четвъртък, 17 ноември 2011 г.

Росица Дичева и Валентин Стоянов в "Цвят, чувство, триизмерност"


"Цвят, чувство, триизмерност" бе името на експозицията, която бе открита този вторник в залата на галерията на улица "Искра" 4 в Казанлък. Зад обяснението скрито в тези три думи, стоят творбите на двама млади автори, за които Казанлък е важен град, както в осъществяването им като художници, така и в изграждането им като личности.
"Цвят, чувство, триизмерност" - според младите творци, е ключът към същността на тази изложба, в която те представят своите произведения през погледа на своето време и на своите амбициозни търсения. С талантливо виждане и прекрасен усет, те създават стилизиран свят на чувства, емоции, фигури, опитващи се да събудят у нас извечния инстинкт за красивото и непреходното. Налице е и разнообразен, но целенасочен символизъм и залагане на скрити послания в творбите от страна на младите автори.
Експресивност, която провокира, в картините на Валентин Стоянов и онагледяване на темата за връзката между хората в скулпторите на Росица Дичева, намери в творбите на младите автори изкуствоведа Марин Добрев. Именно директорът на Старозагорската художествена галерия, представи пред гостите на откриването съвместната експозиция.
Произведенията им подхранват сакралната връзка "автор-зрител" с една-едничка цел: да създадат приятни и запомнящи усещания и впечатления у присъстващите на събитието. Провокацията и суетата, базирани на цвета и формата, намират своя израз в триизмерен възглед върху възприятията, в който авторите виждат път към удовлетворението на вечните търсения на човека и човешкия свят към съвършенство. Това ги подтиква към този съвместен проект, в който изяществото и значимостта на силуета грабват погледите и завладяват сетивата, дори и на най-големите естетически и художествени критици. С лиарността, мекотата на светлината и цвета, техните общи виждания и тематики застават срещу апатичното отношение на съвременния поглед към изразните средства и ролята на изкуството.
Скромни в оценките за себе си и за своето творчество, младите автори сравняват изкуството си с нещо повече от цветове, форми и усещания, а именно - с ярки послания на границата между земното и духовното.
Съвместната им изложба е част от събитията, които осъществяват в партньорство вестник "Долина" и "Информационен Младежки съюз".
Както става ясно от името, "Информационен Младежки съюз" /ИМС/ е младежка организация. Създаден е в началото на 2009 година и негово мото е "Иновативност - Мотивираност - Съзидателност".
ИМС е свободно, доброволно и независимо сдружение на лица, които отстояват интересите на българската младеж, независимо от етническата, религиозната и половата принадлежност, както и от социалния статус.
В приоритетите на ИМС е и защита на социалните, битовите, гражданските, академичните, ученическите и трудовите права на българската младеж и принос в демократичното управление на държавата; подпомагане и стимулиране на социалната интеграция и на личностната реализация на младите хора; отстояване на националната идентичност и съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство; подпомагане на обществената и други. Във връзка с това, ИМС редовно организира срещи на младежките общоности и организации с изтъкнати личности от обществения, културен и политически живот на България.
Една от основните цели на организацията е именно развитие и утвърждаване на духовните ценности на младите хора в областта на образованието, културата, науката, гражданското общество, здравеопазването, екологията и опазването на околната среда, физическото възпитание и спорта, техниката и технологиите. В тази връзка това не е първото културно събитие организирано от ИМС, но е първата за Казанлък, надяваме се обаче, че няма да бъде и последното.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар