петък, 12 ноември 2010 г.

Храните за детските градини от 100 до 300% по-високи

Зареждането на хранителни продукти в детските градини на общината, се извършва на цени с увеличение от 100 до 300 % спрямо осреднената цена по САПИ /"Системата за агропазарна информация" ООД/ за Старозагорска област. Това стана ясно в края на миналата седмица, от разпространено до медиите Становище на директорите на целодневните детски градини и обединените детски заведения от Община Казанлък. Документът, адресиран до председателя на ОбС, с копие до министъра на земеделието, областният управител, кмета на общината, комисията по образованието към ОбС и омбудсмана на община Казанлък, бе предоставен на медиите от общинският съветник от ГЕРБ Петко Карагитлиев.
В изявлението, подписано от 30 директори на детски заведения, се изразява притеснението от предложената в Договора за зареждане с хранителни продукти ценова листа. Директорите настояват за анулирането на неизгодния договор и за сключването на нов.
В своето изявление по случая, общинският съветник Карагитлиев пък посочва, че "Смущаващи факти има и при провеждането на търга - в комисията за търга са участвали двама представители на НДСВ - самия заместник-кмет Юлияна Палазова и общински съветник от НДСВ. Търгът е спечелен от семейната фирма на друг общински съветник от НДСВ. Ако това не е конфликт на интереси, най-малкото не е в духа на добрите политически практики. Смятаме, че този договор сериозно ощетява не само финансово, но и морално Община Казанлък, тъй като засяга интересите на най-уязвимите социални групи - децата и възрастните хора."
Във връзка с изложеното от директорите на детските заведения, стана ясно, че областният управител Йордан Николов е възложил проверка по случая на председателя на ОбС.
Две са били фирмите - казанлъшка и плевенска, участнички в търга за обществената поръчка, това съобщиха в началото на тази седмица пък от местната организация на "Атака", чийто общински съветник е бил член на комисията по търга. При разглеждането на документите, плевенската фирма не е можала да даде аргументиран отговор защо цените офертирани от нея, са толкова занижени, нито как ще изпълни зададеното от нея самата условие, доставката в детските заведения, да се прави 15 минути след подадена заявка, съобразна факта, че фирмата няма местен офис. Това са били и основните аргументи на комисията, за да отстрани вторият кандидат от конкурса, съобщи общинският съветник Димитър Атанасов.
... повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар