петък, 19 ноември 2010 г.

Васко Кръпката:“Медиите съсипаха настроението на българина"


Преди месец, около две седмици преди Денят на будителите, на сцената на читалище "Възродена Искра" в Казанлък, Васко Кръпката и неговата група, представиха новият си албум "Емигранти". В неделната октомврийска вечер, в полутъмен салон, около 40 души станаха свидели на изумителен концерт. Не защото повечето от тях няма как и къде да чуят и видят емблематичния изпълнител... просто, колко често ви се е случвало напоследък да си купите билет за рок-концерт на българска банда? И, спомняте ли си времето, когато читалищата не можеха да поберат напиращите да чуят на живо "Щурците", "Сигнал", ФСБ ....
Освен, че върна спомените на някой от зрителите, даде неподозиран нов поглед и емоция за музиката на живо на други от по-младите, концертът беше изумителен и защото е различно да гледаш от залата към сцената и музиката да е единственото, което се случва през тези два часа! Очевидно същата носталгия по специфичната връзка сцена-зала, е накарала Васко Кръпката и "Кръпка блус бенд" да предпочетат именно читалищните сцени и тези на различните домове на културата в градовете от страната, за да презентират новият си албум. В Казанлък, те гостуваха на сцената на "Възродена Искра" и на "Малка сцена" - проект за млади групи и музиканти.
По-късно, като част от връзката пък утвърдени-начинаещи, в рок клуб "Черните рози", Васко и компания послушаха изпълненията на младежите от казанлъшката банда "Triple thread".
За новия албум, за злите медии и готините хора - ето какво сподели в Васко Кръпката в почивката между два концерта.


- Защо "Емигранти", с какво ти се чувстваш емигрант?
- Заради духовната емиграция, заради това, че светът се крепи на малцинството готини хора. Заради това, че винаги съм се чувствал емигрант физически, куфарът ми винаги е бил стегнат за път и много пъти съм искал да се махна. През 1983 година за първи път отидох в Норвегия и никой не вярваше, че ще се върна в един, така да се каже, сериозен комунизъм тогава. Но аз се върнах след 6 месеца работа там като музикант. После, през последните 20 години, обиколих Европа и Америка и разбрах, че съм емигрант, но на държавно ниво. Държавата, навсякъде по света, прави хората емигранти. И тогава аз си дадох обяснение защо се чувствам емигрант в собствената си държава. Моята Татковина и земята на моите мечти и моя дом винаги ще бъде България, но като държава, в нея аз винаги ще се чувствам емигрант.
- Какво ти дава чувство за уют, какво те задържа тук?
- Музиката, свиренето на хармоника, пътешествията по черни пътища, дивите язовири, дивите места на Черно море, Стара планина, "Ябълкова градина" 57, където е моят дом. Жената на моя живот, прекрасните ми деца и хиляди още прекрасни неща.
- С какво българите са по-различни като публика?
- С това, че те са по-хубавата публика. Българите са репресирани откъм музика, репресирани, защото са чакали 30 години да видят Боб Дилън на живо. И Боб Дилън дойде на концерт в България, и те го видяха, но той не ги видя.
- Защо избра читалищата за премиерата на новия си албум?
- Защото те са празни. Имат сцена, ток, осветление, но са празни. Ние винаги ще си бъдем концертна група. Ние винаги ще свирим по кръчмите и по клубовете, и ще пием и ще пеем до зори. Но е различно, когато човек отиде, нареди се на опашка пред едно читалище, Профсъюзен дом на културата... или както там се наричат подобни места в различните градове. Когато отидеш там на концерт, взимаш си билет, сядаш, слушаш музиката, вживяваш се в текста и преживяваш по различен начин. А читалищата са празни, което е жалко. Желанието ми беше по този начин да направя нещо, за да възродя концертния живот. Тази вечер, въпреки че свирихме пред 40 човека в читалище "Възродена Искра", ние изнесохме много по-силен концерт от този на Боб Дилън в зала 1 на НДК пред 5 000 души. И аз съм сигурен, че това начало, ще подпали чергата на злите сили в България, които произвеждат отвратителна музика в тази държава. Сигурен съм, че в трудни дни ние българите ще покажем, че ни има и, че можем, и, че сме по-силни от всякога.
- Обвиняваш ли медиите, че опростачиха масовата култура? За това, че липсата на вкус, музикален специално, се дължи на това, че радиата предпочитат да пускат популярна музика, поп-фолк, а не рок примерно?
- Медиите са онези, които съсипаха настроението на българина. Най-важното на една нация е настроението. Ако една нация няма настроението да иска да свърши нещо хубаво, а вместо това се чуди как да продаде майка си ..., за да изкара 5 лева, ако една нация иска да си вземе живота в ръце - тя ще просперира. Но, ако една нация е с по 2 мобилни телефона в джоба и мечтае за трети, на всяка крачка има МОЛ-ове и прочие вериги магазини, подарява на дъщеря си, която е абитуриентка, силиконов бюст, тази нация, и Исус Христос да стане президент или министър председател, ням да си стъпи на краката. И да, за това са виновни медиите, които създадоха това лошо настроение. Пример - Васко Кръпката издава убийствен 8-ми албум, и после още по-убийствен 11...12, 13-ти албум, дай боже в годините напред. Но никой не се интересува от това. Но, ако Васко Кръпката удуши кучето си със струна от китара, тогава това ще е новина за първа страница.
- И в този смисъл - за връзката медии-обществен вкус - кой е по-лудият - този, който яде зелника или този, който му го дава?
- По-лудият?! Лудостта не е състезание! И не можем да кажем кой е по- .... Лудостта е постоянно състояние на готините хора по света, защото света се крепи на лудите, готините хора. Но в България, медиите бяха дебело спонсорирани от злите сили, факт!
...повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева
Илиана Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар