петък, 19 ноември 2010 г.

Общински съветници оспорват референдума

21 казанлъшки общински съветници, са оспорили в частна жалба пред Административен съд - Стара Загора, законността на проведения местен референдум. Това съобщиха от пресцентъра на ОбС Казанлък в края на миналата седмица.
За това, че не може да обяви приетото с референдума решение за отделянето на град Шипка в самостоятелна община, председателят на местният законодателен орган Васил Самарски е информирал с писмо областния управител на област Стара Загора, ЦИКМИ, ОИК и кмета на община Казанлък. Решението на местния рефендум не влиза в сила до произнасянето на съда, посочва още Самарски.
Според съветниците подписали жалбата е нарушен чл. 27, ал. 1, т. 3 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, съгласно който местен референдум се произвежда по предложение на инициативен комитет с подписите на не по-малко от една двадесета от гражданите с избирателни права, които имат постоянен адрес на територията на съответната община, район или кметство към момента на вписване на предложението в регистъра. В Общински съвет - Казанлък не е внасяна подписка по реда на действащия закон.
Внесената подписка е по реда на отменения Закон за допитване до народа, преди приемането и обнародването на Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Съветниците считат, че с провеждането на местния референдум на 6 ноември 2010 г. са нарушени текстовете на чл. 30, ал. 4 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, според който Общинският съвет определя дата за произвеждане на референдума не по-рано от 45 дни. Тъй като проведеният на 6 ноември 2010 г. местен референдум е насрочен със заповед на областния управител, то той също е трябвало да спази този 45-дневен срок, а от 18 октомври 2010 г. до 6 ноември 2010 г. очевидно срокът не е спазен. Не е спазен и срокът по чл. 34, ал. 1, който гласи: "Информационната кампания започва 30 дни преди датата на произвеждане на референдума и приключва 24 часа преди него". Заповедта на областния управител е от 18 октомври 2010 г., а до 6 ноември 2010 г. няма необходимите 30 дни. Нарушен е и чл. 8, ал. 1, т. 1 от Закона за административно-териториалното устройство на Република България, съгласно който едно от условията за създаване на нова община е наличие на население над 6000 души общо в населените места, които ще бъдат включени в общината. В град Шипка няма население над 6000 души. 21 съветници се обръщат към Административния съд да се постанови решение, с което на основание чл. 42 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление да се обявят резултатите от проведения на 6 ноември 2010 г. местен референдум в гр. Шипка за незаконосъобразни.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар