петък, 4 юни 2010 г.

“ПЪНКУ НЕМА ДА УМРЕ особено в периоди на криза!"

Убедена е в това една от най-ексцентричните и шеметно креативни дизайнери у нас, която в първата минута на запознанството ни бе с розов гащеризон, изрисуван в целувки в контрастни ярки цветове, а на тръгване си облече класическата тениска в десен на британското знаме и надпис "PUNK'S NOT DEAD". Такава е Мира Бъчварова - променлива величина, която реагира на времето, пространството, процесите и хората, но едновременно с това не изневерява на малкия приказен герой, който продължава да обитава душата й...Всъщност подозирам даже, че са няколко героя от различни прикази и епохи. Изобщо доста сложно е да опишеш Мира. Затова няма и да опитвам. Тя е като жива вода - поднеси й съд да се излее, а тя ще го деформира, изглади, поръби и извиси, та да стигне небето, за да може от там пак да завали като летен порой към земята. Но, ако трябва да спазим хронологията и тривиалността, Мира е завършила Националната художествена академия в специалност Моден дизайн. "Когато ме приеха, разбрах, че тръгвам по един път, по който се върви много трудно - трънлив, болезнен, защото човек трябва едновременно да бъде много сензитивен, за да си получи идеите. Той трябва да бъде отворен към всичко, което се случва около него, за да може да изрази това, което има в себе си като заряд, а в същия момент, светът го притиска и непрекъснато го натиска." - така коментира Мира вкопчването си в изкуството в едно друго интервю. В това обаче си говорихме не само за изкуството и модата, но и за стойността или обестойностяването на нещата като цяло. Казано иначе, сложихме си по едни розови очила и бръснарско ножче на врата, за да сме на ясно, че, каквото и да си говорим, истината ще си я отнесе всяка от нас сама у дома. Чуйте я!


„ПЪНКУ НЕМА ДА УМРЕ!" е българският превод на надписа, който видях, че носиш на гърба си. Има ли българска версия на пънк културата и философия? Повече ли е позьорщината сред поклониците у нас? Какво виждаш ти?
МИРА:
Това е бунтът към традициите и...капаците!
ПЪНКЪТ и РОКЕНРОЛЪТ като цяло се върнаха на световната модна сцена тази година. Защо се случва това точно сега според теб? Има ли връзка със световната криза и ревизията на ценностите?
МИРА:
По-скоро творчеството в модата се завръща. Нали знаеш, че творците са най-креативни в криза. Ха-ха-ха...
ПЪНКАРСКАТА философия често се обвързва и с анархизма и нихилизма към държавния ред, закони и институции. Валидно ли е това за теб или си имаш своя утопия за световния ред?
МИРА:
„Световния ред и закони" или световната корупция и закони, създадени от играчи. Играта се играе от тези, които определят правилата, останалите са фон (народ). Какво да ми харесва на това да гледам как културата на държавата ни се убива от порочни и недоучени личности ?! Уф ..... повече - четете в "Долина"

Илиана Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар