петък, 14 май 2010 г.

МОТОСЪБОР "THE BLACK ROSES" 2010 КАЗАНЛЪК


ПРОГРАМА

11-13 Юни 2010 г.


11.06- петък

19:00 часа - откриване на събора

19:30 часа- състезания

21:00 часа - концерт на група "Maze"

22.30 часа- концерт на "Fallen Angels"

00.00 часа- концерт на "Sheky & The Bloodrain"


12.06 събота

12.30 часа - обиколка на град Казанлък

15:00 часа до 19:00 часа игри, състезания и изненади

19:00 часа- концерт на "Alley Sin"

20:30 часа-концерт на "Епизод"

21.30 -теглене на томболата

22:00 концерт на легендата от група "Сигнал" с Данчо Караджов
23:30 еротично шоу
00:00- концерт на "Krossfire"
Повече подробности за програмата - по-късно. Но организаторите обещават, че редовното атрактивно трошене на автомобил няма да бъде пропуснато. Ще има още бодиарт, аерография и други алтернативни забави."Скоростни отсечки" засега са под запор от общината, а майсторско каране ще има в район, близо до събора.
Вход ще се събира - 10 лв на човек, което обаче ви включва в томболата на събора."Голямата награда" от томболата "Черните рози" пазят засега в тайна.
Ако ви е нужно още инфо, не се срамете да притесните със звънежи хората, които ще ви вдигнат тези телефони:
+359888950037 Пъна (Емил Лазаров)
+359885242439 Петър Желев
Цените за резервации и нощувки за гостите в града са следните:
- за бунгало - 25лв за двама
- двойна стая - 35 лв( с климатик)
- апартамент с двойна спалня+2 или 3 легла и вана- 60 лв

Дупките остават - ще ги заобикаляме на тъмно


Дупките по казанлъшките улици, проблем който тормози жителите на община Казанлък от години, скоро няма да бъде разрешен. Освен че ще ни се налага да продължим да ги заобикаляме, вероятно в бъдещите месеци, ще трябва да го правим и на тъмно нощем, заради икономиите, които Общината ще трябва да прави от уличното осветление.
Това стана ясно след среща на организирана от кмета Стефан Дамянов с кметовете на населени места в община Казанлък, директорите на културни институти и всички второстепенни разпоредители на средства. Повод за нея беше решението на правителството да намали с до 20 % бюджетните трансфери за общините от 1 юли. Решението е било оповестено от министър Дянков на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.
Ако това се случи, Община Казанлък ще загуби общо 4 милиона 298 хиляди лева държавна субсидия, изчисли кметът Дамянов. Той посочи също, че антикризистната мярка на правителството ще наложи спешна актуализация на местния общински бюджет, за да бъде съобразен той с новите финансови условия. Още миналата сряда, Дамянов увери, че ще бъде създадена работна група, който да изработи мерки за справяне на Общината със ситуацията.
Казанлъшкият градоначалник обаче беше категоричен, че в общината ще бъде наложена строга финансова дисциплина, както и драстични съкращения на разходите. Сред първите мерки, които общинска администрация обмисля е съкращаване на разходите за градско осветление, които в момента възлизат на над 400 хиляди лева. Като пример в тази посока, Дамянов посочи опита на други общини, които пестят от парите за електроенергия като спират уличното осветление в часовете от 22 до 6 часа.
Следващото перо, в което ще бъдат пестени общински пари са капиталовите разходи, съобщи още Дамянов. Там ще продължат да бъдат разплащани стари задължения и извършвани текущи и аварийни ремонти. Няма да бъде спряна обществената поръчка за изкърпване на дупките по уличната мрежа, но ще бъде прекратена обществената поръчка за асфалтиране на улици.
Общинска администрация ще помисли и за намаляване на разходите за охранителна дейност на общинските сгради, училища и детски градини, съобщи още Стефан Дамянов. В момента, за това общината плаща на наети външни фирми, но е възможно и да се използват практиките на други общини и да се създаде общинско предприятие за охрана.
Ще бъдат пестени и пари от комуникации, транспорт и за администрацията каза още Дамянов. Казанлъшкият кмет обаче не уточни, дали предстоят съкращения в щата на общинска администрация или, за а бъдат запазени работните места, ще се наложи намаляване на заплатите на административните кадри. ...повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Михаил Миков: "Провинцията все повече ще усеща тежестта от безперспективността"

Провинцията все повече ще усеща тежестта и от демографската криза и от безперспективността. Може би именно БСП като партия да прочете пред хората предизборните обещания на ГЕРБ, с които те спечелиха изборите. Трябва да обясним на хората какво им се случва и какво им предстои. Това каза в Казанлък, пред членове и симпатизанти на БСП, депутатът от Коалиция за България Михаил Миков. Той беше в града на розите в понеделник, като част от проведените в Старозагорска област срещи на симпатизанти с членове на изпълнителното бюро на партията. .... повече - четете в "Долина"

Радостина Байчева

Нова стихосбирка представя Виолета Христова

Една от най-изявените млади български поетеси, Виолета Христова, ще представи новата си стихосбирка и в Казанлък. "Тревата ли" е нейното шесто поред поетично томче, което ще зарадва и почитателите й в града на розите. На казанлъшката четяща публика, авторката е добре позната, не само чрез стиховете си, но и лично. В годините назад, родената в Чирпан поетеса е гостувала многократно в Казанлък. През 2001 година Виолета Христова печели и специалната награда на Литературен кръг "7 плюс" в конкурса "Магията любов".
Тя е носител на още много награди от поетични конкурси, сред които националната литературна награда "Георги Братанов" (2006), първа награда в конкурса "Мара Белчева", втора награда на конкурса "Златен ланец" (2008) и други. Нейни стихове са преведени на руски, сръбски и др. езици. Член на СБП. Живее и работи в София.
Представянето на новата й стихосбирка "Тревата ли" ще бъде този петък, 14-ти, от 17ч. в ЛХМ "Чудомир".
Радостина Байчева

Библиотека "Искра" става част от "Модерни библиотеки"

Казанлъшката библиотека "Искра" ще стане част от Националната кампания "Модерни библиотеки", която се провежда през втората половина на май. Кампанията е в основата на Петата поред Национална библиотечна седмица, организирана от Българската библиотечно- информационна асоциация.
Основната цел на кампанията е да привлече вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт, както и на обществеността към библиотеките и възможността те да заемат ключова роля в развитието на информационното общество, в изграждането на икономика на знанието и ученето през целия живот; в процесите на опазване и достъп до културното наследство; в реализацията на проекта за електронно правителство. Официален гост на Националната библиотечна седмица ще бъде Роберта Стивънс - президент на Американската библиотечна асоциация. В рамките на кампанията в Общинската библиотека "Искра" -Казанлък ще се отчетат резултатите от социологическото проучване на читателските интереси и визия за съвременните обществени библиотеки. Желаещите да направят дар на местната библиотека ще могат да сторят това в периода 17-ти -22-ри май. В същия период ще тече и друга библиотечна кампания: "Сподели любимата си мисъл от книга. Книгата, която ме промени". Желаещите да се запознаят с професията на библиотекаря ще могат да се вживеят в тази професия за един ден, както и да проведат специален практикум. Срещи с представителите на местната власт по въпросите за състоянието, развитието и предизвикателствата пред библиотеката и библиотечните специалисти в навечерието на 150-годишния юбилей на ОБ "Искра", са финалните прояви на кампанията.
Междувременно стана ясно, че конкурсът за нов директор на казанлъшката общинска библиотека е приключил. Фаворитка от конкурса е главният библиотекар на ОБ "Искра" Анна Кожухарова. До момента обаче тя все още няма заповед за назначение.
Деляна Бобева

