петък, 16 април 2010 г.

BG уникалност: безумно крадливи, срамно бедни и необяснимо богати

"За Бога, братя - по-малко да крадем! Поне до края на тази година - ако можем де…
Българите са с най-ниска покупателна способност в Европейския съюз показа последното проучване на статистическата служба на Европейската комисия "Евростат", цитирано от Дойче веле, предаде Медиапул.
България и Румъния продължават да бъдат двете страни с най-ниска покупателна способност в Евросъюза - съответно 60% и 50% под средната за Евросъюза. Стандартът за покупателна способност е всъщност изкуствена единица мярка, която включва покупката на един и същ обем стоки и услуги в различните страни-членки. Проучването включва и сравнителни данни за страните кандидатки за членство и за асоциираните към ЕС страни. Те показват, че гражданите на Хърватия и Турция, както и на Черна гора имат по-висока покупателна способност от българските граждани. България се нарежда единствено пред Сърбия, Македония, Босна и Херцеговина и Албания. В тези страни покупателната способност варира от 64% до 74% под средната за ЕС.

Може и да сме най-бедни в Европа, но пък сме с най-много милионери на глава от населението.
Така е по данни на Merrill Lynch и Capgemini - милиардерите в България са петима и естествено имената им не се съобщават. А различни други изследвания сочат, че милионерите у нас са около 10 000, съобщи АСН.
И като направих сравнение с другите европейски страни, според тези цифри се оказва, че имаме най-много милионери на глава от населението в Европа.
Замислих се: как ви се струва? - най-бедната европейска страна, която е и с най-нисък жизнен стандарт, който за последните 20 години се е сринал с 5 пъти, да е с най-голямо число богаташи на глава от населението?
Е, на мен не ми се върза някак си. Но явно има някакъв български патент, някаква тайна в правенето на милиони у нас.
Нещо подобно на оня бацил за киселото мляко.
Така си мислех и подозирах само до оня ден, когато прочетох един анализ по тази тема на проф. Михаил Константинов и Ивайло Цветков.
Май наистина си я има тайната.

..... повече - четете в "Долина"
Данаил Парнаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар