четвъртък, 24 юни 2010 г.

70 години отбеляза Христо Йотов с изложба в НДК

Уникалният търниченски майстор Христо Йотов, отпразнува своят 70-годишен юбилей с изложба на свои скулптури в НДК. Изложбата бе открита на 8-ми юни и включваше над 100 нови непоказвани негови творби. Един от най-самобитните български автори, продължава и днес да впечатлява публиката с умението си да общува с дървото, а чрез него с пространството наоколо и със света, по начин, създаваш усещането за нещо причудливо и фантастично и едновременно с това познато и уютно.
Христо Йотов е родом от Търничане. В бита си на овчар, какъвто е бил до 27-та си година, той се занимава и с "копиничарство" - майсторене на дървени съдове за бита. Първото му участие в изложение става по време на Панаира на традиционните занаяти в Орешака през 80-те години.
"Така неусетно и за самия себе си, Христо стигна до скулптиране. Изглежда беше усетил, че не е наложително да дава вътрешен обем на форма, която няма нужда от оправдание, за да съществува и да радва. .... сред новите му работи, впечатляват огромни рингове или сегменти от тях с облагородено "лоно" и рошава външност. Изглежда там намира онази синтетична мярка за пластичното, която въплъщава възможното едновременно "изобразяване-изразяване" на формите." - казва за него в статията си "За творческата алчност, наречена вдъхновение" изкуствоведът Виолета Василичина.
Христо Йотов е носител на много престижни национални награди. Негови творби са притежание на галерии и частни колекции в Италия, Германия, Франция, Япония, САЩ.
Освен уникалните скулптури, на изложбата бяха изложени и три от общо десетте книги на Христо Йотов - "Господьови очи", "Гибелен свят", "От Алтън Калофер до Америка".
Изложбата "Христо Йотов на 70 години" бе част от програмата "Живата съкровищница" от Петнадесетия салон на изкуствата в НДК.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар