петък, 4 юни 2010 г.

Казанлък и Куба - любов и съпричастност


Че приятелството, уважението, разбирането и любовта между два народа не са само добро пожелание, а осъществима реалност, доказват за пореден път ученици и учители от ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък. В средата на миналата седмица, гост на училището беше извънредният и пълномощен посланик на Куба у нас Н. Пр. Херардо Суарес Алварес. Освен да уважи 45-юбилей на гимназията, кубинският дипломат бе в Казанлък и за да поздрави възпитаниците на казанлъшкото училище, които вече втора година са сред най-активните участници и призьори в конкурса "Куба - далечна и близка".
Таз годишният носител на първа награда в конкурса - десетокласникът Станислав Георгиев, успя да трогне до сълзи с работата си както самият посланик на Куба, всички кубински гости, част от официалната делегация, а също и всички видели презентацията му на тема "Звезди, невидими за светлината". Своя поглед за Куба, казанлъшкият десетокласник е концентрирал върху петимата кубинци - Херардо Ернандес, Рене Гонсалес, Фернандо Гонсалес, Антонио Герардо и Рамон Лабаниньо, обвинени в тероризъм и задържани вече 11-та година в американски затвори.
"Звезди, невидими за светлината" донесе на Станислав не само признанието на Кубинския институт за приятелство с народите, но и симпатиите на съпругата на един от осъдените - Рамон Лабаниньо, която беше в Казанлък заедно с първият дипломат на страната.
От своя страна Н. Пр. Херардо Суарес Алварес призова учениците от казанлъшката гимназия, да инициират кампания в подкрепа на задържаните кубинци, като част от нея да бъде изпращането на протестно писмо до президента на САЩ Барак Обама, придружено от филма на Станислав. "Вие вече правите нещо за нашата страна, вие вече правите история, нещо важно за тази кауза" - сподели още посланикът на Куба.
През 2010 се навършват и 50 години от установяването на дипломатическите отношения между България и Куба, припомни още посланик Алварес. По неговите думи над 40 000 българи са били през годините на работа в Куба, а децата и внуците им все още пазят топлите чувства към страната. "В Куба и до днес си спомнят с огромно уважение и признание за всички български специалисти." - сподели още той. Негово превъзходителство обаче уточни, че в момента няма българи, които да работят в Куба, съществуват обаче икономически, търговски и социални връзки между двете страни, както и интерес на българския бизнес за инвестиции там. По думите на посланика перспективи могат да се търсят и по отношение на туризма, област в която Куба се развива изключително интензивно. Над 2 милиона са туристите от цял свят, които всяка година избират Куба за туристическа дестинация.
Специална грамота получи от Н. Пр. Херардо Суарес Алварес директорът на ПГ по лека промишленост и туризъм в Казанлък - Рени Червенкова във връзка с юбилея на училището.
От своя страна, посланик Алварес и останалите членове на кубинската делегация, получиха като подарък филм проследяващ дейността на училището през 45-годишната му история и традиционни български шевици.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар