четвъртък, 11 ноември 2010 г.

Стартира акция "Светлина"

КАТ и общината ще проверяват и уличното осветление

Вече повече от 10 дни е в сила чл.70 ал.3, т.2 от Закона за движение по пътищата, който гласи: от 1 ноември до 1 март задължително се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини.
През настъпващия есенно-зимен период рязко се увеличават предпоставките за тежки пътно-транспортни произшествия и главно - за пътнотранспортни произшествия с пешеходци. Намаляването на светлата част от денонощието, при запазена висока интензивност на движението, води до нарастване на пътната аварийност в тъмната част на денонощието, сутрин и вечер, като относителният дял на загиналите пешеходци достига до 35 % от всички убити при пътнотранспортно произшествия. Увеличава се броя на злополуките, поради неизправни и нерегулирани фарове и липсваща или неефективна светлоотразителна сигнализация, в съчетание с неправилно движение на пешеходци по тъмно; недостатъчно улично осветление и хоризонтална маркировка. Част от участниците в движението не познават достатъчно или подценяват рисковете от намалената видимост.
За да се ограничат предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия с рисковите групи участници в движението до края на месец ноември 2010 година на територията на цялата страна се провежда АКЦИЯ "СВЕТЛИНА". Акцията има за цел, чрез интензивна контролна и превантивна дейност да насочи вниманието на обществеността към специфичните рискови фактори за пътни злополуки в есенно-зимния период.
По време на акцията контролните органи извършват засилен контрол по изправността на осветителните системи и сигнализация на пътните превозните средства - включително тези на велосипеди, превозни средства с животинска тяга и др.
САНКЦИИ ПРЕДВИДЕНИ ОТ ЗАКАОНА:

Освен изправността на осветителните системи, контролните органи ще проверяват състоянието на гумите и изправността на устройствата за почистване на предно стъкло и др., като на нарушителите ще бъдат налагани и санкции по Закона за движение по пътищата, някои от които са:
l За управление на МПС с износени гуми - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
l За неизправни светлини и светлоотразителна сигнализация - отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.
l За управление на технически неизправно МПС- отнемане на 5 контролни точки и глоба от 20 до 150 лв.;
l Неозначаване по съответния начин на принудително спряно на платното ППС - отнемане на 6 контролни точки и глоба от 50 до 150 лв.;
l Неползване на предпазен колан или каска - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба;
l Говорене по мобилен телефон по време на движение, без устройство "свободни ръце" - отнемане на 6 контролни точки и 50 лв. глоба;
l Неспазване сигнал на светофара - отнемане на 8 контролни точки и 50 лв. глоба, а ако е създадена реална опасност за пътното движение - до 150 лв;
l Неспазване на пътни знаци и маркировка - отнемане на 4 контролни точки и 30 лв. глоба.
ОБЩИНАТА

Съвместно с представители на Общината и пътната администрация ще се извърши преглед на състоянието на уличното осветление, пътната настилка, хоризонталната и вертикална сигнализация и ще се предприемат мерки за отстраняване на повредите и сигнализиране на местата с повишена опасност от пътнотранспортни произшествия през есенно-зимния период. На база съвместните проверки, ще се изготвят конкретни предложения към съответните ръководства на органите на местното самоуправление за осветяване на най-невралгичните места от уличната мрежа - улични отсечки, уязвими кръстовища, спирки на обществения транспорт, пешеходни пътеки и др. Съвместно с общините ще започне извършването на прегледи и на светлинната и светлоотразителна сигнализация на пътните превозни средства с животинска тяга и малогабаритната селскостопанска техника, които ще продължат и след периода на акцията.
По време на операцията техническите центрове на СБА, който е партньор на МВР в превантивната акция, ще извършват безплатно регулиране на фаровете на МПС и ще дават техническа консултация по изправността на осветителните и спирачните системи. За нашата област безплатно регулиране на фаровете ще се извършва в базите на СБА Стара Загора, Чирпан и Казанлък.
ПРОВЕРКА

През изминалата седмица екипа на вестник "Долина" извърши своя проверка по пътищата в района на Община Казанлък и Община Павел баня. От направените наблюдения от екипа на вестника в рамките на 5 дни, установихме че водачите на велосипеди масово не спазват Закона за движение по пътищата. Нито един от велосипедистите не носеше изискваната по закон светлоотразителна жилетка. Сутрин и вечер, имайки предвид тъмната част на денонощието, велосипедите които нашият екип видя по тъмните междуселски улици нямаха задължителната по закон - добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад или устройство за излъчване на червена светлина отзад. А при липсата на тези задължителни изисквания, закона предвижда глоба до 30 лева на водача на велосипед.
Обект на нашата проверка по пътищата на Община Казанлък и Община Павел баня бяха и превозните средства с животинска тяга - каруците. Родната картинка и там се оказа същата, както и при велосипедистите. Много от каруците в двете общини се движиха необезопасени и бяха реална предпоставка за пътнотранспортни произшествия.
Екипът на вестник "Долина" остава с надеждата, че контролните органи ще обърнат по-голямо внимание и контрол върху тези групи участници в движението. В Закона за движение по пътищата за тях има отделен цял раздел с изисквания и правила за движение, а именно 18-сти раздел - Особени правила за някой участници в движението.
А щом всички ние сме участници в движението, всички сме длъжни да спазване Закона за движение по пътищата. В него място за компромис няма, защото всеки един компромис може да е равен на едни човешки живот.
ДОЛИНА

Няма коментари:

Публикуване на коментар