четвъртък, 24 юни 2010 г.

СВЕТЛИНИТЕ НА ГРАДА



В продължение на целия понеделник, уличното осветление от дясната страна на улица "Розова долина" /срещу сградата на Общината/ в Казанлък остана включено, сигнализираха на "Долина" граждани. От снимките, които ни изпратиха в редакцията става видно, че лампите работят въпреки ясния и слънчев ден.
Вероятно причината за това необосновано "осветяване" е плод на техническа неизправност. Тя обаче идва във време, когато Общината подготвя стриктни мерки за намаляване на всички разходи, включително и тези за улично осветление. Когато стана ясно, че държавните пари към общините ще намалеят с 20 %, кметът Дамянов съобщи, че сред подготвяните мерки за облекчаване на общинския бюджет в новите условия, е и намаляване на часовете на улично осветление. Специално създадена работна група трябваше бързо да разработи конкретните мерки, които да влязат в сила възможно най-скоро. Какво обаче е решила работната група и прилагат ли се на практика антикризистни мерки в Общината - все още няма информация.
Долина




Светлината е субективното усещане, породено от възприемането на електромагнитно излъчване с дължина на вълната, която е видима за човешкото око - ще прочетем в учебниците по физика.

"Светлината изяжда формата и изпълва празнините. Светлината свършва и остават слепи петна на нейното място..." - написа ми някъде един художник и майстор на свещи.
"Сенките мечтаят да умрат - всеки търси светлина..." - каза ми с песен един приятел.
История с лампи и фенери
Някои сочат за родина на лампите Персия, други пък Индия. Онова, което знаем със сигурност е, че древните гърци и римляни запалвали лампите си със зехтин, пчелен восък, рибено масло, сусамено или фъстъчено олио. Първата газена лампа обаче е открита в Древен Китай.
Управникът, който пръв се сетил, че градските улици задължително трябва да бъдат осветени в късните вечери, е Сър Хенри Бартън - кмет на Лондон, които наредил през зимата на 1417 г. в града по тъмно да се запалват всички улични фенери. Няколко века по-късно през 1716 г. в Обединеното Кралство бил издаден закон, който задължавал всички собственици на къщи, с прозорци, обърнати към улица, алея или път, да осветяват пространството пред домовете си с фенери в часовете от 6 до 11 вечер, като за неспазването на тази наредба била въведена дори глоба от 1 шилинг.... повече четете в "Долина"
Илиана Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар