четвъртък, 24 юни 2010 г.

Панаири, панаири...!



В брой 22-ри на вестник "Долина", публикувахме нашите въпроси отправени към общинска администрация, в качеството й на организатор на случващия се всяка година по време на Празника на розата - панаир. Отговор на въпросите си получихме едва миналия петък, тоест близо 2 седмици по-късно. С цел обективност и информираност, припомняме на нашите читатели повдигнатите от нас въпроси и публикуваме отговорът на общинска администрация, без коментар!

ВЪПРОСИТЕ

На улица "Орешака" след улица "Капрони", вече втора седмица е поставен знак "Стоп", който да спира преминаването на автомобили. Причина за затварянето на улицата в тази й отсечка очевидно е наличието на панаир в района. Знакът се поставя там всяка година, като разбира се цели запазването спокойствието на гражданите и търговците по време на дните на панаира.
Остава обаче въпросът - защо е спряно движението по "Орешака", превантивно, по време, когато по самата улица няма разположени търговски обекти?
Редно ли е, полицейският патрул, да стои по няколко часа дневно, десет метра след знака "Стоп" и да спира за проверка нарушилите го, при положение, че повечето от хората влезли през знака са живеещи по "Орешака" или в пресечките й?
Редно ли е, да могат да нарушават знака автомобили с оправдание пред полицаите - "Колата е на общината", след като самата Община е разпоредила затварянето на улицата и полицейското присъствие в района?
Редно ли е изобщо, улицата да е затворена в продължение на около 3 седмици, и това да затруднява живеещите в района, като се налага ежедневно да търсят обиколни маршрути за да стигнат до домовете си с автомобил?
Редно ли е, заради затворената отсечка, околните пресечки, които по това време се превръщат в паркинг за посетителите на панаира, да се товарят допълнително с трафик?
Редно ли е, живеещите в квартала да търсят обиколни маршрути, за да могат да стигнат до гаражите си, които са няколко метра след знака на същата улица?
Редно ли е, полицейските служители да следят за нарушители в събота по обед, а в следобедните часове, когато потокът от хора се увеличава - да ги няма? А разпоредила ли е Общината засилена охрана на района вечер?
И, възнамерява ли Общината, отново да отдава места за временни търговски обекти по тротоара на "Орешака", пред входовете и гаражите на къщите?
Това са само част от въпросите, които си задават всяка година живеещите в района. Никой от тях не оспорва факта, че при подобни масови прояви, затварянето на улици е наложително, за да се запази реда и да се предотвратят инциденти. Нелогично е обаче, да е забранено влизането на автомобили по "Орешака" след знака, но да е разрешено те да излязат на същата улица, от нейна пресечка, която е метри след "Стоп"-а. Така ефектът е мека казано - никакъв.
"Панаири, панаири....."

ОТГОВОРЪТ

Със Заповед No 426/03.05.2010 г. на Кмет на Община Казанлък е регламентирано разположението на Панаира по ул. "Орешака", северно от ул. "Капрони" и на запад от стадион "Севтополис" за периода от 22.05.2010 г. до 06.06.2010 г.
С цел осигуряване на спокойствието на живущите по ул. "Орешака" и безопасността на посетителите и търговците на панаира, ежегодно на ул. "Орешака" след ул. "Капрони" се поставя знак "Забранено влизането на пътни превозни средства в двете посоки", за да не се затруднява движението на МПС на собственици, живущи по ул. "Орешака" или притежаващи гаражи там.
В чл. 50, ал. 2, т. 2, буква "а" на Правилника за прилагане на Закона за движение по пътищата е разпоредено, че забраната въведена с пътен знак В2 не се отнася за пътни превозни средства - собственост на лица, живеещи в зоната, в която е въведена забраната.
В буква "б" на същата точка е разпоредено, че забраната въведена с пътен знак В2 не се отнася за пътни превозни средства, които по утвърден от съответните власти ред обслужват обекти с местонахождение в пътните участъци, където е въведена забраната.
С това считаме, че Община Казанлък е взела предвид, че района е жилищна зона и живущите там не бива да се затрудняват допълнително.

Татяна Станева
Дирекция "Устройство на територията и стопанска политика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар