петък, 19 ноември 2010 г.

Общински съветници оспорват референдума

21 казанлъшки общински съветници, са оспорили в частна жалба пред Административен съд - Стара Загора, законността на проведения местен референдум. Това съобщиха от пресцентъра на ОбС Казанлък в края на миналата седмица.
За това, че не може да обяви приетото с референдума решение за отделянето на град Шипка в самостоятелна община, председателят на местният законодателен орган Васил Самарски е информирал с писмо областния управител на област Стара Загора, ЦИКМИ, ОИК и кмета на община Казанлък. Решението на местния рефендум не влиза в сила до произнасянето на съда, посочва още Самарски.
Според съветниците подписали жалбата е нарушен чл. 27, ал. 1, т. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съгласно който местен референдум се произвежда по предложение на инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община, район или кметство към момента на вписване на предложението в регистъра. В Общински съвет - Казанлък не е внасяна подписка по реда на действащия закон.
Внесената подписка е по реда на отменения Закон за допитване до народа, преди приемането и обнародването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Съветниците считат, че с провеждането на местния референдум на 6 ноември 2010 г. са нарушени текстовете на чл. 30, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който Общинският съвет определя дата за произвеждане на референдума не по-рано от 45 дни. Тъй като проведеният на 6 ноември 2010 г. местен референдум е насрочен със заповед на областния управител, то той също е трябвало да спази този 45-дневен срок, а от 18 октомври 2010 г. до 6 ноември 2010 г. очевидно срокът не е спазен. Не е спазен и срокът по чл. 34, ал. 1, който гласи: "Информационната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него". Заповедта на областния управител е от 18 октомври 2010 г., а до 6 ноември 2010 г. няма необходимите 30 дни. Нарушен е и чл. 8, ал. 1, т. 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно който едно от условията за създаване на нова община е наличие на население над 6000 души общо в населените места, които ще бъдат включени в общината. В град Шипка няма население над 6000 души. 21 съветници се обръщат към Административния съд да се постанови решение, с което на основание чл. 42 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление да се обявят резултатите от проведения на 6 ноември 2010 г. местен референдум в гр. Шипка за незаконосъобразни.
Долина

Как се шие копче или ...


добре дошли във времето на Ваня Попова

Журналистите са си малко писатели /или поне те така обичат да смятат/. А може и наистина да е наложително да притежаваш малко художествен талант, за да можеш да превръщаш един хаос разпилени думи в текст с основна идея, вярна фактология и смислено-активно-граждански финал. С времето се научаваш как да правиш от мухата - слон, от нищото - нещо и от поредната глупотевина - сензация.
Но, ако си късметлия, ти се случва да попадаш и на места и хора, които нямат нужда от превръщане, и на събития, които нямат нужда от писатели, а само от разказвачи.
Именно такива са събитията, в които е замесена Ваня Попова. За тях ти трябват само уши - за да чуеш думите, очи - за да видиш контекста им, сърце, за да усетиш емоцията и разбира се желание да се забавляваш, макар че забавлението, така или иначе се получава, независимо от предварителните ти планове. Лесно е да преразказваш, когато урокът е бил изигран пред теб от Ваня Попова. Трудно е /за мен - невъзможно/ да преразкажеш Ваня Попова.
Този вторник, като част от събитията, с които списание "Кула" чества годишнината си, пред зала пълна с приятели, Ваня Попова отпразнува юбилей. И докато тортата и виното чакаха да започне празникът, Ваня ненадейно намери едно отдавна изгубено свое копче. За да е сигурно, че този път ще си остане на мястото - жълтата усмихната глава на едно цвете, тя внимателно приведе сюжетната нишка, под формата на конец, през 4-те точки на копчето - П-точката, на прошката, Р - на разбирането, И на иронията и Критичната точка. "Искам да съм копче на ревера на живота!", възкликна Ваня Попова, а после сподели с публиката тайната на Разделното си писане - една кутия проза, една поезия, малко Ванизми и кутийка за доноси и хонорарите припечелени от тях.
"Не е вярно, че Ваня Попова има дар слово - словото мен ме има като дар!" ... само дето, вероятно, нито словото, нито театърът, нито Културата като цяло, съзнават напълно подаръка Ваня Попова. И вероятно това е така, защото делничността на настоящето скъсява хоризонта до точката на върха на носа ни. Уверена съм обаче, че мъдростта на времето, ще потвърди пророческите думи от пожеланието на вестник "Искра" - че един ден, едва ли някой ще си спомня името на настоящите градски управници, но началото на третото хилядолетие в Казанлък, ще се помни като времето на Ваня Попова.
Трудно е да преразкажеш Ваня Попова, защото всеки разказ, независимо от дължината и заплетеността на сюжета, си има начало и край. А този разказ продължава с един плакет-обещание на Ваня, който съдържа 3 обета - към Културата, "Кула" и Кмета: "Да пея, да пиша и с "Кула" да раста, но не старея"!
"И си мислела младостта, че небето е до колене..." ... а може и наистина да е? Но за да имаш смелостта да нагазиш в него и да провериш, трябва поне веднъж да си пропадал в разкопана и невидима в тъмното яма и да си излязъл от там (уни)Кален - като Ваня Попова!
Радостина Байчева

Отвлечен казанлъчанин затворен във вилата си

Отвлечен казанлъчанин бе намерен в безпомощно състояние в собствената си вила в с. Средно Изворово, в средата на миналата седмица. Действия по издирването на 63-годишния казанлъчанин са предприети от Районно управление "Полиция" - Казанлък, след като е установено, че един от двата горящи край Енина автомобили, за които сигнал е получен по-рано същият ден, е негова собственост.
След сигнала за горящите автомобили, при извършената проверка на място, в овощна градина югоизточно от селото, са открити двете опожарени коли - "Хонда" и "Фолксваген Пасат". При направената проверка е установено, че регистрационния номер на "Фолксваген"-а отговаря на лек автомобил "Мазда 121", обявен за общодържавно издирване на 06.11.2010 г., а самият автомобил е собственост на мъж от Първомай и е обявен за издирване като откраднат на 22.10.2010 г.
Вторият автомобил "Хонда" е собственост на 63-годишен казанлъчанин, който незабавно е потърсен от органите на реда за изясняване на случая. Близките на мъжа заявили, че не са го чували от 17.00 ч на 11.11.2010 г. Незабавно са предприети оперативно-издирвателни мероприятия, в резултат на които, около 10 часа в петък, полицейските служители са открили собственика на "Хонда"-та в безпомощно състояние в вилата му в с. Средно изворово. При проведената беседа, потърпевшият е заявил, че около 20.10 ч предната вечер две неизвестни лица с маски на главите са проникнали в къщата му в с. Енина, общ. Казанлък и след употреба на сила и заплаха с огнестрелно оръжие, го привели в безпомощно състояние. Качили го принудително в личния му автомобил и го отвели в собствената му вила в с. Средно изворово. Там го завързали и му отнели ключове за златарско ателие в гр. Казанлък, след което отпътували. Към момента не е констатирано проникване в златарското ателие. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ "Полиция" - Казанлък.
Долина

Норвегия може да помогне за възстановяването паметници в Долината

Българското културно наследство е европейско културно наследство. Това, което виждам тук, е едно изключително богатство.
Това каза Нейно превъзходителство Тове Скарстейн - посланик на Кралство Норвегия у нас, след като разгледа три от гробниците в Казанлъшката долина и посети местния исторически музей в града на розите.
Първият дипломат на Норвегия бе придружавана от заместник- министърът на културата Тодор Чобанов, от председателя на Групата за приятелство с Норвегия в Народното събрание, народният представител от ГЕРБ Емил Караниколов и от кмета на Казанлък Стефан Дамянов.
...повече - четете в "Долина"
Деляна БОБЕВА

Моделът, художникът и ... времето

Най-новата си книга, представи пред казанлъшката четяща общественост, писателят Веселин Стоянов. "Моделът и неговият художник", разказва за 20-те години на миналия век, в един от най-бурните и болезнени моменти от историята на страната ни - 1925 година. На фона на общественополитическите събития от това време, авторът разказва историята на една картина - едно от най-известните произведения на казанлъшкия художник Иван Милев - "Ахинора". Повърхността на историята - отношенията между талантливия, беден художник и невероятно красивата и богата Ана Орозова, спрягана за модел на "Ахинора".
Книгата е забележителна с това, че е модерният поглед към едно отдавна отминало време, което обаче доста напомня в определен аспект на това, в което живеем, сподели при представянето Иван Гранитски. "Нравствената криза, разпада на ценностите, са общото между тогава и сега, и точно на базата на тази ценностна криза авторът изгражда образите в романа." - сподели още Гранитски. Образец за прекрасен български език и продължител на традициите на най-добрите български романи и романисти от ранга на Димитър Димов, Димитър Талев, нарече той "Моделът и неговият художник", като не пропусна да отбележи, че същото важи и за друг роман на Веселин Стоянов - "Аутопсия на тялото".
"Винаги съм казвал, че писателят е разказвач на приказки, а това е сложно изкуство." - сподели при премиерата на най-новата си книга Веселин Стоянов. Един от най-добрите съвременни български разказвачи, както го определи издателят Иван Гранитски, благодари за хубавите думи, които са доказателство, че тази приказка явно се е получила.
Радостина БАЙЧЕВА

Васко Кръпката:“Медиите съсипаха настроението на българина"


Преди месец, около две седмици преди Денят на будителите, на сцената на читалище "Възродена Искра" в Казанлък, Васко Кръпката и неговата група, представиха новият си албум "Емигранти". В неделната октомврийска вечер, в полутъмен салон, около 40 души станаха свидели на изумителен концерт. Не защото повечето от тях няма как и къде да чуят и видят емблематичния изпълнител... просто, колко често ви се е случвало напоследък да си купите билет за рок-концерт на българска банда? И, спомняте ли си времето, когато читалищата не можеха да поберат напиращите да чуят на живо "Щурците", "Сигнал", ФСБ ....
Освен, че върна спомените на някой от зрителите, даде неподозиран нов поглед и емоция за музиката на живо на други от по-младите, концертът беше изумителен и защото е различно да гледаш от залата към сцената и музиката да е единственото, което се случва през тези два часа! Очевидно същата носталгия по специфичната връзка сцена-зала, е накарала Васко Кръпката и "Кръпка блус бенд" да предпочетат именно читалищните сцени и тези на различните домове на културата в градовете от страната, за да презентират новият си албум. В Казанлък, те гостуваха на сцената на "Възродена Искра" и на "Малка сцена" - проект за млади групи и музиканти.
По-късно, като част от връзката пък утвърдени-начинаещи, в рок клуб "Черните рози", Васко и компания послушаха изпълненията на младежите от казанлъшката банда "Triple thread".
За новия албум, за злите медии и готините хора - ето какво сподели в Васко Кръпката в почивката между два концерта.


- Защо "Емигранти", с какво ти се чувстваш емигрант?
- Заради духовната емиграция, заради това, че светът се крепи на малцинството готини хора. Заради това, че винаги съм се чувствал емигрант физически, куфарът ми винаги е бил стегнат за път и много пъти съм искал да се махна. През 1983 година за първи път отидох в Норвегия и никой не вярваше, че ще се върна в един, така да се каже, сериозен комунизъм тогава. Но аз се върнах след 6 месеца работа там като музикант. После, през последните 20 години, обиколих Европа и Америка и разбрах, че съм емигрант, но на държавно ниво. Държавата, навсякъде по света, прави хората емигранти. И тогава аз си дадох обяснение защо се чувствам емигрант в собствената си държава. Моята Татковина и земята на моите мечти и моя дом винаги ще бъде България, но като държава, в нея аз винаги ще се чувствам емигрант.
- Какво ти дава чувство за уют, какво те задържа тук?
- Музиката, свиренето на хармоника, пътешествията по черни пътища, дивите язовири, дивите места на Черно море, Стара планина, "Ябълкова градина" 57, където е моят дом. Жената на моя живот, прекрасните ми деца и хиляди още прекрасни неща.
- С какво българите са по-различни като публика?
- С това, че те са по-хубавата публика. Българите са репресирани откъм музика, репресирани, защото са чакали 30 години да видят Боб Дилън на живо. И Боб Дилън дойде на концерт в България, и те го видяха, но той не ги видя.
- Защо избра читалищата за премиерата на новия си албум?
- Защото те са празни. Имат сцена, ток, осветление, но са празни. Ние винаги ще си бъдем концертна група. Ние винаги ще свирим по кръчмите и по клубовете, и ще пием и ще пеем до зори. Но е различно, когато човек отиде, нареди се на опашка пред едно читалище, Профсъюзен дом на културата... или както там се наричат подобни места в различните градове. Когато отидеш там на концерт, взимаш си билет, сядаш, слушаш музиката, вживяваш се в текста и преживяваш по различен начин. А читалищата са празни, което е жалко. Желанието ми беше по този начин да направя нещо, за да възродя концертния живот. Тази вечер, въпреки че свирихме пред 40 човека в читалище "Възродена Искра", ние изнесохме много по-силен концерт от този на Боб Дилън в зала 1 на НДК пред 5 000 души. И аз съм сигурен, че това начало, ще подпали чергата на злите сили в България, които произвеждат отвратителна музика в тази държава. Сигурен съм, че в трудни дни ние българите ще покажем, че ни има и, че можем, и, че сме по-силни от всякога.
- Обвиняваш ли медиите, че опростачиха масовата култура? За това, че липсата на вкус, музикален специално, се дължи на това, че радиата предпочитат да пускат популярна музика, поп-фолк, а не рок примерно?
- Медиите са онези, които съсипаха настроението на българина. Най-важното на една нация е настроението. Ако една нация няма настроението да иска да свърши нещо хубаво, а вместо това се чуди как да продаде майка си ..., за да изкара 5 лева, ако една нация иска да си вземе живота в ръце - тя ще просперира. Но, ако една нация е с по 2 мобилни телефона в джоба и мечтае за трети, на всяка крачка има МОЛ-ове и прочие вериги магазини, подарява на дъщеря си, която е абитуриентка, силиконов бюст, тази нация, и Исус Христос да стане президент или министър председател, ням да си стъпи на краката. И да, за това са виновни медиите, които създадоха това лошо настроение. Пример - Васко Кръпката издава убийствен 8-ми албум, и после още по-убийствен 11...12, 13-ти албум, дай боже в годините напред. Но никой не се интересува от това. Но, ако Васко Кръпката удуши кучето си със струна от китара, тогава това ще е новина за първа страница.
- И в този смисъл - за връзката медии-обществен вкус - кой е по-лудият - този, който яде зелника или този, който му го дава?
- По-лудият?! Лудостта не е състезание! И не можем да кажем кой е по- .... Лудостта е постоянно състояние на готините хора по света, защото света се крепи на лудите, готините хора. Но в България, медиите бяха дебело спонсорирани от злите сили, факт!
...повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева
Илиана Димова

Посегнаха и на кабелите на Бузлуджа

40 килограма меден кабел, откраднат от мемориален комплекс връх Бузлуджа, са се опитали да откраднат двама казанлъчани и един жител на Крън, съобщиха в началото на седмицата от ОД на МВР Стара Загора.
В понеделник на обяд, в Районно управление "Полиция" - Казанлък е получен сигнал, за това че с лек автомобил Опел "Вектра", със старозагорска регистрация, управляван от 54 год. П.С. от Казанлък, се превозва ел. кабел, откраднат от мемориален комплекс връх Бузлуджа. Констатирано е, че освен П.С. с автомобила са се превозвали и: 33 годишния К.Т. от с. Крън, общ. Казанлък и 31 год. Д.Д. от Казанлък. Автомобилът и лицата са отведени в Районно управление "Полиция" - Казанлък, като са иззети чувал с парчета меден кабел около 40 кг., два слитъка от сив метал с размери около 25х25х15 см., арматурна ножица, ножица за ламарина, брадва и чук. По случая е образувано досъдебно производство.

Долина

Нашите физици отново първи в България


Възпитаниците на казанлъшкият преподавател Теодосий Теодосиев, отново завоюваха призовите места на есенното състезание по физика, съобщиха в средата на миналата седмица от ПМГ "Н. Обрешков".
Две са големите състезания - пролетно и есенно, в България, където най-талантливите български ученици могат да премерят знанията си в дисциплината. В конкуренцията на около 500 души от цялата страна, възпитаниците на казанлъшката гимназия завоюваха първите места и в трита випуска. Само веднъж преди това е имало подобен прецедент в състезанието по физика - всички призови места да са на възпитаниците на едно училище, и това отново е била казанлъшката Природо-математическа гимназия.
При деветокласниците първенец е Катерина Найденова, съобщи преподавателят Теодосий Теодосиев и уточни, че въпреки личните му забрани и малката й възраст, още преди година, докато е била в 8-ми клас, Катерина е участвала и е спечелила състезание по физика.
...повече - четете в "Долина"
Радостина БАЙЧЕВА

Деца учиха за разделното сметосъбиране в павел баня

По инициатива на община Павел баня, в СОУ "Христо Ботев" беше проведена разяснителна кампания с участие на ученици от 1 до 4 клас, на която бяха раздадени индивидуални съдове за разделно сметосъбиране за всяка класна стая.
Кампанията е във връзка с прилагането на разделното сметосъбиране в община Павел баня още от 2006г. Във връзка с прилагането на националното законодателство по управление на отпадъците от опаковки, точно преди една година между Община Павел баня и "Екопак България" АД беше сключен договор за разделно събиране и сортиране на отпадъците от опаковки, образувани в домакинствата, административните учреждения и търговските обекти на територията на общината. Целта на договора е намаляване на количествата отпадъци, подлежащи на обезвреждане, въвеждане на устойчиви практики по интегрирано управление на отпадъците на местно ниво и постигането на националните квоти за рециклиране и оползотворяване на отпадъците.
Долина

"Вундеркиндите на Третото хилядолетие"


"Вундеркиндите на Третото хилядолетие" - така се нарича втората книга на издателство АМАЛА, която излезе от печат в края на седмицата. Преводач на книгата е казанлъшката бизнес дама Мария Игнатова, личен приятел и на автора на книгата -д-р на ф. науки Георги Белимов.
Новата книга е втората на издателството на живеещата в Казанлък Игнатова, от поредицата "Децата индиго".
Преди близо година се появи и първата книга по темата, също на Г. Белимов, в превод на Мария Игнатова. Преводачката признава, че самата тя от години се интересува от тази проблематика, затова е решила издателството й да направи цяла поредица от книги по въпроса. В новата книга се съдържат различни разкази за деца - индиго, сподели от тях самите и техни преживявания, разкази на родители и психолози, работили с този феномен.
...повече - четете в "Долина"

Деляна БОБЕВА

Наши художници с награди от Поморие

Двама от възпитаниците на школата по изобразително изкуство "Живопис" при ОДК "Св. Ив. Рилски" с ръководител Галя Иванова, са се завърнали с награди от международния конкурс "Децата рисуват цветята, морето, света..." организиран от Община Поморие. Това съобщиха от казанлъшкият детски комплекс.
Единайсет годишната Силвана Петкова е носителка на наградата на кмета на Община Поморие, а Гергана Стойнова, на 13 год. е на 2 място в конкурса. Конкурсът е организиран от Община Поморие, Общински детски комплекс - Поморие, фондация за екологично образование в Европа и Българско движение "Син флаг". Нашите деца, участват в този конкурс за втора поредна година и за също за втора поредна година техни рисунки са отпечатани на корицата на рекламната дипляна.
Долина

Пленер на словото в Казанлък

Първият пленер на словото в Казанлък бе проведен през изминалата събота в културно-информационния център на "Искра" 4. Организатор на събитието бе списание "Кула". А пленерът е част от поредица от мероприятия на казанлъшкото списание за култура "Кула", което отбелязва своята 20 годишнина от възстановяването си.
Над 20 млади хора взеха участие в пленера за любители на словото. Всички участници трябваше да представят майсторското си жонглиране на думи по темата "Есенни видения". Ограничения в текста, формата и възрастта нямаше. Младежите взели участие в пленера бяха предимно възпитаници на ПМГ "Никола Обрешков" и ОУ "Георги Кирков", съобщиха организаторите.
Според главния редактор на списание "Кула" Стефан Бакърджиев този пленер на словото може да се превърне в една хубава традиция всяка година. "Формати на общуване от този род могат да бъдат полезни за създаването на една хубава връзка между различните институции. По този начин могат да се откриват нови млади таланти - поети и писатели на Казанлък" - коментира още той.
Неостанала безразлична, стоплена от силните пера на младите хора на града на Розите, очарователната Ваня Попова изнесе своя петнадесет минутен урок или час посветен на българския език, урок посветен на силата на словото.
И за да убедим всички, че млади и талантливи хора в Казанлък има и да ви запознаем с някой от есенните видения на младостта, ви представяме някой от творбите на участниците в първия пленер на словото в Казанлък.
Яница Станчева

Новата свежа вълна в редиците на ловното сдружение - Ради Дончев

Знаете как е: имаш ли слуката да отстреляш голям глиган - оставаш за дълго в историята /поне в летописите на дружината/. Задълго приятелите ловци - свидетели на случката, подвият ли крак след поредната изтощителна пусия, ще развържат торбата със спомените и ще подхванат приказката: "А помните ли, когато на това място, еди кой си събори онова чудовище ...". Така се случи и с ловецът от Голямодряновската ловна дружина Ради Дончев през 2003 г. на първия си излет като млад ловец, в едно дере, само с един точен изстрел, поваля около 300-килограмов глиган. И се започва .... Може да се каже, че Ради е от новата свежа вълна редовни членове на ловното сдружение в Казанлък: уравновесен, толерантен, мислещ с главата си ловец. Изпитва уважение и обича всичко свързано с лова. Редовно си отглежда расови кучета в къщата си в голямо Дряново и сега има две - дратхар и барак. Носи разрешително за три пушки - флоберка, "Браунинг" и "Бенели". Предпочита лова на дребен пернат дивеч, защото има в него повече движение, емоции, стрелба/. Когато настъпи забраната на лов на полезен дивеч, неговата незатихваща страст са хищниците: чакали, лисици, скитащи кучета ... Само през последните две години е отстрелял трийсетина чакала, а други 18 е хванал живи в леговищата им. "Убедих се, че доброто куче не се създава само с хранене - трябва му ловна практика и обучение, за това и се запалих по лова на хищници" - споделя Ради Дончев.
...повече - четете в "Долина"
Емил Пенчев

Шипченци откриха нова ловна хижа в м. "Мушатка"

Поводът е 90 годишнината от основаването на дружинката

"Тази ловна хижа, завещана ни от дедите, възкресена за нов живот на 30 октомври 2010 година, с усилията и средствата на ловците от Ловно-рибарската дружина, на родолюбиви шипченци и приятели на град Шипка.
Благодарност и признателност за труда на баш-майсторите: братя Милчо и Радослав Шиково!"
Този надпис, изсечен върху мраморна плоча, ще краси интериора на изцяло обновената ловна хижа "Мушатка" собственост на Шипченската ловно-рибарска дружина. Местността "Мушатка" на около 800 метра надморска височина в Шипченския Балкан има славата на едно от най-красивите кътчета в централната част на хайдушката Стара планина - с живописни каменни морени, бистра и кристално чиста изворна вода, разнообразна дървесна растителност. Инициативата за възстановяването на ловната хижа, която доскоро наподобяваше грохнала старица, а сега прилича на гиздава мома, безспорно бе на ръководството на ловната дружинка с председател кмета на град Шипка Стоян Иванов. Нищо не бе в състояние да попречи на съмишленици и изпълнители да се захванат яко за работа и в рамките на месец-два да превърнат развалината в красив и уютен ловен дом - ни липсата на пътища, ни жаркото слънце, ни вятър, ни дъждове! Торби цимент, тухли, керемиди, пясък, греди и какво ли не още бяха придвижвани до строителната площадка с мотоциклети с окачени на тях примитивни шейни. За тава и удовлетворението от успешния финал бе толкова голямо и емоционално.
...повече - четете в "Долина"
Емил Пенчев

Ноемврийски глезотии


Ноември е! Даже и той вече е някъде към края си! Но след всички обещания и прогнози за тежка и люта зима, като че ли ноември реши да ни поглези и погали.
Първо ноември реши да внесе цвят в иначе сивия ни и скучен ден. Постла улиците ни с пъстър килим от жълто, оранжево и различни нюанси на кафявото, листа. И поля, и балкани се изшариха като от майсторска ръка на велик художник. И така, като че ли след мрачния и студен октомври месец, ноември ни подари усмивка.
Ноември - реши да ни пожали и погали! Смело слънцето се усмихна, вдигна градуса на термометрите и се появиха необичайни температурни рекорди. Живака в термометрите в Казанлък надмина 24,2 градуса по Целзий, на такива температури не са се радвали и нашите баби и пра баби. В морските градчета, някак си живота зажужа отново. И неискащи хора да се разделят с морските приключения и прелести, решиха отново да сложат банските костюми и отново да се потопят в покоите на Нептун.
Ноември ни омагьоса. Той ни отпусна и разнежи.
Но добра поличба ли беше това?! Дори на малката ми тераса в крайния квартал на града, се появиха моите приятелки калинките. И някак си ми стана по-топло, по-усмихнато и всичко това, плюс ноемврийската глезотия на времето, ме накара да се поразсея от ежедневните си грижи, накараме да пропускам покрай себе си злобните подмятания на "доброжелатели", накараме да забравя заболата се като трън в съзнанието ми притча за лудата вода, която гласи следното: "В един малък градец, някъде почти на край света, в мир и покай живеели неговите поданици. Един ден обаче, един от жителите на града чул тревожна вест. Той я разнесъл до останалите поданици на забравения град. А тя гласяла следното, че след 2 дни в града ще дойда лоша вода и всички ще полудеят от нея. И града и поданиците ще се превърнат в нещо лошо и зло. Биел, човекът, тревожно камбаната, но както в моя град, така и в неговия, нямало кой да го чуе. Всички му се присмивали и злословели по негов адрес. Той бил тъжен и нещастен, но все пак съхранил достатъчно количество от чистата вода за себе си. Изминали тези два дни. И така станало… Градът станал мрачен и лош, неговите поданици също и те полудели. А онзи човек, който преди тревожно биеше камбаната и предупреждаваше за наближаващата опасност, който не беше пил от лудата вода - всички пак му се смееха и в очите на онова болно и лудо общество - той пак беше луд и пак не беше част от тях. Натъжен и отхвърлен, пред поданика имаше два пътя - да бъде аутсайдера в лудото общество или просто да отпие от лудата вода и той …
И той избра … Изля чистата вода, която грижливо бе съхранил, и отпи от лудата вода…"
Ноември разтопи тази притча в главата ми, както пролетното слънце топеше снега по върховете на Балкана.
Болно време ли е или аз се разболях и отпих от лудата вода. Ноември ли ме омагьоса - не знам. И съвсем ми се объркаха мислите в главата. Разхождах се по улиците и надничах в малките витрини на казанлъшките магазини. Те са мъчеха да ми внушат есно-зимна мода с актуални цветове, модни за сезона бижута и аксесоари. Вървях, оглеждах се и си водих бележки, защото бях решила да правя материал за модните тенденции за тази зима.
И ето какво се оказва от моите бележки:
...повече - четете в "Долина"
Яница Станчева

Как инженер Ганев видя Европа

или Европата през погледа на един средностатистиЧески казанлъчанин

Как инженер Ганев видя Европа - или Европата през погледа на средно статистическия казанлъчанин, защото драги ми читателю, едно е да прочетеш впечатленията на един мастит автор пътувал със самолет или луксозен автомобил, пренощувал в пет звездни хотели, ял в ресторанти - специалитетите на заведението, друго е от очите на твой съгражданин, който вместо тук в Казанлък да си яде сиренцето и доматките, се е фукнал да ги яде на 1500 километра.
Та среща ме един ден мои приятел и ми вика - А бе, не си ли забравил още немския. Че съм го забравил, забравил, ама не съвсем, защото кой знае от кога не съм говорил на немски, ама ти за какво питаш? - отговарям му аз. Той се усмихва и ми казва: " Ами да те водя в Австрия за гуми! Хем малко ще се поразходиш или както се казва г"з път да види, хем и някоя пара ще ти дам." Готово - рекох му аз.
Оправихме си необходимите застраховки, ей там срещу Галерията. Защото така било редно.Тръгваме в неделя сутринта. Брей, сериозна работа! Европа туй, не е шега работа - граници, митници, ще ме събличат, ще търсят. Значи трябва сериозна подготовка. Аз до сега извън България не съм излизал. Едно време комунистите до Копринка на запад ни искаха открит лист. За по-младите читатели ще обясня що е туй чудо. Районите около границата бяха разделени на зони - 1-ва, 2-ра, 3-та. За 1-ва зона, ако ще и роднини д имаш, ако ще и Командировка, като в Малко Търново - например, се искаше специално разрешение от родната милиция тогава. А какво остава да си помислиш за пътуване в чужбината - абсурд! България беше тогава като един голям затвор. Най-много можеше да пътуваш до бившите соц страни и то организирано, като във всяка група имаше поне но едно ченге. Това важеше дори и за спортистите.
Аз навремето получих покана от Белгия. Та доксандикуз печати - от тяхното външно министерство, от кметството на града, в който щях да ходя, от нотариус, от нашето консулство. Абе, кой ще те пусне в Белгия, бе човек - смеят ми се милиционерите тогава. "Що бе, до вчера съм пазил границите, граничар служих."
...повече - четете в "Долина"
Недко Недков

петък, 12 ноември 2010 г.

Храните за детските градини от 100 до 300% по-високи

Зареждането на хранителни продукти в детските градини на общината, се извършва на цени с увеличение от 100 до 300 % спрямо осреднената цена по САПИ /"Системата за агропазарна информация" ООД/ за Старозагорска област. Това стана ясно в края на миналата седмица, от разпространено до медиите Становище на директорите на целодневните детски градини и обединените детски заведения от Община Казанлък. Документът, адресиран до председателя на ОбС, с копие до министъра на земеделието, областният управител, кмета на общината, комисията по образованието към ОбС и омбудсмана на община Казанлък, бе предоставен на медиите от общинският съветник от ГЕРБ Петко Карагитлиев.
В изявлението, подписано от 30 директори на детски заведения, се изразява притеснението от предложената в Договора за зареждане с хранителни продукти ценова листа. Директорите настояват за анулирането на неизгодния договор и за сключването на нов.
В своето изявление по случая, общинският съветник Карагитлиев пък посочва, че "Смущаващи факти има и при провеждането на търга - в комисията за търга са участвали двама представители на НДСВ - самия заместник-кмет Юлияна Палазова и общински съветник от НДСВ. Търгът е спечелен от семейната фирма на друг общински съветник от НДСВ. Ако това не е конфликт на интереси, най-малкото не е в духа на добрите политически практики. Смятаме, че този договор сериозно ощетява не само финансово, но и морално Община Казанлък, тъй като засяга интересите на най-уязвимите социални групи - децата и възрастните хора."
Във връзка с изложеното от директорите на детските заведения, стана ясно, че областният управител Йордан Николов е възложил проверка по случая на председателя на ОбС.
Две са били фирмите - казанлъшка и плевенска, участнички в търга за обществената поръчка, това съобщиха в началото на тази седмица пък от местната организация на "Атака", чийто общински съветник е бил член на комисията по търга. При разглеждането на документите, плевенската фирма не е можала да даде аргументиран отговор защо цените офертирани от нея, са толкова занижени, нито как ще изпълни зададеното от нея самата условие, доставката в детските заведения, да се прави 15 минути след подадена заявка, съобразна факта, че фирмата няма местен офис. Това са били и основните аргументи на комисията, за да отстрани вторият кандидат от конкурса, съобщи общинският съветник Димитър Атанасов.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Фондация "Чудомир" има ново ръководство


С нов управителен съвет и нов устав, се сдоби този вторник фондация "Чудомир". Това стана по време на 37-то заседание на Общински съвет Казанлък, когато местните законодатели работиха в качеството си на общо събрание на фондацията. Според новия устав фондацията ще бъде ръководена от Общо събрание, Управителен съвет и Контролен съвет.
Тотка Гечева, ще е новият председател на Управителният съвет на "Чудомир", решиха съветниците в качеството си на Общо събрание. За членове на управителния орган, те избра - Петър Косев, Емил Караниколов, Недялка Глушкова, Пенчо Терзиев, Теметужка Папазова и Чавдар Ангелов. Със статута на почетни членове, които имат право на съвещателен глас, ще се ползват четирима изключителни български учени, които вече години наред са част от активната дейност развивана от фондацията, това са Никола Георгиев, Здравко Чолаков, Огнян Сапарев и Мелена Георгиева.
... повече - четете в "Долина"
Радостина БАЙЧЕВА

Шипка каза "ДА" на отделянето си

На провелият се тази събота в Шипка референдум, за отделянето на града в самостоятелна община, 720 жители са дали положителен отговор на въпроса "Съгласни ли сте град Шипка да се отдели в нова самостоятелна община?". Близо 65 % е бела избирателната активност в деня на референдума, сочат данните на областна администрация. 769 жители на втория в община Казанлък град, са се включили в допитването, като 720 са отговорили положително на въпроса.
Въпреки нежеланието на общинските съветници в Казанлък да вземат решение за провеждане на допитването, областният управител насрочи референдума, след като първоначалната дата 23-ти октомври бе отменена. С това завърши осемгодишната сага на опитите на създадения инициативен комитет в Шипка да се пребори с общинския съвет в Казанлък, който създаваше административни пречки пред провеждането на допитването. Резултатът от вота може да бъде обжалван в седемдневен срок.
Общо 1209 души имаха право да участват в допитването. За да бъде признат за законен той обаче, гласувалите трябваше да са повече от гласувалите на последните местни избори в Шипка - 410 души.
Долина

Задържаха най-крупния лихвар в региона

В края наминалата седмица казанлъшките криминалисти задържаха един от най-крупните лихвари в района на община Павел баня. Това съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР. Акцията на РУ "Полиция" - Казанлък е била проведена в петък под ръководството на Окръжна прокуратура - Стара Загора.
В частно жилище в с. Габарево, общ. Павел баня, обитавано от 52-годишния Ц. И. са открити и иззети: 24 банкови карти със съответните пин-кодове; 3 лични карти; едно ксерокопие на лична карта; 8 регистрационни талона на леки автомобили; 6 комплекта обеци от жълт метал; 6 пръстена от жълт метал, поставени в найлонови пликове; преносим компютър, два леки автомобила "БМВ" и "Мерцедес" и 650 лв. В хода на разследването е установено, че иззетите вещи са свързани с осъществявана от Ц.И. лихварска дейност. В продължителен период от време 52-годишният безработен е давал заеми на частни лица срещу високи лихви, като е приемал в залог банкови карти, документи, златни накити, ценни вещи и дори - леки автомобили. С постановление на Окръжна прокуратура е задържан за 72 часа. Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ "Полиция" - Казанлък.
Долина

ВОЙНАТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ ***** или .....

ВОЙНАТА НА ТАРАЛЕЖИТЕ *****
или
ДА СПАСИМ ПРОСТИТУТКИТЕ...?! -
ИНАЧЕ - РИСКУВАМЕ, ДА СЕ ИЗГУБИМ, КАТО "ЕЛЕКТОРАТ"...

Идеята за тази провокация ми хрумна, като гледах предаването на Росен Петров, където вървеше диспут - "за или против" легализацията на проституцията в България...
Като слушах, противника на идеята за легализация и неговите аргументи, че това ще доведе до разпад в устоите на обществото..., аз реагирах естествено - че дейността на политиците в България носи много по-голяма вреда и разложение на обществото...
Така стигнах до "гениалната" мисъл*: Политиците в България са много по-опасни за моралното разложение на обществото отколкото проститутките...
Темата по телевизията продължи и противникът на легализацията на проституцията, предложи - по почина на Полша - войната срещу проституцията - "да се води не срещу сводниците или проститутките, а срещу потребителите на услугите...."
И тогава ми дойде "ПРОСВЕТЛЕНИЕТО": Вместо да забраним дейността на политиците**, която води до разложение на обществото, да поведем война срещу техните симпатизанти...
И така, приятели на идеята, предлагам спешно да се организираме, защото рискуваме и този път политиците да ни изпреварят****... Мисля даже, че те вече ни водят с 20 обиколки - като създават такава среда, че част от симпатизантите им вече изчезват - в буквалния или преносния смисъл...
___________________
* Идеята не е толкота "гениална", защото всеки от нас си го е мислил стотици пъти - но така звучи по интересно...
** Абревиатурите, цветовете и логата на партиите са абсолютно без значение...
*** Това пък си е класика в теорията за воденето на войни... При сериозна война целта не е конкретната битка, а да се разбие тила и снабдяването на противника...
**** "Старите" кучета в политиката отдавна са прегърнали наръчника на "Чичо Ран", но за съжаление го прилагат йезуитски... и 20 години само си мъчат електората, който се оказа жилав "народ"...
___________________
**** Всичко това е една шега..., но ще се радвам, ако някой мисли различно...? Ст. Чичеков

Библиотеката получи дарение от САЩ


37 тома книги на английски език, получи като дарение казанлъшката библиотека "Искра". Книгите, които са на стойност около 400 долара, са подарък за библиотеката от Нанси Болд, главен библиотекар на щата Колорадо, съобщи директорът на казанлъшката културна институция Ани Кожухарова. "Все още не сме на ясно, колко библиотеки са участвали в това дарение или това е лична инициатива на приятелката на библиотека "Искра" - Нанси Болд, която е един много скромен човек, който не обича да изтъква себе си." - коментира още Кожухарова.
Настоящото дарение включва 29 това художествена литература, от които 13 детска, както и 8 тома научна литература, предимно от типа на популярните енциклопедии, съобщи Мария Чолова от казанлъшката библиотека. Новите книги, които са на английски, включват автори като Пауло Куелю, Дан Браун, Барбара Брадфор, Джонатан Суифт, както и някой по-неизвестни на българския читател писатели. Книгите обаче са особено ценни, защото обогатяват чуждоезичния фонд на библиотеката, който е приблизетелно 10% от съхраняваната и инвентаризирана литература. "Библиотеката притежава много томове литература, която стои не инвентаризирана и процесът по завеждането и във фонда се прави паралелно с текущата ни работа. Сред тези книги има една основна част спасена от библиотекарите забранена преди време литература, сред която и много ценни краеведски трудове." - сподели още Ани Кожухарова.
... повече - четете в "Долина"
Радостина БАЙЧЕВА

"ДКЦ - Поликлиника Казанлък" получи мамограф

Дарение на стойност над 20 000 лева получи под формата на високоспециализирана мамографска апаратура "ДКЦ-Поликлиника Казанлък" ЕООД на 4 ноември. Дарението е от фондация "Българска роза" и бе връчено от кмета на Община Казанлък и председател на УС на фондацията Стефан Дамянов. Лентата на залата, където ще бъдат извършвани изследванията, бе официално прерязана от кмета на Общината и управителя на лечебното заведение д-р Петър Лучев. Д-р Лучев благодари за дарението и сподели неговата важност за разширяване спектъра на медицинските услуги на "ДКЦ-Поликлиника Казанлък", за провеждане на още по-качествена профилактична дейност на територията на общината и особено за обхващане на жените с цел навременното диагностициране на аномалии в млечните жлези и рака на гърдата.
... повече - четете в "Долина"
Пресцентър Община Казанлък

Стефан Дамянов: "Това е отчет, а не предизборна кампания"

"Това е един законов акт, който всеки кмет трябва да направи пред гражданите, а не начало на предизборна кампания. Всяка година правя такъв отчет, този обаче значително по-обобщен по направления за всичките 7 години на управлението ми като кмет." - това каза пред журналисти, след публичният си отчет миналия четвъртък, кметът Стефан Дамянов. Отговорът му беше провокиран от въпрос, дали събитието, преминало под мотото "7 години - възход и творчество", в което освен презентация за свършеното през тези години, присъстващите в залата видяха и концерт на група "Грамофон" и танцов ансамбъл "Арсенал", не е начало на предизборната кампания на Дамянов.
Той обаче сподели, че се чувства обнадежден за бъдещето, защото онова, което дава сили е работата за хората. "Оптимист съм, може би повече от всички други, защото си поставям тежки и отговорни задачи. А тези задачи, те мобилизират. Много неща не бяха свършени, особено от големите проекти." - допълни още Дамянов.
След като направи преглед на основните аспекти на работата си като кмет през 7-те години, Дамянов трябваше да отговори и на някой въпроси на хора от залата. Повече обаче бяха похвалите, които се чуха от уважилите кметския отчет. Стефан Дамянов получи много благодарности и адмирации за хубавите неща, които са се случили в Казанлък през годините на управлението му.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Отзвук

Две от общинските организации на политически сили - "Атака" и ГЕРБ, коментираха този понеделник с официални свои изявления, отчета за изминалите 7 години, представен от кмета Стефан Дамянов миналия четвъртък. На самото събитие, нито една от двете местни организации на партиите, не е имала свой представител, признаха те при срещата си с медиите в началото на тази седмица. Ето как двете политически сили коментира събитието от 4-ти Ноември.

"Атака": "Чужди заслуги,неизпълнени обещания и много висящи въпроси"
Чужди заслуги си приписва кметът на Общината Стефан Дамянов, като отчета проекти и инвестиции на частни фирми, се твърди в официалната декларация на ПП "Атака" по повод отчета на кмета за седемгодишния му период на управление. Сред споменатите обекти, фигуриращи и в отчета на Дамянов са: Ветрогенераторния и фотоволтаичния парк, ремонта на моста край Бузовград, ремонта в ЛХМ "Чудомир", както и проекта за "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебните заведения" по оперативна програма "Регионално развитие".
... повече - четете в "Долина"

ГЕРБ: "Лична медийна акция, начало на предизборна кампания"
Лична медийна акция, начало на предизборна кампания, определиха отчета на Дамянов, в свое становище, представителите на общинското ръководство на партия ГЕРБ. Представеното от настоящия градоначалник на 4-ти ноември, според ГЕРБ не може да бъде наречено отчет, защото не съответства на записаното в Закона за местното самоуправление и местната администрация в чл. 44, ал. 5: "Кметът на общината представя пред Общинския съвет програма за управление за срока на мандата в тримесечен срок от полагането на клетва. Програмата съдържа основни цели, приоритети, дейности и срокове за изпълнение и очаквани резултати. Кметът на общината представя пред общинския съвет годишен отчет за изпълнението на програмата в срок до 31 януари.".

... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Отговорите

По поставените в декларациЯта на ПП АТАКА въпроси,
становището на Община
Казанлък е:

1. За проект "Внедряване на енергийна ефективност в учебни заведения":
Община Казанлък подготви цялостен проект за кандидатстване по ОПРР за внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения в гр. Казанлък. Всички документи се подготвиха с активното участие на специалисти от общинска администрация и на училищните ръководства. След подписване на договора, ще се предприемат действия от общинска администрация за осъществяване на строително-монтажните работи по обновяването на училищните сгради.
2. За "Ветрогенераторен парк" и "Фотоволтаичен парк"
Не е възможно обаче нито една инвестиция да се осъществи на територията на общината, ако общинското ръководство не оказва активно съдействие и подкрепа в инвестиционните намерения на чуждестранни и наши фирми.
3. За инвестициите в големи проекти в Общината
В отчетите на Община Казанлък се отразява цялостната инвестиционна дейност на територията на общината. Всичко, което е реализирано на територията на общината, със съдействието на кмета и на общинското ръководство, обслужва населението и е напълно естествено да се отрази в един отчет.
4. За ремонта на моста край Бузовград
Процедурата по ремонта на моста към Бузовград е продължителен процес, който включва и ремонтът на пътя Казанлък - с. Бузовград, който е III клас и се стопанисва от Националната агенция "Пътна инфраструктура".
За моста бе изготвена проекта документация, той бе включен в националната програма за 2008 г., осигурено бе финансиране и на 8 юни 2008 г. тогавашният министър на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов и кметът на Община Казанлък Стефан Дамянов направиха първата копка. Но работата по него бе спряна през 2009 г. След няколко срещи на кмета на Казанлък с областния управител на Стара Загора Йордан Николов за подновяване на реконструкцията на моста и с активното съдействие на областния управител, това вече е факт.
Същият е казусът с ул. "Тюлбенска" - имаше проект, избран бе изпълнител на обекта и дори направихме първа копка, но финансирането бе спряно.
5. За ремонта на къща-музей "Чудомир"
Работната документация за ремонт на къща-музей "Чудомир" е изработен преди повече от 3 години от Община Казанлък. Проектът за кандидатстване за финансиране на неотложния ремонт на покрива е разработен от специалисти от общината, като след извършване на проверка от Междуведомствена комисия за бедствия и аварии са отпуснати средства в размер на 125 000 лева. Съдействие за това оказа областният управител на Стара Загора Йордан Николов, за което Община Казанлък изказва своята благодарност.
6. Община Казанлък работи изключително активно за ремонт и реконструкция на улиците и пътната мрежа в града, населените места и общинската пътна мрежа. Основните капиталовложения на общината са насочени именно в тази посока.
През миналата 2009 г. стойността на поръчката е за 1 130 198 лева, като са преасфалтирани и ремонтирани над 15 улици в града.
Бе извършен и ремонт на пътища от общинската пътна мрежа.
За 2010 година е проведена обществена поръчка на стойност 898 512 лева.
Работи се и по изкърпване на уличната мрежа. Приоритетно се изкърпват улиците, които са основни пътни артерии за града, както и на тези по линиите на градския транспорт.
Реагирано е своевременно и на други актуални събития, като: празниците на селата Шейново, Ясеново, Средногорово, Долно Изворово чрез изкърпването на улици в тези села; подготовката и провеждането на традиционния панаир за "Празника на розата".
... повече - четете в "Долина"
Община Казанлък

Безответен вик в защита на старостта


Така най-кратко бих определила моноспектакъла "Дом", който с голям успех представи пред обществеността на Павел баня и с. Габарево актьорът от младежкия театър Иван Несторов. Той бе гост на Община Павел баня и чи-талище “Напред” в дните, посветени на празника на народните будители. Постановката на младия режисьор Веселин Димов е по пиесата "Сибир" на австрийския драматург Феликс Митерер. Тя е съвместна продукция на Театрална работилница "Сфумато" и Театрална компания Момо, осъществена с подкрепата на Министерство на културата и Австрийското посолство в София.

"Опора в този финал на живота ми е моето семейство",

признава актьорът Иван Несторов, с когото разговаряме за моноспектакъла, за сложната роля на Хелмут Шуле и за отношението към старите хора в България.
- Уважаеми г-н Несторов, в "Дом" вие създадохте покъртителен образ! Как успяхте да постигнете толкова силно и убедително препокриване с литературния герой?
- Това е много интересен но и много труден въпрос. Всъщност, изборът не е мой. Когато ми предложиха ролята, дъщеря ми и жена ми, които са най-близките ми и доброжелателно настроени зрителки, също прочетоха пиесата. И дъщеря ми каза: Тате, тази роля е за теб. Ти притежаваш духовната чистота на този човек и мощта му да се съпротивлява на унижението и да търси истината и причините за нещастната си съдба. Ролята е близка до теб, до твоята емоционалност, до твоята неомърсеност от времето, в което живеем и ще ти бъде лесно да се вживееш в нея и да я направиш така, че да ти донесе творческо удовлетворение, защото ще има покритие на твоя духовен морал с този на разбунтувания Хелмут Шуле… И аз приех ролята без да се колебая.
- Снощи, на представлението, се запитах: След като режисьорът е "побългарил" заглавието на пиесата, не е ли имал шанс да я адаптира по-осезаемо до българската действителност?
- Естествено е зрителите да очакват нещо такова. Но "побългаряване" в текста би могло да се допусне в една оперета или водевил. В театъра е закон, че не може да се променя текста на известен драматург или да се нарушават авторските права на преводача му. Затова на репетициите директорите на "Сфумато" проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова обърнаха внимание не толкова на побългаряването на текста, колкото на необходимостта в последната част на спектакъла - въображаемият диалог с президента на републиката, когато героят казва, че нещата трябва да се оправят от най-високо място, да се сложи една голяма поанта на внушението, че за съжаление и от там нещата не се виждат и не се оправят. И аз се стремя да постигна това внушение…
... повече - четете в "Долина"
Йорданка Трополова

четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Стартира акция "Светлина"

КАТ и общината ще проверяват и уличното осветление

Вече повече от 10 дни е в сила чл.70 ал.3, т.2 от Закона за движение по пътищата, който гласи: от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно - за пътнотранспортни произшествия с пешеходци. Намаляването на светлата част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението, води до нарастване на пътната аварийност в тъмната част на денонощието, сутрин и вечер, като относителният дял на загиналите пешеходци достига до 35 % от всички убити при пътнотранспортно произшествия. Увеличава се броя на злополуките, поради неизправни и нерегулирани фарове и липсваща или неефективна светлоотразителна сигнализация, в съчетание с неправилно движение на пешеходци по тъмно; недостатъчно улично осветление и хоризонтална маркировка. Част от участниците в движението не познават достатъчно или подценяват рисковете от намалената видимост.
За да се ограничат предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия с рисковите групи участници в движението до края на месец ноември 2010 година на територията на цялата страна се провежда АКЦИЯ "СВЕТЛИНА". Акцията има за цел, чрез интензивна контролна и превантивна дейност да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.
По време на акцията контролните органи извършват засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително тези на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.
САНКЦИИ ПРЕДВИДЕНИ ОТ ЗАКАОНА:

Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло и др., като на нарушителите ще бъдат налагани и санкции по Закона за движение по пътищата, някои от които са:
l За управление на МПС с износени гуми - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
l За неизправни светлини и светлоотразителна сигнализация - отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.
l За управление на технически неизправно МПС- отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.;
l Неозначаване по съответния начин на принудително спряно на платното ППС - отнемане на 6 контролни точки и глоба от 50 до 150 лв.;
l Неползване на предпазен колан или каска - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба;
l Говорене по мобилен телефон по време на движение, без устройство "свободни ръце" - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
l Неспазване сигнал на светофара - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба, а ако е създадена реална опасност за пътното движение - до 150 лв;
l Неспазване на пътни знаци и маркировка - отнемане на 4 контролни точки и 30 лв. глоба.
ОБЩИНАТА

Съвместно с представители на Общината и пътната администрация ще се извърши преглед на състоянието на уличното осветление, пътната настилка, хоризонталната и вертикална сигнализация и ще се предприемат мерки за отстраняване на повредите и сигнализиране на местата с повишена опасност от пътнотранспортни произшествия през есенно-зимния период. На база съвместните проверки, ще се изготвят конкретни предложения към съответните ръководства на органите на местното самоуправление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа - улични отсечки, уязвими кръстовища, спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки и др. Съвместно с общините ще започне извършването на прегледи и на светлинната и светлоотразителна сигнализация на пътните превозни средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника, които ще продължат и след периода на акцията.
По време на операцията техническите центрове на СБА, който е партньор на МВР в превантивната акция, ще извършват безплатно регулиране на фаровете на МПС и ще дават техническа консултация по изправността на осветителните и спирачните системи. За нашата област безплатно регулиране на фаровете ще се извършва в базите на СБА Стара Загора, Чирпан и Казанлък.
ПРОВЕРКА

През изминалата седмица екипа на вестник "Долина" извърши своя проверка по пътищата в района на Община Казанлък и Община Павел баня. От направените наблюдения от екипа на вестника в рамките на 5 дни, установихме че водачите на велосипеди масово не спазват Закона за движение по пътищата. Нито един от велосипедистите не носеше изискваната по закон светлоотразителна жилетка. Сутрин и вечер, имайки предвид тъмната част на денонощието, велосипедите които нашият екип видя по тъмните междуселски улици нямаха задължителната по закон - добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад или устройство за излъчване на червена светлина отзад. А при липсата на тези задължителни изисквания, закона предвижда глоба до 30 лева на водача на велосипед.
Обект на нашата проверка по пътищата на Община Казанлък и Община Павел баня бяха и превозните средства с животинска тяга - каруците. Родната картинка и там се оказа същата, както и при велосипедистите. Много от каруците в двете общини се движиха необезопасени и бяха реална предпоставка за пътнотранспортни произшествия.
Екипът на вестник "Долина" остава с надеждата, че контролните органи ще обърнат по-голямо внимание и контрол върху тези групи участници в движението. В Закона за движение по пътищата за тях има отделен цял раздел с изисквания и правила за движение, а именно 18-сти раздел - Особени правила за някой участници в движението.
А щом всички ние сме участници в движението, всички сме длъжни да спазване Закона за движение по пътищата. В него място за компромис няма, защото всеки един компромис може да е равен на едни човешки живот.
ДОЛИНА

Деца награждаваха полицаи

Освен традиционните награди и поздравления, които полицаите получават на празника си - 8-ми ноември, тази година, местните пазители на закона, бяха уважени и от своите млади "колеги". Членовете на Детската полицейска академия към читалище "Братство" село Енина, поднесоха своите поздрави към полицаите под формата на специални грамоти, които получиха началникът на РПУ Казанлък, началникът на ЦСПП точно на Архангелов ден, малчуганите от Енина посетиха Казанлъшкия полицейски участък под ръководството на секретарят на читалището Аня Дерменджиева.
В местното полицейска управление, децата от Академията бяха посрещнати от заместник началник Стойно Стойнов, който пожела на младите "полицаи" да не попадат в тази сграда заради лоши постъпки. В тон с празничното настроение пък, невероятната малка актриса Тея Бонева, "обясни" по Чудомировски, защо иска да стане полицай. Като награда за ентусиазма и старанието си, малчуганите получиха възможността от сега да пробват усещането - да шофираш полицейски автомобил или мотор.
... повече - четете в "Долина"

Радостина Байчева

Ем. Караниколов: "5 временни комисии към ОбС изнесоха данни за корупция"

"Пет временни комисии към ОбС, които работиха в продължение на 6-7 месеца, изнесоха преди време на едно от заседанията на Общинския съвет, данни за нередности и корупция в работата на Общината. Аз също бях на това заседание. Дали кметът Дамянов се е запознал със съдържанието на техните доклади, не знам.". Това коментира тази седмица, настоящият депутат и бивш заместник кмет, във връзка със заявеното желание от страна на Общината, той да предостави писмени доказателства за корупция в общинска администрация. Като пресен пример за корупция, той посочи търгът за обществената поръчка за доставка на храни в детските градини.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

четвъртък, 4 ноември 2010 г.

Фирми се жалват в областна администрация срещу конкурс

Четири фирми са подали жалба в Областна администрация, свързана с начина на отстраняването им от конкурса за изпълнение на ремонта на покрива на ЛХМ "Чудомир". Това съобщи пред представители на медиите в Казанлък в началото на седмицата, заместник областният управител Галина Стоянова. В жалбата си, фирмите се оплакват от нарушаване на конкурсните процедури, с които е избран изпълнител на ремонта, от страна на Община Казанлък. Заместник областният управител и член на казанлъшкото ръководство на партия ГЕРБ обаче подчерта, че самите жалбоподатели са настояли, да не бъдат прекъсвани дейностите по отремонтирането на покрива на културната институция в града. Стойността на ремонта възлиза на 115 716 лева, които бяха осигурени от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет. Стоянова подчерта също, че този обект е получил финансиране от комисията, благодарение на съдействието на областния управител, който е подкрепил единствено този обект за финансиране от цялата област пред правителствения орган.
Във връзка с това, от общинска администрация коментираха, че от общо 6 фирми, подали оферти за изпълнител на ремонтните дейности на покрива на ЛХМ "Чудомир", в Община Казанлък е постъпила само една жалба - на "ГБС Тонзос". Процедурата е била обжалвана от тази фирма пред Комисията за защита на конкуренцията -София и жалбата е изпратена до Община Казанлък. от общинска администрация подчертават също, че въпросният конкурс е за малка обществена поръчка по чл. 2 от Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки и е извън обсега на обжалваемите актове, които са подборно изброени в чл. 120 от Закона за обществените поръчки.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Енински третокласници пишат книги


Съвсем като будителите от българската история, третокласници от енинското основно училище "Христо Ботев" са на път да сътворят втората си книга. Това съобщи за "Долина" в навечерието на Денят на будителите, тяхната класна ръководителка - Христина Щерева. Първата книжка дело на малчуганите е сборник с български народни приказки и носи заглавието "Хитрана". Текстовете в книгата са познати на третокласниците - от изучавания в Читанката материал. Авторско дело в "Хитрана" е било илюстроването на подбраните приказки и оформянето на книжката. Съвсем по будителски почин, единственият екземпляр от книгата си, малките енински будители са подарили на съучениците си от първи клас. "това беше нашият начин да кажем на първокласниците "Добре дошли сред нас"." - коментира още госпожа Щерева.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Поетична академия отвори врати в Казанлък


Първата в България и света Академия за защита на поезията, отвори врати в Казанлък. Учредяването й, съвсем подходящо, се състоя в навечерието на Деня на будителите. За своето дело, учредителите бяха приютени от залата на ЛХМ "Чудомир", където с тежката задача да бъде любезен домакин, конферансие, разказвач на приказка и творец на история, се бе заела уникалната Ваня Попова.
Без особена демократичност, изразяваща се в липсата на бурен и ожесточен дебат, но за сметка на това единодушно, за почетен председател на Академията бе избран директорът на казанлъшката общинска библиотека - Ани Кожухарова. И вероятно липсата на демократичност при този избор, може да бъде оправдана единствено от факта, че учредяването на Академията е инициатива именно на библиотека "Искра", като част от събитията, с който културната институция отбелязва своята 150-годишнина.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

В 7 училища ремонти от догодина

В седем казанлъшки училища предстоят ремонти на сградите, които ще започнат през 2011 година, съобщиха от общинска администрация. Ремонтите, които ще са свързани с изолацията на сградите и други действия касаещи енергийната ефективност, са част от проекта "Внедряване на мерки за енергийна ефективност в учебни заведения от община Казанлък" по Оперативна програма "Регионално развитие". В края на миналата седмица, кметът Дамянов е връчил на директорите на тези учебни заведения, решението за одобряването на проекта и неговото финансиране по Оперативна програма "Регионално развитие"
Проектът предвижда в ОУ "Георги Кирков" да се направи топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива, подмяна на старата дограма в сградата. В сградата, в която се помещават ОУ "Никола Вапцаров" и гимназия "Петко Стайнов", ще бъде направено топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива и на подова плоча към неотопляем сутерен, подмяна на старата дограма и на горивната база, подмяна на стари осветителни тела с нови енергоспестяващи. Същите дейности предстоят и за ПМГ "Никола Обрешков". В ОУ "Чудомир" по проекта ще се направи топлоизолиране на външни стени, реконструкция и топлоизолиране на покрива на сградата. Със средствата, одобрени по проекта за сградата, в която учат учениците на ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" и на ОУ "Мати Болгария", ще бъде подменена старата дървена дограма, ще се направи топлоизолация на покривната плоча, топлинно изолиране на неотопляемия сутерен, както и подмяна на остарелите и неефективни зидани котли на дизелово гориво с два нови водогрейни котела, предназначени за работа с природен газ, както и ще се извърши подмяна на щрангове на отоплителните тела.
Общата стойност на проекта е 3 566 992,58 лв., от която безвъзмездната финансова помощ е 3 031 943,70 лв. Планираното начало на проекта е януари 2011 г., а краят - ноември 2010 г.
Долина

Брюксел - столицата на Европа и шоколада

Изключително впечатлени от посещението си в Брюксел се завърнаха младите художници, които посетиха своеобразната столица на Европа по покана на евродепутата Илиана Иванова. За седемте ученици, пътуването беше награда, за отличените в конкурса за детска рисунка "Моето европейско гражданство" техни творби.
На срещата си с журналисти след завръщането си от Белгия, талантливите деца споделиха, че са безкрайно развълнувани от факта, че са се докоснали до този изключителен град, който в техните очи, освен столица на Европа е и столицата на шоколада.
Разбира се едно от най-вълнуващите преживявания на казанлъшката група е било посещението в сградата на Европейският парламент. Учениците и техните ръководители са се запознали с работата на евродепутатите под домакинството на Илиана Иванова.
"Изключителна чест е за нас, че тъкмо ние, няколко млади казанлъшки художници, бяхме поканени на тази визита. Сърдечно благодарим за това на Илиана Иванова." - споделиха още децата.
Да продължават да летят на крилата на изкуството, което няма граници. Това пожела на талантливите казанлъшки деца ръководителят на Центъра "Европа директно" Стара Загора - Румяна Грозева. Тя уточни, че конкурсът "Моето европейско гражданство" е бил само за Казанлък, а творбите на участниците по безспорен начин са доказали идеята на организаторите, че градът на розите продължава традициите си да бъде град и на изключителни художници.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Стартира набирането на лични асистенти и потребители на социалната услуга "Личен асистент"

Стартира набирането на лични асистенти и потребители на социалната услуга "Личен асистент", съожбщиха от пресслужбата на общенска администрация. Община Казанлък е партньор по проекта "Подкрепа за достоен живот" по Схема за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ: BG 051PO001-5.2.09 "Алтернативи", Агенция за социално подпомагане, Дирекция "Анализ, административно и информационно обслужване". Във връзка с това започва прием на Заявления на кандидати, които желаят да предоставят социалната услуга "Личен асистент". Заявленията ще се приемат от 8 до 22 ноември 2010 г. на гише No 3 в Центъра за информация и обслужване на граждани, намиращ се в сградата на Общинска администрация на бул. "Розова долина" No 6, поясняват още от общинска администрация.
За лични асистенти ще бъдат наемани: безработни лица в трудоспособна възраст; трудово заети лица, самонаети лица, неактивни лица (студенти или придобили право на професионална пенсия за ранно пенсиониране - в трудоспособна възраст), които могат да извършват допълнителен почасов труд.
Заедно с това стартира и приемът на Заявления на кандидати за потребители на социалната услуга "Личен асистент". Срокът и мястото за подаване на документи е същият.
Долина

Достъпни ли са обществените сгради за хора с увреждания


провериха представители на СНЦ "Бъдеще за децата с увреждания"

Капка Панайотова е родена е през 1956 г. Гимназиалното си образование получава в Английската гимназия в София. Защитава две магистратури - във Висшето училище по планиране и статистика - Варшава, Полша и Университета Джонс Хопкинс, където специализира управление на НПО. Работи и като преводач от английски и полски. През 1995 Панайотова основава, и оттогава ръководи Центъра за независим живот - неправителствена организация, която се бори за спазване на правата на хората с увреждания. Дейността й включва обществени дискусии, кампании, интервюта, участия в национални и международни конференции, които привличат вниманието на обществеността върху проблемите пред независимия живот и равните шансове на всички хора. За обществената си дейност е удостоена с наградата за гражданска доблест на НБУ "Димитър Паница".

На 14 и 15 октомври в клуба на СНЦ "Бъдеще за децата с увреждания" се проведе обучителен курс "Одит на достъпността в обществени сгради за хора с увреждания". Този курс е част от проекта "Равнопоставени в придвижването и в живота", стартиран от сдружение "Достоен живот" - Варна, в партньорство със сдруженията "Бъдеще за децата с увреждания" - Казанлък и "Ти избираш" - Ст. Загора. Проектът има за цел да обучи хора с различни двигателни възможности да оценяват средата и активно и компетентно да участват в изграждането й, във всички фази - оценка, проектиране, изпълнение. За да бъдат хората с увреждания компетентни в оценяване на достъпността, те трябва да бъдат обучени как се извършва този вид одит - на теория и практика. За обект на практическата част бе избрана сградата на Община Казанлък, като одит започна още от автобусните спирки. Предлагаме на читателите интервю с Капка Панайотова, директор на Център за независим живот, която взе активно участие в теоретическата част.

- Как стои въпросът с достъпността в България?
- Бързият отговор е: ТРАГИЧНО! Но нека да кажа първо какво значи достъпност. Достъпността е състояние на средата, което позволява на гражданите да се възползват от нейните ресурси - природни, ма-териални, обществени и прочие. Когато тази среда е достъпна, то всички хора, в това число и тези с увреждания, могат да излязат от къщите си, да стигнат до общината и да влязат в нея, да бъдат обслужени или да обслужват клиенти, да ползват автобуси и влакове … Или пък да ходят на училище, да играят на спортната площадка, да учат в университет, а по-късно и да работят, да създадат семейство… Има ли нужда да продължавам? Та в този смисъл достъпност у нас няма - като се започне от тротоарите, мине се през транспорта, състоянието на публичните сгради (административни, образователни, културни) и се свърши с търговската мрежа - магазини, банки, доставчици на комунални услуги… Иначе казано, ако искам да си платя тока, ама наистина много искам да си го платя, нямам как да сторя това - касите на ЧЕЗ - България (това е електроразпределителното дружество, което обслужва София-град), са в недостъпни сгради, а дори и да ги направят достъпни, то аз нямам как да стигна до тях, защото транспортът е недостъпен. И при такава ситуация е напълно основателен въпросът: "аз пък защо да се напъвам"… Така кръгът се затваря: хората нямат достъп, за да водят нормален живот; общест-вото не заявява очаквания към тях, защото са с увреждания. И след като никой не очаква да вижда хора с увреждания в данъчните служ-би, в училищата, в магазините, да не говорим за банките, защо тряб-ва да се харчи "излишна" енергия за одостъпняване…
... повече - четете в "Долина"
Боряна Коскина

Докосване до будителскиs дух на павелбански творци

Не ми се беше случвало скоро, дори и в най-претенциозни литературни салони на столицата, да присъствам на толкова вълнуващо и стойностно отбелязване Деня на народните будители - 1 ноември, каквото Общината и читалище "Напред" в гр. Павел баня организираха на 29-ти октомври, в навечерието на празника. Може би защото си бяха поставили за цел да отдадат заслужено признание към таланта и творчеството на популярни и обичани местни съвременни будители, вградили живота си за издигане на духовната и певческа култура на поколения млади хора от града и общината. Тържеството, открито и ръководено от председателя на читалищното настоятелство Донка Иванова, премина в две части: Първата - представяне на поетичния сборник "Откровения", събрал лиричните изповеди на три сестри родом от Шипка, но тясно свързани с Павел баня: Дешка Ганева-Порова - музикален педагог, Илиана Ганева Данчева - дългогодишен читалищен библиотекар в Шипка, Лиляна Ганева Колева - фармацевт и съпруга й д-р Камен Колев, за съжаление вече покойник. И втора част - честване 50 годишния юбилей на Иван Поров - даровит пианист, певец и музикален педагог, който от 25 години е главен художествен ръководител на смесения хор за школувано пеене "Тодор Мазаров" при читалище "Напред" в гр. Павел баня, а през последните 10 години и лидер на регионалния Синдикат на българските учители в Стара Загора.
... повече - четете в "Долина"
Йорданка Трополова

"Ефко Рейсинг" - отново отборен шампион


37 автомобилни пилоти /от които три чаровни дами/ от над 30 клуба участваха в 7-мия последен кръг на Националния планински шампионат -"Шипка 2010" - трасе "Бузлуджа". Финалният кръг донесе на казанлъшкия спортен клуб "Ефко Рейсинг", който бе и достоен домакин, трета отборна титла пред над 5-6000 почитатели на високите скорости в слънчевия неделен ден. 16 бяха автомобилите в обединената група A и N и 21 в т.нар. "хобита".
Общо петима пилоти направиха дебюта си на трасето към "Бузлуджа".
Това са лидерът в шампионата на обединената група А и N Петър Гьошев ("Престиж Рали Тим" с "Мицубиши Лансър Ево 9"), Стефан Стефанов ("Етър Рейсинг Тим" с "Пежо 306" в N3), бургазлията Петър Бакалов ("Вромос" с "Рено Клио"в N3 ), Цветомира Георгиева ("Интерспийд" с "Рено Клио Спорт"в N 3) и Дияна Стоянова ("ДИАМО" със "Ситроен Саксо" в N 2).
... повече - четете в "Долина"
Долина

През западно-балканските планини и държави

/Хроника на организираната от Туристическо дружество "Орлово гнездо"-Казанлък експедиция "Koраб-Боботов кук'2010"/

4.9.2010 г. /събота/
Тръгване от Казанлък в 4ч.10мин. от паркинга зад Пощата.
Следващи места: Зареждане над П. Баня /4ч. 40м. - 4ч. 45м./, Труд /6ч./, разклон за Ихтиман /7ч. 08м./, Живково 7ч. 20м./, Самоков /8ч. 05м./, Клисура /8ч. 37м./, Дупница /8ч. 42м./, Кюстендил /9ч. 45м./ - зареждане, Гюешево /10ч. 25м. - 341 км. от тръгването/. В 11ч. минаване през македонската граница. Обиколница на Скопие /13ч./. Спиране източно от музея /Старата гара, разрушена от земетресението в 5ч. 17м. на 17. 7. 1963 г. - 459 км./. Среща с Любо Котовски, за уточняване мястото, където да преспим /13ч.50м./.
Разходка на изток, из пешеходната зона на столицата /3ч.50м-16ч./. Посещение в музея на Майка Тереза /родена в Скопие, отдала живота си за бедните и болните по света, провъзгласена от папата за светица/. Вътре имаше модернистична, стъклена църква, а на стълбището -огромен конусен отвес-сеизмомер. По улицата множество бронзови скулптори - на просяк, ваксаджия, компаньонки, музиканти, плувкини /във водите на реката/, даваха настроение на преминаващите край тях. От запад на Стария сводест каменен мост /от 1450 г./, над пълноводния Вардар, са конниците Яне Сандански и Даме Груев, а от изток - Кирил и Методий, Климент Охридски, Наум и Ангеларий. От ляво на голямата река, в северо-източния край на града е старата му част Вароша, с Крепостта /най-отгоре/. Стените и кулите са реставрирани. Правят се нови разкопки. От тракийско време насам, защитеното място, винаги е било използувано. В подножието е църквата със саркофага с останките на Гоце Делчев.
В 16ч. 30м. излязохме от столицата. Магистралата край Жилина и Тетово свърши до Гостивар /17ч. 15м. - 524 км./. По хубав двупосочен път, в мъглата, не можахме да видим пълната красота на водохранилището Маврово. Край стената, покрай реката, след 20 мин., стигнахме до водослива с река Радика. През моста, по тесен път, след 30 мин., спряхме при граничния пункт. Там приветливо ни напътиха. При следващия разклон, свихме вляво, и след 20 мин. се добрахме до двуетажната, изоставена застава "Звезда" /1400 м. н. в./, която бе препълнена с организаторите на изкачването. Завихме с колите в тесния двор и слязохме на 100 м. по-надолу, на голяма тревна тераса, където направихме бивака. В мокрото и мъгливо време, от 19ч. 30м. до 20ч. вечеряхме. Като се мръкна, домакините запалиха голям огън и прожектираха природозащитен филм. Завързаха се непринудени, планинарски разговори. Имаше гости от България, Сърбия, Албания, Словения, Италия.
Изкачването на Първенеца на Кораб /най-високата планина в Македония и Албания/ се организира, всяка година/ тази е 19-та по ред/, в първата неделя на септември, от Планинарското дружество "Кораб"-Скопие, с председател - неуморният и винаги отзивчив Любо Котовски. Девизът на похода е: "Сите на Кораб".

5.9.2010 г./неделя/
Към 3 ч. времето се проясни и небето бе обсипано със звезди.
В 6ч. станахме, и в 6ч. 33м. потеглихме след първите групи. Из борова и букова гора, през терасирани пасища, за 40 мин. минахме край изоставени кошари /бечници/. Стръмно качване до седло /8ч. 50 м./, с величествен изглед към планините около Охрид. Леко слизане, и плавно изкачване по западния склон на хребет, спускащ се от върха.
Стигнахме до поток /10ч. 30м./. Две стада на албански овчари пасяха наблизо. По серпентинна пътека, източно от големи снежни преспи, заобикаляйки други овце със злобни кучета, стигнахме главното било. Откри се албанския простор. След 15 мин. по тревистата гърбина, на изток, се добрахме на Големи Кораб /2764 м. н. в./ 11ч. 10м.-11ч. 50м./. Величествена панорама! Тихо време, слънце. Около 100 човека бяхме горе. След кратка закуска и общи снимки, започнахме слизането. То стана по-бавно, отколкото предполагахме, поради непрекъснатата върволица от 2000, изкачващи се с различно темпо туристи. Поздрави, напътствия, кратки разговори, отбиване в страни, за даване на път. Прибрахме се долу в 14ч. 30м. По пътя не видяхме никакви отпадъци.
В 15ч. 10м. потеглихме с колите. След 5 км., от ляво на пътя, лееше води триметров водопад.
На главния път стигнахме в 15ч. 45м.-590 км. Покрай р. Радика, вливаща се в Дебърското езеро, което приема и Църни Дрин, идващ от Охридското езеро, в 16ч. 30 м. /607км./ паркирахме до Бигорския Манастир. Построен е в район с много травертин/бигор. Три пъти в далечното минало е горял и после е възстановяван. Миналата година пламнала сградата на библиотеката и източното крило. Успели да спасят ценните книги. Сега кипи усилен ремонт и щетите почти са възстановени.
В църквата е изключително прецизно направения от дебърски майстори /от 1829 до 1835 г./ орехов олтар. Има и ковчеже с мощи на 10 светии.
... повече - четете в "Долина"
Христо Ангелов

Най-щастливият човек


Заглавието звучи почти като обобщена тема за съчинение в училище и препратката не е случайна. За повод да го напиша взех думите на една учителка: "Няма по-щастлива професия от учителската, защото те среща с дръзновението, поривите и мечтите на младите хора. Аз съм най-щастливият човек на Земята.".
Думите разбира се са на Янка Ташева, един учител, писател и човек, който безспорно е оставил своята светла диря в живота на Казанлък и по-важното, в живота на стотици свои ученици.
Изричайки тези думи от сцената на читалище "Искра", в навечерието на 1-ви октомври, при представянето на последната си книга "Светозарни страници", самата Янка Ташева едва ли си даваше сметка, колко верни са те. Защото, ако е вярно, че истинското щастие се крие в умението да даваш с радост и от сърце, то тя отдавна се къпе в извор от щастие.
Доказателство за всички тези думи беше пълният салон на читалище "Искра", където се състоя премиерата на новата й книга. Доказателство са и чакащите търпеливо реда си приятели на Янка Ташева, желаещи да споделят и благодарността си и любовта си към нея.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Хуманитарната гимназия участва в европейски проект


Приключи първата работна среща по проекта "Проследяване на митовете - между магията и реалността в културата и традициите на Европа", която се проведе в рамките на седмица в румънския град Галац. Акцентът в нея бе поставен на разпределянето на задачите за всяка една от страните партньори по проекта, сред които е и България в лицето на екип от Хуманитарна гимназия "Свети Свети Кирил и Методий" - Казанлък. Домакините от Румъния представиха пред партньорите си по проекта част от молдовска сватба - обличане на булката, както и ритуал по изгонване на зли сили. По време на визитата си екипът от преподаватели от ХГ "Св. Св. Кирил и Методий" и останалите партньори от Турция, Италия и Полша се запознаха със структурата на местното образование и разгледаха културните забележителности в Галац, Брашов, Букурещ и Синая.
... повече - четете в "Долина"
Долина

"Кула" празнува юбилей

С поредица от мероприятия казанлъшкото списание за култура "Кула", отбелязва своята 20 годишнина от възстановяването си. Стартът на тези мероприятия бе даден с представянето на брой 1 и брой 2 от 2010 година на списание "Кула". Срещата премина под мотото "Сезоните на словото" в културно-информациония център в Казанлък на улицата "Искра" 4 във вторник вечерта.
Главният редактор Стефан Бакърджиев направи бърз исторически обзор на списание "Кула". В крато резюме в препълнената зала на "Искра" 4, той разказа за всички тревоги съпътствали списанието и целия екип, който работи по неговото издаване. Също така разказа и интересни и любопитни факти преживяни през годините на единсвеното списание за култура в Община Казанлък. Стефан Бакърджиев сподели, че списание "Кула" продължава да излиза въпреки всички трудности на днешното време благодарение на много верни приятели, които съвместно с услията на Община Казанлък правят възможно излизането на всеки един брой от списанието. Голям принос в излизането на пазар на казанлъшкото списание има неговоят редакциония състав Румен Денев, Пеньо Терзиев, Петър Марчев, Димитър Нягалов, Иван Минчев и Женя Димова.
... повече - четете в "Долина"
Яница Станчева

ОУ "Мати Болгария" Чества 20 годишен юбилей

Капсула с послание към бъдещите поколения, ще вградят в една от стените на училището, възпитаниците на основно училище "Мати Болгария". Инициативата е на ученическия съвет в учебното заведение и е част от събитията, с които ще бъде отбелязан 20 годишният юбилей на училището.
"Посланието, което ще вградим е отправено към онези, които ще са в това училище след 30 години. Много е отговорно, това което ще им оставим като послание, затова решихме да е повече като пожелание от нас за тях - да са по-ученолюбиви, да са по-добри от нас е основният смисъл, на написаното." - коментира в аванс председателят на ученическия съвет Екатерина Георгиева. Посланието ще бъде поставено с специална капсула, подарена на училището във връзка с юбилея му от казанлъшкото предприятие НИТИ.
В празничния ден, на 29-ти октомври, тържеството в училището ще започне с Празнично утро, когато ще бъде извършен и ритуалът по вграждането. Малко по-късно, възпитаниците на ОУ "Мати Болгария" ще преминат в празнично шествие по казанлъшките улици да НЧ "Искра", където ще се проведе и празничният концерт.
Това обаче ще са само част от инициативите за отбелязването на кръглата годишнина в живота на училището. За да бъде празникът по-дълъг, за да се включат в него повече хора, учениците са решили като цяло той да премине под мотото - "20 добри идеи в чест на 20 годишния юбилей на ОУ "Мати Болгария".
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Библиотека "Искра" - в контекста на времето

С изложбата "На този ден ... преди 150 години" казанлъшката общинска библиотека "Искра" продължи отбелязването на своя юбилей. Стартът на програмата в чест на 150-тата годишна от създаването на библиотеката бе даден в началото на този месец, когато бе открита изложбата посветена на композитора Емануил Манолов.
"С тази изложба днес, искаме не да представим хронологически историята на библиотеката, а да дадем повече яснота за времето и контекста на събитията, в които се е родила "Искра". За рождена дата на библиотеката ние считаме създаването на първото в Казанлък читалище, в рамките на което се учредява и първата обществена библиотека. Това е случва през 1860 година от група младежи." - сподели при откриването на изложбата директорът на казанлъшката културна институция Ани Кожухарова. В рамките на юбилея си, казанлъшките библиотекари са замислили поредица от изложби, срещи с писатели и инициативи, пряко касаещи потребителите на услугата, която библиотеката предлага - читателите. Първата от поредицата изложби свързани с историята на библиотеката, ще бъде открита днес, в мултимейдината зала на историческия музей. Под надслов "Съкровищницата "Искра"" на публиката ще бъдат представени редки и ценни ръкописи, съхранявани във фондовете на библиотеката.
... повече - четете в "Долина"
Радостина БАЙЧЕВА

Драгомил Иванов: "Мълчанието на "Атака" свърши"

"ГЕРБ прави грешка с позицията си по отношение на влизането на Турция в Европейския съюз. Някой ни обвиняваха, че една година стоим зад ГЕБР и ги подкрепяме, като това обезличава "Атака". Но мълчанието на "Атака" свърши." - каза пред журналисти в Казанлък лидерът на местната структура на партията Драгомил Иванов. Повод за изказването му стана заявената в края на миналата седмица от страна на правителството, подкрепа за влизането на Турция в ЕС.
"До сега сме подкрепяли ГЕРБ в управлението, защото сме убедени, че трябва да им дадем възможност да управляват в спокойна обстановка. За тази си подкрепа не поискаме дори едно министерско място, защото целта на "Атака" не е да бъде на постове, целта ни е благото на народа. ГЕРБ обаче трябва да си дава сметка, че е на власт с подкрепата на нашата партия и не може да взимат сами подобни важни за държавата решения. Не ГЕРБ трябва да реши за подкрепата на България за Турция, а българските граждани с референдум." - коментира още Иванов.
... повече - четете в "Долина"
Радостина БАЙЧЕВА

Какво се случи в Казанлък през последните седем години

Какво е случи в Казанлък и населените места от общината в периода 2003-2010 година, какви бяха основните направления в развитието на общината през тези седем години. Под този надслов, идния четвъртък, кметът Стефан Дамянов ще представи своя отчет на прага на финала на втория си мандат като градоначалник. Седмица по-рано, "Долина" се срещна с него, за да ви предостави в аванс, някой от основните теми в презентацията, която Стефан Дамянов ще направи на 4-ти ноември от 18,30 часа. Публичното представяне управлението на Община Казанлък за този период, ще се състои в залата на Дом на културата "Арсенал".

"Само от позицията на времето и всичките седем години на управлението ми като кмет, заедно с екипа в общинска администрация, може да се видят добре някой от нещата, които се случиха в Казанлък. Само сега, едва 7 години по-късно, можем реално да преценим къде бяхме в началото и къде сме сега, какво беше състоянието на Общината преди 7 години, какво е сега. Считам за свой дълг да се отчета пред жителите на Община Казанлък за политиката на управление на Общината за 7-годишния период, през който съм кмет. Правя го сега, защото считам, че следващата година, колкото и делова да е тя, ще бъде подчинена на предстоящите местни избори." - коментира още Стефан Дамянов и подчерта, че по време на общественият си отчет, ще обобщи основните насоки и стратегии в ръководството на Общината. Представяме ви накратко по-важните от тях.

ИКОНОМИЧЕСКИЯТ КОНТЕКСТ НА НАЧАЛОТО

2003 г. и 2004 г. бяха едни от най-тежките години на прехода. Безработните в община Казанлък съставляваха 15,2% при 10,4% за област Стара Загора, а средната работна заплата бе 195 лв. при 248 лв. за страната.
Социално икономическото състояние на община Казанлък бе изключително тежко в следствие на процесите, които протичаха в страната ни като - загубени пазарни позиции на приходи от износ на наши продукти, лошо проведена приватизация, липса на структурна политика в развитието на основните отрасли на икономиката и свит вътрешен пазар.

Отбелязвам тези икономически показатели, които съпътстваха периода на началото на първия мандат, защото изводите от това състояние бяха, че стабилизирането и подобряване на икономиката трябва да стане основна наша цел в следващите години.

... повече - четете в "Долина"

Радостина Байчева

Нови 210 броя фазани в дружините от ЛРС-Казанлък

Националната програма на НЛРС-СЛРБ за устойчиво развитие на дивечовите запаси се изпълнява последователно и успешно в Казанлъшкото ловно-рибарско сдружение. Нови 210 броя 90-дневни фазанчета закупи и разсели в природата казанлъшкото ЛРС. По 30 бройки от общото количество млади птици получиха ловните дружини в селата: Александрово, Търничане, Голямо Дряново, Долно Сахране, Горно Сахране, Розово и Кънчево. Те ще бъдат доотгледани в дружините до пролетта и пуснати в природата. Насърчителната политика, която води ръководството на сдружението за изграждане и доизграждане на постоянни и временни волиери в дружините дава реални резултати. В село розово грижата за доотглеждане на младите птици поема в собствения си волиер председателят на ловната дружина Иван Кръстев.
... повече - четете в "Долина"
Емил Пенчев