Почетохме 9-ти май и в Казанлък

По повод 65 годишнината от победата над фашистка Германия Общинския съвет на Национално движение "Русофили", Български антифашистки съюз, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва и ветераните от войната организираха тържествено събрание-концерт миналата сряда. Тържественото събиране бе проведен под патронажа на кмета на Община Казанлък Стефан Дамянов в салона на НЧ"Искра".
Доклад по повод годишнината изнесе председателя на Общинския съвет на Българския антифашистки съюз инж. Неделчо Братоев. На събранието-концерт беше прожектиран и филм отразяваш ужасите на Втората Световна Война, които преживя Съветската страна, дала над 25 милиона жертви - военнослужещи, жени, деца и старци. Филмът бе изготвен от възпитаниците на Професионална гимназия по лека промишленост и туризъм, с който те онагледиха неописуемите мъки и страдания на войната.
В тържественото събиране участие взеха: вокална група " Севтополис" с художествен ръководител Дечко Бакоев, ансамбъл "Грация" с руководител Алла Ангелова, солистите на вокална група "Искрица" при читалище "Искара" с ръководител Стефка Денева и вокалната група при НЧ "Светлина" гр. Шипка с художествен ръководител Мария Колева.
Ръководствата на организаторите на тържественото събрание изказват своите най-искрени благодарности към участниците в концерта по случай 9-ти май - денят на победата.
Български антифашистки съюз

В събота музеят и галерията - с безплатен достъп

Постоянните експозиции в Исторически музей "Искра" и Художествена галерия - Казанлък ще бъдат достъпни без такса вход тази събота в часовете от 17,30 до 22. това съобщиха от двете културни институции в града в началото на тази седмица. Жеста за казанлъчани и гостите на града е във връзка с Международния ден на музеите и галериите - 18 май.
В залите за временни експозиции на Художествена галерия - Казанлък посетителите ще имат удоволствието да видят изложба-живопис на проф. Яшар Али Гюнеш.
Във връзка с честването в мултимедийната зала на ИМ "Искра" пък ще бъдат представени филмите: "Тайнството на траките", "Орфей - виртуален музей", "Севт безсмъртният", както и филми за живота и творчеството на Дечко Узунов и Златю Бояджиев.
На самия 18.05.2010 г. постоянните експозиции на ИМ "Искра" и Художествена галерия - Казанлък ще бъдат отворени за безплатно посещение от 9.00 до 17.30 часа.
Долина

"Липсва ми Казанлък от 80-те"


сподели при последното си завръщане тук, китаристът на Alley Sin - Емилиян Щерев


Националното си турне през февруари рок-бандата Alley Sin започна именно от Казанлък. Изборът на град съвсем обаче не е бил случаен - именно тук е израснал китаристът, бек вокал и един от създателите на групата - Емилиян Щерев. За място на концерта си Alley Sin избраха клуб "Черните рози", който в началото на тази година бе домакин на няколко запомнящи се рок-преживявания с групи като "Епизод", Васко Кръпката, "Krossfire", "Обратен ефект" и други.
А в края на този месец, Alley Sin ще участват в двудневния рок фестивал в Пловдив, наречен "Парк рок оупън еър". Мини версията на българския "Удсток", ще е събере в два дни стари и нови имена от българската рок-сцена на градския стадион в града под тепетата. Феновете могат да видят и чудят Alley Sin на 28-ми май, които ще са сред водещите групи за деня, заедно с "Ахат" и Васко Кръпката. Извън концертната си дейност, в момента музикантите от групата работят и върху нов демо материал, по искане от щатския издател Zodiak Killer records, като перспективата е договор за разпространението на музиката им в Щатите и Европа. Пред Alley Sin предстои и акустично турне, на което двамата основатели на групата - Емилиян Щерев и Никола Стоянов ще представят акустични версии на песните си в Австрия, Франция и Германия! За музиката, предизвикателствата, политиката, мечтите и спомените от Казанлък през 80-те, разговарях по време на престоят им Казанлък с Емилиян Щерев и Никола Стоянов.
- За вас, или поне за един от вас, Казанлък е добре познат. Представете се обаче, вие на казанлъчани?
Емилиян
: Групата е създадена през 2008 година. С Ники се запознахме в My space, по едно и също време двамата търсехме хора за нова група. Запознахме се и решихме да свирим заедно. Първоначалния състав обаче се разпадна, последва ново търсене на хора и така, вече от година сме в този състав.

- Групата съществува от близо 2 години, но вече сте привлекли вниманието на щатски и европейски рок радия. За вас има добри отзиви от редица глем списания и Уеб издания. Как те разбраха за вас?

