петък, 4 ноември 2011 г.

Галина Стоянова: "С усмивка и радост ще разтопим всички ледове"

Галина Стоянова е новият кмет на Община Казанлък, стана ясно още броени часове след балотажа миналата неделя. Още в понеделник, пред представители на медиите в града, тя определи приоритетите си за първите дни на своята работа като градоначалник. Галина Стоянова благодари за доверието на всички жители на общината и подчерта, че нейната убедителна победа в изборната надпревара се дължи именно на хората - избирателите в общината. Новият ръководен екип на Община Казанлък се очаква да бъде сформиран до края на този месец, съобщи още Галина Стоянова. Това ще стане едва, след като областният управител свика новият Общински съвет, където клетва ще положат както съветниците, така и новоизбрания кмет на Общината. Според закона, от другата седмица започва да тече 14-сет дневният срок, в който областният управител трябва да свика първото заседание на новите общински съветници. Още в понеделник, новоизбрания кмет получи и първия си подарък - огромна лупа. Тя бе дар от депутата Емил Караниколов, с пожеланието - "Новият кмет да гледа всичко под лупа, защото има много заложени мини от предишното управление. От тук нататък всичко да се гледа под лупа, за да не се допускат повече такива грешки и да се работи за хората." Ето какво сподели Галина Стоянова, часове след като победата й беше официален факт.

Към хората и институциите: "Ще работим с всички, ще работим принципно"

Ще работим с всички членове на обществото и с всички избрани кметове в община Казанлък, защото това винаги е било в моите принципи. Когато бях секретар на Общината и като заместник областен управител, аз винаги съм работила с всички представители на институциите, включително и на населените места в община Казанлък. Както и предполагам ще работим в новия Общински съвет, където партиите, политическите сили, личностите трябва да се обединят около това - Казанлък да бъде кауза за всички. Смятам че ще намерим добрия тон, доброто разбирателство и общите цели и да направим един образец за взаимодействие между Общински съвет и общинска администрация. В тази връзка, още от днес искам да призова, всички политически партии, както и независими кандидати издигнати от инициативни комитети, да направят така, че да спазят Изборния кодекс и наредбите в Община Казанлък и да премахнат всички агитационни материали. Ние ще свършим това и ще започнем организацията си още от днес, призовавам всички да направят същото. Защото това тежи на гражданите и загрозява града ни. Санкции за всички, които не спазват законите и правилата в тази община - ще има, без компромис на никакви нива - личностно или корпоративно.


Към Общинска администрация: "Работете с усмивка"

Към хората от Общинска администрация искам да се обърна със - Здравейте колеги! Всичко, което се наслои върху вас през изминалия месец, като заплахи, като убеждения и влияния, искам вече да е останало в миналата седмица. искам да ви кажа вече да се усмихнете, защото онова, което ще искам от вас е - да посрещате хората с усмивка, да свършите работата, за която те ви плащат и да ги изпратите с усмивка. Не смятам, че да си вършиш работата с усмивка, ще бъде трудно за някой от вас. Искам да ви кажа, че ще бъда кмет на всички, на цялата администрация, на всички граждани и на всички, които работят със сърцето си и с познанията си, ще бъдат поощрявани и ще получат и своето морално удовлетворение. Смятам че има много такива хора, познавам всички и вие ме познавате.


Първите 3 стъпки - ревизия, бюджет и управленски екип

Цялостна финансова проверка на състоянието на Общината ще предприемем веднага. Второто, което ще предприемем паралелно е да започнем работа по съставянето на новия общински бюджет, тъй като няма да има време повече за еуфория. Бюджетът трябва да бъде създаден по точни правила, критерии и да бъде разпределен пропорционално. Ще потвърдя едно обявление, което направих в предизборната си кампания - ще държа още при приемането на общинския бюджет в него да фигурират и делегираните бюджети за населените места и да дадем възможност на кметовете да бъдат мажоритарно избрани такива. Защото бях с тях на всички срещи, на които те поемаха обещания и аз държа да имат лостовете да ги изпълнят.
Онова, което паралелно ще вършим със съставянето на бюджета и финансовата ревизия е да изградим един ръководен екип от хора професионалисти, които милеят за Казанлък, които имат качествата. Разбира се в него ще има преобладаващо млади хора, но ще заложим и на тези, които са натрупали достатъчно опит. Те са и мъдри и имат желанието да работят в обществена полза. Основното ни послание в кампанията беше, че сме принципни хора, които желаят да работя в обществена полза.


- За първи път от 16 години кметът на Казанлък не е от лявото пространство. Настъпва ли наистина нова ера в развитието на града и от какво ще бъде белязана тя?
- Със сигурност започва ново време. Времето, дори символично, е с нас - навън е слънчево. И мисля, че с усмивка и радост ще разтопим всички ледове, които има в нашата община и ще направим така, че хората да получат удовлетворение, че живеят в нея, всеки по своему.
- Коя за вас е по-голямата отговорност - да бъдеш първата жена кмет в историята на Казанлък или категоричното доверие на толкова много избиратели?
- Най-голямата отговорност е гласът, който дадоха избирателите. Всеки един от тези 20 700 човека е важен за мен и това е моята най-голяма отговорност -0 пред тях. дали съм жена или мъж, това няма никакво значение. Защото знам, че те не са избирали по пол. Те избираха наистина човека, който мислеха, че може да сбъдне техните надежди. Това ми дава сила, това ми дава разбира се и много напрежение, за това дали ще оправдая техните очаквания. Но ще направя всичко възможно и ще дам всичко от себе си, наистина да ги зарадвам. Както ме избраха с усмивка, така да се радват и през тези 4 години на работата, която ще свърша.
- А как ще коментирате съмненията които се появиха преди балотажа, че са възможни манипулации на изборите? Това лично вас - огорчи ли ви, обезвери ли ви?
- Знаех че това са манипулации на хора губещи, знаех, че само хора с болни мозъци, извинявам се за силната дума, но така ги оприличавам, могат да измислят толкова глупави обяснения на своята загуба. Човек трябва да губи достойно, така както и печели.

Радостина БАЙЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар