четвъртък, 24 юни 2010 г.

Областният чака решение за паметника на Бузлуджа



Областният управител Йордан Николов поиска становище за бъдещото стопанисване и управление на недвижим имот Дом паметник комплекс връх "Бузлуджа", и за евентуалното му превръщане в музей.
В писмо до премиера Бойко Борисов и министрите на културата - Вежди Рашидов, и на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев, Николов пише, че поради отдалечеността на имота и невъзможността да бъде осигурена денонощна охрана, той системно е бил обект на неправомерни действия и грабежи. В резултат на взломни кражби е разграбено движимото имущество, причинени са и вреди на конструкцията на сградата, което я прави неизползваема и дори опасна.
В писмото се уточнява, че Дом паметник комплекс връх "Бузлуджа", който се намира на връх Бузлуджа, в землището на с. Крън, община Казанлък, като имот частна държавна собственост, е в управление на областния управител. Докато земята, като част от Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа", е публична държавна собственост и е в управление на Министерството на културата.
Областна администрация - Стара Загора заплаща годишен данък върху недвижимия имот в размер на 1 586 лв. и такса битови отпадъци 1 692 лв. "За възстановяване на имота са нужни значителни средства, а извършването на тези разходи, както и бъдещи действия по поддържането му са нецелесъобразни, с оглед на спецификата му", пише още в писмото.
Пресцентър Областна администрация

Няма коментари:

Публикуване на коментар