Емилиян
: Изпратихме дискове и те се отзоваха. Две интервюта и две ревюта, от направените от тези медии, могат да бъдат открити от в нашия My space, ако влезете в блоговете. А в момента към нас интерес е проявила една щатска издателска компания. Те познават старите неща, които сме им изпратили и сега искат нов демо материал. И евентуално след това предстои да влезем и в преговори за запис на албум при тях.
- На малко и то нови, български групи, се случва да получат такова внимание от страна на западни компании и музикални медии. Приемате ли го вие като успех?
Емилиян
: Абсолютно!

Никола
: Успех е, но считам за успех и това, че в момента сме на такова турне, каквото доста малко групи правят.

- Това е Първото ви турне?
Емилиян: Това е първото ни голямо турне. Правили сме и други, но малки, за по седем дни. Но самият факт, че в момента сме на турне с двайсет дати, е огромно постижение. Такива турнета не се правят в България много отдавна, специално от рок музиканти. - Забелязали са ви чужди радиа и медии - какво е положението с българските? И като цяло, има ли български музикални медии, които да отделят достатъчно пространство за рок конкретно? Никола: Има разбира се. Дори преди да стартираме турнето бяхме в Z-Rock, Тангра, радио Варна, в ММ и ПРО БГ в едно ново телевизионно предаване "Рок арена". Тоест има си специализирани и предавания и музикални, рок-радия... Емилиян: Но в интерес на истината в България трудно се приемат в момента нови неща. Въртят ни рядко, трудно влизаме в класации по радиата, което е естествено. Но общо взето медиите в България имат малко странна политика по отношение на рок музиката. Никола: Странно е също, че ако си нова българска група и пееш на английски те възприемат трудно. Ако пееш на български - е по-лесно.
Емилиян: Самите фенове, които идват по концерти нямат проблем с езика. Но за много от радиата и телевизиите това явно се оказва пречка. Макар че е нормално според нас, в днешно време, без значение дали една млада група е българска, сръбска... или друга, тя да поглежда и навън за това и да пее на английски. А ние в интерес на истината гледаме навън отдавна, защото опитът ни е показал до къде може да стигне. А България все пак е една малка страна. И всъщност, дори АББА нямаше да бъдат АББА, ако пееха на шведски. При нас специално има и още нещо определящо, че и аз и Ники, сме се превърнали в това, което сме навън. Освен това, Ники, който е автор на всички текстове за песните ни, просто ги мисли на английски. Това не са текстове първо написани на български и преведени... Нямаме нищо против българските текстове, разбира се. .... повече - четет в "Долина"
Радостина Байчева

Кой, кога и как е измислил абитуриентските балове?


- Гледай, бе, Пешо, какъв екстравагантен милионер...!
- К'ъв ти милионер, бе, това е най-обикновен абитуриент! Нали преди две години и ние бяхме същите и викахме "ЕХ, ЖИВОТ, ЗДРАВЕЙ! ЗДРАВЕЙ!!!"

Карикатура: Румен Сомов




За да си отговорим на този въпрос, както винаги, трябва да хвърлим поглед назад в история и встрани, за да видим как се случват нещата по света.
Всъщност, достатъчно е да скокнем обратно в добрата стара Англия или пък в Париж, за да развъртим балните си рокли на баловете на младите дебютантки. Това събитие и преди и сега е било едно от най-важните, най-представителните и бляскавите, най-дългоочакваните за „каймака" на обществото. На дебютантските балове били представяни за първи път официално в обществото дъщерите от знатни аристократични родове, които току били навършили 18-19 години и били вече на възраст, подходяща за годеж и женитба. Вкусът, който демонстрирало момичето с облеклото си на бала, маниерите, уменията му, знанията и очарованието всъщност били нещо като рекламна стратегия, имиджов трик, който трябвало да убеди евентуалния кандидат за женитба, че ще направи добра инвестиция, ако поиска ръката на тази дебютантка. Естествено луксът и цената, както на колието, роклята и обувките на девойката, така и на ордьоврите и шампанското, говорели красноречиво като цяло за състоянието и щедростта на семейството на дебютантката. Защото аристократизъм, аристократизъм, но какво да прави човек с бедна аристократка у дома, независимо от това, че „ у дома" означава скромен средновековен замък, а не тясна градска къща на улицата на пекарите в града. Благосъстоянието, знатният произход и положението в обществото са от изключително голямо значение, когато мислиш да задомиш дъщеря си или пък мислиш да си намериш жена и да създадеш собствено семейство Така поне са мислили британските аристократи навремето. Сигурно са били прави, та да се вслушат в тях даже французите.
.... повече - четете в "Долина"
текст: Илиана Димова

ГОДИНАТА НА ХУМАНИТАРНА ГИМНАЗИЯ "СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ"


127-мият поред звънец на едно от най-старите у нас училища - Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий", огласи централните градски улици, прескачайки като ученик, избягал от час, оградите, в първия ден на настоящата учебна година.
Тогава - дали младостта щеше да срещне разума, можеше да се разбере най-рано на пролет, и то защото не след дълго, срочните оценки щяха да бъдат факт. Но преди тази равносметка, идваше друга една - на изявите. Пред прага на патронния празник, годишните изяви изплуваха от архива, за да заговорят с нов глас - на вече свършеното. И тъй като младостта идва при нас, за да я поведем по пътя на разума, то този път безспорно минава през любовта...
Денят на влюбените...
С рок концерт, младите музиканти от група "Стийл Роуз", сред които и възпитаници на учебното заведение поздравиха своите съученици и гости на празника, който се проведе във фоайето на Хуманитарната гимназия.
Милосърдието...
По време на концерта за 14 февруари представители на Ученически център "Милосърдие" от ХІ "б" клас, призоваха присъстващите да помогнат с един изпратен SMS на бедстващите деца от Хаити, които загубиха домовете и близките си, след разрушително земетресение.

.... повече - четет в "Долина"

Феновете на Георги Христов още си чакат парите

За трети пореден път в рамките само на седмица близо 400 граждани от Казанлък останаха излъгани от старозагорската фирма "Диджей мюзик", организатор на злополучния концерт на певеца Георги Христов.
Концертът трябваше да се състои миналия понеделник - 3-ти май.
Минути след 19 часа, за когато бе обявено неговото начало представител на фирмата-организатор заяви на близо 500-те граждани, закупили билети от по 10 лева, за да слушат любимия си изпълнител, че поради финансови разногласия концертът няма да се състои. На хората в залата бе предложено в замяна на това да посетят друг концерт с балет и друг изпълнител. Масовото възмущение на казанлъчани тогава се изрази в шумно напускане на залата и късане не плакатите на Георги Христов, щедро налепени по казанлъшките улици. Да върнат още на следващия ден /4-ти май/ парите на хората, платени за нещо, което не са видели, тогава обещаха от фирмата-организатор. .... повече - четете в "Долина"
Деляна Василева

45 години отпразнува ПГ по лека промишленост и туризъм

С тържествен концерт ПГ по лека промишленост и туризъм отпразнува своят 45 рожден ден. Празникът, който се състоя в голямата зала на ДК "Арсенал" беше заключението на редица мероприятия, с които в течение на няколко месеца училищното ръководство и възпитаниците на гимназията честваха юбилея си. Във връзка с годишнината кметът Стефан Дамянов поздрави учителите и учениците от професионалната гимназия и съобщи, че ще предложи настоящия директор на учебното заведение Рени Червенкова, както и един от най-дългогодишните директори на училището Петко Желев, за вписване в почетната книга на Казанлък по време на тържествената сесия на Общинския съвет в рамките на Празника на розата. На празника Дамянов връчи на учебното заведение и почетен знак на Общината.
Поздравления за юбилея на училището, както и символът на Казанлък - розата, поднесе и общинският омбудсман Катя Киликчиева.
За годишнината си ПГ по лека промишленост и туризъм получи цветя и поздравителен адрес от председателя на ОбС Васил Самарски. Казанлъшкото учебно заведение получи множество поздравителни адреси в деня на своя празник, съобщиха още от ръководството на училището. ... повече - четете в "Долина"
Долина

Поклон пред саможертвата на мъртвите и пред храбростта на живите


През последните години в навечерието на 9-ти май, белязал края на най-опустошителната и кръвопролитна война в историята на човечеството, в Община Павел баня светската власт и църквата обединяват усилия, за да отдадат почит пред паметта на жители от общината, загинали във войните. Юбилейната 65 годишнина от края на Втората световна война отново бе повод да се изпълни този традиционен ритуал. На 8-ми май от 18 ч. свещеноиконом Иван Тотунов отслужи в павелбанския храм „Рождество Богородично" панихида за упокой и поклон пред саможертвата на мъртвите войни. В словото си той подчерта, че Българската православна църква винаги е ратувала за световен мир и обединение между хората, защото там, където в името на доброто са събрани няколко души, сред тях е и Бог и той ги благославя за сговор, съзидание и благополучие. Зам. кмета на общината Йордана Енева поздрави дошлите да почетат паметта на своите съграждани, дали живота си за една омиротворена Европа и ги покани на следващия ден 9-ти май да участват в срещата с живите ветерани от Отечествената война. Историкът Кольо Пъдев призова да се помнят и да не се забравят имената на загиналите, изписани върху Чешмата на Майката в центъра на града - символ на вечната скръб по загиналите. През Втората световна война те са: генерал-лейтенант Бано Пиронков, полковник Васил Попсавов, подофицер Нено Иванов, кандидат подофицер Димо Ройлев и Васил Генев от с. Виден. .... повече - четете в "Долина"
Йорданка Трополова

