петък, 4 юни 2010 г.

Боклук и шум притесняват живеещите край панаира



Това е единствената чешма, която търговци и посетители могат да ползват

Боклук, шум и изключително лоша хигиена на района, притесняват жителите на улица "Орешака" и останалите пресечки в района на стадиона по време на панаира.

Панаирът е една от традициите в града ни в дните около Празника на розата. И въпреки, че самият празник е в първите събота и неделя на юни, палатките, сергиите и люлките пристигат в Казанлък далеч по-рано. Така, близо 3 седмици, хората от района са принудени да живеят в съседство с музика, шум и разхвърлян боклук.
За това сигнализираха в началото на тази седмица живеещите край панаира. Жителите от квартала са внесли в деловодството на Общината и жалба на вниманието на кмета Стефан Дамянов и главния архитект Николай Николов, в която посочват: "Всяка година по време на абитуриентските балове и Празника на розата, в Казанлък се провежда панаир, който е позициониран в района около стадиона и по ул. "Орешака".
Вероятно това е една от възможностите в Общината да постъпят средства, но за съжаление, никой не се съобразява с живущите в този район. А всички ние сме част от жителите на Казанлък, които си плащаме редовно данъците и задълженията към Общината.
В рамките на трите седмици, в които действа въпросния панаир, сме принудени да търпим невъобразим шум от страна на търговците, които в стремежа си да привлекат клиенти използват различни видове свирки, музика и т.н. Освен това районът се превръща в малко сметище, а около къщите ни се оформят тоалетни."
Освен че по това време, контейнерите за смет в района се оказват недостатъчни, очевидна е липсата и на течаща питейна вода за нуждите на пребиваващите търговци. Единствената достъпна чешма е набързо спретната от обикновен маркуч, прикован към дърво и свързан с кран. Най-големият проблем обаче, както жителите в района, посетителите и най-вече за търговците е липсата на тоалетни. Вече години наред, според думите на самите търговци, Казанлък е единственият град където за времето на панаира не са осигурени тоалетни. Още повече, че в рамките на панаира в съседство със самият стадион "Севтополис" се разполагат питейни заведения на открито, тоалетни за посетителите на които - също няма. Остава и въпросът как обслужващите тези заведения успяват да приготвят сервираната на клиентите храна при липсата на елементарни хигиенни условия и дори - течаща вода.
Проблем за живеещите наоколо определено е и силният шум, както и музиката, която не спира преди 2 ч. след полунощ, въпреки че всички заведения в града се съобразяват с наредбата и спират музиката след 22.30 ч. Според повиканите на място полицаи, съдържателите на откритите питейни заведения на панаира имат разрешително от общината, което им позволява да вдигат шум до 2 ч.
В жалбата си, жители от квартала настояват още: "Молбата ни е, детските увеселителни люлки и пособия да бъдат изтеглени над стадиона - там, където се намират и останалите.
Освен това Общината да се погрижи за поддържане на чистота по време на мероприятието - да се поставят кошове за отпадъци и да се осигурят тоалетни, защото участниците в панаира, в повечето случаи са хора с нисък интелект и не се притесняват да задоволят елементарните си физиологични нужди около нашите домове."
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар