четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Стандарт за библиотечното обслужване искат библиотекарите

За спешно приемане на стандарт за библиотечно-информационно обслужване за обществените и училищни библиотеки, съизмерим с международния, се обявиха представителите на няколко съюза и сдружения, обединяващи хора, чиято основна дейност е свързана с книгите. В свое отворено писмо до министър председателя, министрите на финансите, образованието и културата, председателите на Съюза на българските писатели, Сдружението на българските писатели, Съюза на българските преводачи, Българската Библиотечно-информационна асоциация, Асоциация "Българска книга" и други, се обръщат към държавните институции с настояване, въпросът да не неглижиран повече, а четенето да стане достъпно за всеки гражданин на България.
700 подписа в подкрепа на заявените искания са били събрани само в община Казанлък, съобщи в началото на тази седмица директорът на Общинска библиотека "Искра" Ани Кожухарова. Тя поясни, че дори във века на информационните технологии, в нашата страна все още има места, където хората нямат достъп в удобно време и място до библиотека, където освен книги, вече могат да се възползват и от интернет, за набавянето на необходимата им информация.
Тревогата на стартиралите подписката хора на словото идва и от факта, че, както е посочено и в изнесените от тях в писмото данни, че 50 % от младите хора на България са номинално или функционално неграмотни, от 2008 година в 90% от българските библиотеки не е постъпила нито една книга, а в последните 20 години училищните библиотеки са намалели наполовина.
Резултатите от националната подписка бяха връчени официално на президента на Република България тази сряда.
За щастие, казанлъшката Общинска библиотека, не е в цитираните в подписката 90%, коментира още Кожухарова. Най-вече, благодарение на множеството дарителски акции, след 2008 година, когато бе прекратена програмата на Министерството на Културата за финансирането на закупуване на книги, в библиотеката редовно постъпва нова литература. Факт е обаче, че броят на закупената намалява. За сравнение местните библиотекари посочиха, че през 2008, благодарение основно на проекта от Министерството са били закупени 1600 книги, през 2009 г., закупените са едва 250, през 2010 те са 600, а до този момент, през настоящата година бройката е 100 книги.
Хубавата новина от края на миналия месец обаче е, че едно от исканията, застъпено и в цитираното по-горе писмо - да се възстанови програмата на Министерството, по която библиотеките кандидатстват с проекти за закупуване на нови книги, вече е факт. Нашата библиотека вече е изпратила своя проект, който е в рамките на максимално допустимата стойност - 7 000 лв. В заявената литература влизат предимно български автори, художествена литература за деца и възрастни, литературна критика, историческа и справочна литература и други.
И в момента, в библиотека "Искра" продължава втория курс на обучение, информира още Кожухарова. Припомняме, че нашата библиотека бе избрана за втори обучителен център в област Стара Загора след Регионална библиотека "Захарий Княжевски".
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар