петък, 4 ноември 2011 г.

БСП Казанлък оспорва резултата от изборите за съветници


жалбата беше депозирана в Административен съд този вторник

Жалба за оспорване на резултатите от местните избори за общински съветници в Община Казанлък, е внесъл този вторник, в качеството си на пълномощник на БСП в Казанлък, председателят на местната структура на партията - Иван Гороломов. Жалбата е внесена до Административен съд Стара Загора чрез Общинска избирателна комисия, съобщи той пред медиите, буквално минути след депозирането й. Сред най-сериозните основания за подаването на жалбата, Гороломов посочи, установените от БСП несъответствия между препис-извлечения на протоколи на Секционни избирателни комисии, получени от застъпници на БСП и подписани от членовете на комисиите, и официалните резултати. Преглед на 29 протоколи от избирателни секции, избрани на случаен принцип, са направили от местната организация на БСП и по неговите думи, в нито един от случаите данните от тях не са съвпаднали с официалните резултати. Въпросните извлечения са приложени към жалбата, информира още Иван Гороломов и допълни, че само от тези 29 протокола се губят над 200 гласа.
Сред основанията посочени в жалбата, са и съмненията изразени от БСП, че е имало предварителна обработка на бюлетините. Той подчерта, че това съмнение е трудно доказуемо, но подлежи на експертиза, ако жалбата бъде уважена от Административен съд Стара Загора и той разпореди повторно преброяване и изследване на бюлетини.
"Това бяха най-тежките, най-трудните, най-хаотичните, най-манипулираните избори. От 1990 година аз участвам в организацията на различни видове избори. И друг път сме имали избори 2 в 1 - за Велико Народно Събрание и за местна власт. Такова чудо, като тази година, не се е случвало за тези години след 1989 година." - коментира още председателят на общинският съвет на БСП Казанлък. По неговите думи Общинската избирателна комисия, доминирана от ГЕРБ, е допуснала пълен хаос на изборния процес. В ОИК не е имало никакъв диалог и никакво вслушване в мнението на представители на други политически партии членове на ОИК. Тъкмо тази лоша организация според него е довела до хаоса в изборната нощ на първи тур - отваряне на чували с бюлетини, връщане на Секционни комисии за поправка на протоколи, писане на нови протоколи на място. Като пример за такива нарушения, Гороломов посочи резултата от секциите в Крън, който е бил променен три пъти. Горните причини, също са част от жалбата подадена в съда, стана ясно още във вторник.
Като нарушение в национален мащаб, на база на което може да бъде поискано касирането на изборите в цялата страна, Гороломов посочи решението на Централната избирателна комисия да удължи изборния ден на първия тур. Според чл. 184 на Избирателния кодекс избирателите гласуват от 6 до 19 часа в изборния ден. След 19 часа, негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията и само тези избиратели се допускат до гласуване след 19 часа, но не по-късно от 20 часа, гласи още Изборния кодекс. Тоест - решението за удължаване на изборния ден ЦИК няма правомощия да направи, коментира още Иван Гороломов.
На база на всичко изложено в жалбата на БСП, той апелира към представителите на всички партии извън ГЕРБ, да загърбят делението на сини и червени и да се обединят, за да се противопоставят на "пълзящия тоталитаризъм". "Демокрацията е в опасност! Ако вотът беше честен, сигурен съм, резултатите щяха да са различни." - коментира още Гороломов.
Той отбеляза и друга тенденция - да нараства активността на корпоративния вот. Като пример за това посочи групата "Експерти за Казанлък" и коментира, че според него, директният призив на съветниците от групата за подкрепа на Галина Стоянова не е случаен. В подкрепа на думите си, той посочи, че точно между двата тура на изборите, държавният дял на "Арсенал" е бил продаден на частното дружество "Арсенал 2000", като двама от тримата кандидати за сделката са се отказали в последния момент. Гороломов подчерта, че няма нищо против "Арсенал", от чиито кадри предимно са съветниците от "Експерти за Казанлък", но изрази съмнение, че тъкмо осъществяването на тази сделка е благодарността към мениджърите на оръжейницата, за подкрепата оказана на кандидата за кмет на ГЕРБ.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар