четвъртък, 21 октомври 2010 г.

Янка Ташева представя "Светозарни страници"

На 27 октомври 2010 година от 18:00 часа в НЧ "Искра", Янка Ташева ще представи своята нова книга "Светозарни страници". Тя е осмата поред на учителя, твореца, артиста, човека с главно "Ч" и приятеля - Янка Ташева. "Светозарни страница" излезе от печат в навечерието на един от най-истинските и българските празници - 24 май - Ден на славянската писменост и култура, след близо две години неуморна работа и старание, любов и всеотдайност.
180 са "Светозарните страници" напоени с обичта и болката, с усмивката и страданието, с красотата и с любородието на слънчевата Янка Ташева. Прелиствайки осмата й книга, читателят се потапя в нов свят, свят с аромат на нежност, красота, любов и едновременно с това болка, мъка и двойно повече тъга. Разлиствайки книгата, страница по страница ти се иска да я изчетеш на един дъх. Пред теб се разкриват различни картини облени с много нежност и красота, с много болка и тъга. Четейки стиховете, наредените думички, буквичка след буквичка, като бисерчета наредени в огърлица, усещането което се пробужда в теб е едно - сърцето на авторката Янка Ташева е вътре в тези 180 Светозарни страници. Едно голямо и слънчево, и топло, и страдащо сърце на една голяма Жена - Янка Ташева. Авторката умело е разказала за обичта и болката в живота си, които най-често вървят ръка за ръка в нашия "уж" обикновен и протстичък човешки живот.
Според самата Янка Ташева нейната орисия е събрана в следните редове:

"Да страдам!
Да обичам!
И думи да нижа.
На венци да ги сплитам.
Това е моята
орис орисана!"

Ето част от орисията, от голямото сърце на Яка Ташева:

"Шест буквички любими:
мелодия от звуци,
от багри
и от нежност…

Шест буквички красиви
изплели твоето име:
съцветие от обич,
роса от изумруди…

Шест буквички любими:
шест удара сърдечни,
шест пулса
ускорени… "

"Светозарни страници" Янка Ташева е събрала като в дневник спомените които още горят в сърцето й. Искрена, нежна и изстрадана изповед.

"Мъртъв ли си, сине!?
Мъртъв!!!
Не! Не! Не-е!

Ти си жив!
Ти си с мен обич моя!

Навсякъде.
И всякога!

Гласът ти гали тишината.
Очите будят самотата.
Ти си с мен! Гордост моя!
Обич моя!

Единствен!
Неповторим!
Любим!

Ти си жив!

ЖИВ СИ!"

И горящи в сърцето й още думите на Ботев: "Най-голямата добродетел в света е любовта към Отечеството", Янка Ташева не е скрила и любовта си към родната България, към малкото и китно родно село Шейново.
Авторката описва сама своите съкровени "Светозарни страници" така:

"Светозарни страници"
е поредната моя изповед -
откровена и съкровена.
Синът ми, внуците, учениците, приятелите,
България - признателни и съпричастни -
живеят в творбите ми.
Обичат и мразят.
Пеят и плачат.
От мъка и радост.
От горест и жал…

...Стиховете "Светозарни страници"
живеят с мене години, години наред - скрити,
потайни, сакрални.
И ето ги сега пред вас.
Дар ви ги дарувам.
Като последна моя песен.
Като песенен стон.
БЛАГОСЛОВЕНИ ДА СА!...
...Да пишеш за любовта:
многопластова и многобагрена,
изгаряща и омайваща,
лична и патриотична
е щастие.
Бяло щастие е тя,
ако пък я изживееш.
Защото човек е роден да обича
и да бъде обичан.
Защото чрез нея Душата човешка се доближава
до БОЖЕСТВЕНОТО!
До КОСМИЧЕСКОТО!..."

Колко ли много смелост се иска, за да споделиш мъката, болката, неземното щастие и безпределната си любов със света?! Но, както и Ваня Златанова пише в предговора на "Светозарни страници" - "Има хора, орисани свише, дошли на този свят с велика мисия - да създават красота и да я раздават на другите … Такъв човек е Янка Ташева - човек-емоция, душа-сълза, талант-море… Всеки който я познава, ще се съгласи с мен, че тя е от онези хора, които не могат да те оставят равнодушен… Срещите с нея са изпълнени с толкова емоция, че те зареждат с доброта за дни напред… Всяка нейна дума вълнува, всяка нейна творба е наслада за изтерзаните ни души, за тревожния ни и мрачен делник…"
И затваряйки и последната страница от "Светозарни страници" аз се чувствам обляна от светлина, погалена от нежност и любов, разплакана от мъка и болка, от страдание. Аз се чувствувам истински жива!
За да надникнете в светозарната душа на слънчевата Янка Ташева, трябва да се потопите в нейните "Светозарни страници". Авторката ще ви очаква на 27 октомври 2010 година от 18:00 часа в НЧ "Искра" за да ви дарува своите "Светозарни страници".
Яница Станчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар