петък, 19 ноември 2010 г.

Моделът, художникът и ... времето

Най-новата си книга, представи пред казанлъшката четяща общественост, писателят Веселин Стоянов. "Моделът и неговият художник", разказва за 20-те години на миналия век, в един от най-бурните и болезнени моменти от историята на страната ни - 1925 година. На фона на общественополитическите събития от това време, авторът разказва историята на една картина - едно от най-известните произведения на казанлъшкия художник Иван Милев - "Ахинора". Повърхността на историята - отношенията между талантливия, беден художник и невероятно красивата и богата Ана Орозова, спрягана за модел на "Ахинора".
Книгата е забележителна с това, че е модерният поглед към едно отдавна отминало време, което обаче доста напомня в определен аспект на това, в което живеем, сподели при представянето Иван Гранитски. "Нравствената криза, разпада на ценностите, са общото между тогава и сега, и точно на базата на тази ценностна криза авторът изгражда образите в романа." - сподели още Гранитски. Образец за прекрасен български език и продължител на традициите на най-добрите български романи и романисти от ранга на Димитър Димов, Димитър Талев, нарече той "Моделът и неговият художник", като не пропусна да отбележи, че същото важи и за друг роман на Веселин Стоянов - "Аутопсия на тялото".
"Винаги съм казвал, че писателят е разказвач на приказки, а това е сложно изкуство." - сподели при премиерата на най-новата си книга Веселин Стоянов. Един от най-добрите съвременни български разказвачи, както го определи издателят Иван Гранитски, благодари за хубавите думи, които са доказателство, че тази приказка явно се е получила.
Радостина БАЙЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар