четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Общината се подготвя за зимата


в ход е нова поръчка за горива за училищата

Доклади за състоянието на общинската пътна мрежа и готовността на Общината за посрещането на зимния сезон - наличието на инертни материали и техника, е изслушала Галина Стоянова в последния работен ден от миналата седмица. Това съобщи самата тя пред журналисти, малко след заседанието касаещо готовността на Община Казанлък за зимния сезон, в което са участвали Обществения съвет по сигурност, щаба при кмета и кметовете на населените места.
"Няма притеснения относно предстоящата зима" - информира кмета на Общината като уточни, че предстои /на 15-ти ноември, вторник/ да бъде направена и проверка на наличната техника, както общинска, така и на фирмите сключили договор за почистване на общинската пътна мрежа. Стоянова увери, че възнамерява да прекрати практиката - фирмите, договорили с Общината почистване през зимата, да показват пред проверяващите едни и същи машини. Порочната практика води до невъзможност да се почиства навреме, особено ако вали обилно в цялата страна.
Само двама от кметовете на населените места вече са сключи договори за почистване - Горно Черковище и Крън, съобщи още Стоянова. На заседанието в петък обаче, всички кметове са получили съответните формуляри и се очаква в най-скоро време всички населени места да договорят зимното почистване на пътните си артерии.
Учебните заведения се зареждат с гориво, което ще осигури отоплението им до края на декември, съобщи още Галина Стоянова. Края на годината е и срокът, в който изтича договорът на обществената поръчка, която стана печално известна със силно завишените цени на които училищата купуваха необходимото им за отоплението гориво. Кметът на общината увери, че новата обществена поръчка, договорът за която трябва да е факт до края на този месец, ще е на по-изгодни от досегашните цени. Стоянова информира също, че три от казанлъшките училища - Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", ОУ "Мати Болгария" и ОУ "Никола Вапцаров" са пожелали сами да направят обществена поръчка за горива. Причината, училищата да пожелаят да упражнят това свое право, е именно миналогодишния договор, който въпреки критиките не беше спрян.
Галина Стоянова подчерта, че е запозната и с другия неизгоден за Общината договор - този за доставката на храни в детските заведения, който според думите й, също ще бъде прекратен след изтичане на срока му - в началото на идната година. Стоянова коментира още, че прекратяване ще има на всички неизгодни договори в Общината, ако по нататъшната й проверка установи такива. Тя съобщи, че от 1-ви декември, в Община Казанлък започва финансова ревизия от независими експерти.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар