четвъртък, 24 юни 2010 г.

Конференция събра Черешопроизводителите в Габарево

Специална конференция на тема "Черешопроизводството в Габарево - традиции, настояще и бъдеще" беше част от проявите в програмата на Празника на черешата в Габарево миналата събота. Лекция по темата, подкрепена с богат снимков материал, представи професор Желев. Той не само разкри тайнството на черешовия плод, но и доказа защо Европа има нужда от него - екологично производство и високи вкусови качества. Лекторът направи и предложение към инвеститорите да засадят и дръвчета със специален сорт праскови и сливи.
Един от инвеститорите в черешопроизводството в Габарево д-р Илия Вандов, изказа своите благодарности към всички, спомогнали за отглеждането и създаването на черешовите масиви. Банкерката Цветелина Бориславова сподели, че е щастлива, че инвестира в този район и именно в това населено място.
От няколко години насам, освен с лековитите минерални извори районът на Община Павел баня се прочу и със сочния плод и измести от водещото място по производство на череши Кюстендил.
В община Павел баня има повече насадени дръвчета от новите сортове, отколкото в целия Кюстендилски окръг, затова село Габарево има водеща роля. Освен това природоклиматически почвата в района предразполага за такова овощарство. Насажденията са твърде млади, но средно от декар добивът е 200 кг. Отглеждат се ранни, средноранни и късни сортове, които отговарят на европейските изисквания.
Продукцията се цени високо и се изнася 100% за страни от ЕС. Изкупната цена е 2,5 евро. В момента само в село Габарево има около 130 000 дръвчета.
От 2007 година до сега в габаревското землище са създадени нови 1200 декара с 16 различни сорта череши съвременни сортове череши от Америка, Италия, Канада и др., които успешно виреят у нас. Тази година те дават първата си реколта с плод. Новите масиви са наследник на стария черешов масив, създаден през 60-те години на миналия век с помощта на Овощарския институт край Габарево. Дневно от градините на площ от 1000 дка тогава са се прибирали по 20 тона череши.
още за Празника на черешата - четете в новия брой на вестник "Долина"

Няма коментари:

Публикуване на коментар