Любовта през обектива на времето

Под това мото премина пролетния празник посветен на Гергьовден, който читалище „Напред" в гр. Павел баня организира на 4-ти май за учениците от горните класове на СОУ „Христо Ботев" и Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. Пред публиката, олицетворяваща младостта на общината, бе представена с текст, снимки и клипове съдбата на любовните двойки, класирани на първите 10 места в националното допитване „Коя е най-вълнуващата българска любовна история на ХХ век?", организирано от Българска национална телевизия в рамките на кампанията й „Българските събития на ХХ век". На екрана оживя незабравимия автор на „Моторни песни" - поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров и прозвуча едно от най-лиричните му стихотворения „Прощално" - любовното послание до съпругата си Бойка, което Вапцаров написва в драматичната нощ на разстрела си. В клипа, събрал най-затрогващите моменти от филма „Крадецът на праскови", невероятният артистичен дует Невена Коканова-Раде Маркович още веднъж доказа, че любовното чувство не може да бъде спряно дори от войната и от страха пред смъртта, че за любовта човек е способен да жертва дори живота си. Припомнена бе чистата любов на поета Яворов към младата Мина Тодорова, както и драматичната страст между Яворов и съпругата му Лора Каравелова, станала причина за смъртта на двамата. За пръв път младата публика научи за невероятната и неосъществена любов на „бащата на всички турци" - реформаторът Мустафа Кемал Ататюрк - към българката Димитрина Ковачева, останала единствената истинска обич до края на живота му. Като вълнуваща музика прозвуча лиричния, напоен с чувства диалог в стиховете и писмата, разменени между проетесата Мара Белчева - една от най-красивите представителки на българския интелектуален елит - и големия български поет Пенчо Славейков. За по-осезаемото докосване до извисените чувства на тези двойки допринесоха впечатляващата компютърна презентация, подготвена от Даниел Николаев, ученик от 11-б клас на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, изразително поднесените текстове и стихове от двамата четци - Тотка Динева и Дечко Митев, както и подходящия музикален фон, подбран от секретаря на читалището Веселин Енчев. ... повече - четет в "Долина+Под това мото премина пролетния празник посветен на Гергьовден, който читалище „Напред" в гр. Павел баня организира на 4-ти май за учениците от горните класове на СОУ „Христо Ботев" и Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. Пред публиката, олицетворяваща младостта на общината, бе представена с текст, снимки и клипове съдбата на любовните двойки, класирани на първите 10 места в националното допитване „Коя е най-вълнуващата българска любовна история на ХХ век?", организирано от Българска национална телевизия в рамките на кампанията й „Българските събития на ХХ век". На екрана оживя незабравимия автор на „Моторни песни" - поетът-революционер Никола Йонков Вапцаров и прозвуча едно от най-лиричните му стихотворения „Прощално" - любовното послание до съпругата си Бойка, което Вапцаров написва в драматичната нощ на разстрела си. В клипа, събрал най-затрогващите моменти от филма „Крадецът на праскови", невероятният артистичен дует Невена Коканова-Раде Маркович още веднъж доказа, че любовното чувство не може да бъде спряно дори от войната и от страха пред смъртта, че за любовта човек е способен да жертва дори живота си. Припомнена бе чистата любов на поета Яворов към младата Мина Тодорова, както и драматичната страст между Яворов и съпругата му Лора Каравелова, станала причина за смъртта на двамата. За пръв път младата публика научи за невероятната и неосъществена любов на „бащата на всички турци" - реформаторът Мустафа Кемал Ататюрк - към българката Димитрина Ковачева, останала единствената истинска обич до края на живота му. Като вълнуваща музика прозвуча лиричния, напоен с чувства диалог в стиховете и писмата, разменени между проетесата Мара Белчева - една от най-красивите представителки на българския интелектуален елит - и големия български поет Пенчо Славейков. За по-осезаемото докосване до извисените чувства на тези двойки допринесоха впечатляващата компютърна презентация, подготвена от Даниел Николаев, ученик от 11-б клас на Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, изразително поднесените текстове и стихове от двамата четци - Тотка Динева и Дечко Митев, както и подходящия музикален фон, подбран от секретаря на читалището Веселин Енчев.
Мисли за идеята и амбициозните цели на това първо по рода си културно събитие сподели председателят на читалищното настоятелство - литераторката Донка Иванова:
- Нашето читалище все по-целенасочено адресира своята дейност към младите хора защото сме убедени, че тях трябва да научим, на тях трябва да предадем изконните ценности на нашия народ. Идеята на това представление беше да покажем на младите хора в нашата община, че освен агресията, която ги обхваща все по-силно, освен насилието, което е завладяло като че ли цялата ни държава, има и други неща - много по-ценни, много по-истински. И едно от тези неща е любовта. Искаше ни се да демонстрираме пред нашите ученици едни от най-вълнуващите образци на голяма любов между известни мъже и жени като контраст на насажданите напоследък от телевизионния екран и жълтата преса вулгарни представи за любовта единствено като секс или като разменна монета срещу лукс, материални облаги или обществено положение. Презентацията показа поне две неща: колко разнолика е в проявленията си любовта между хората и колко индивидуална и неповторима е тя за всеки човек - независимо от възрастта, етноса и религията. И второ, че любовното чувство е ценност, която младите хора не трябва да бързат да консумират без да са узрели за него, защото в ранното и лекомислено гонене на „бройки" могат да се разминат трагично и за цял живот с истинската любов. Дано този наш урок и посланието ни бъдат правилно разбрани и оценени.
- Не ви ли смути това, че по време на презентацията част от младата публика се изниза от салона?
- За съжаление, такова поведение на равнодушие, незаинтересованост и дори непукизъм към новите познания, е ежедневие за част от възпитаниците на повечето учебни заведения. Това е тревожно и амбицира нас, преподавателите, да бъдем особено изобретателни и настойчиви в учебно-възпитателната си работа. Що се отнася до конкретния случай, очевидно не всички млади хора разбират и осъзнават ценността и значението на любовта като чувство, което извисява и облагородява личността, внася щастие и топлота, осмисля живота на човек и го стимулира за творчество и значими дела. Но аз вярвам, че презентацията е развълнувала сърцата на онази по-голяма част от учениците, които останаха до края и че те ще споделят преживяното в своите приятелски среди. Това ми дава кураж и желание читалище „Напред" в Павел баня да продължи да връща вкуса към истинските ценности, които красят и обогатяват човешкия живот…повече - четете в "Долина"
Йорданка Трополова

Нов транш средства за детските градини

Директорите на 6 детски градини от Казанлък, голяма част от тях на делегирани бюджети, заплашиха представителите на местната власт в Казанлък, че ако до началото на май не се преведат средства по сметките им, децата в градините остават гладни. Причината - липса на средства за храна и огромна задлъжнялост на детските заведения към различни доставчици на продукти. От своя страна кметът на общината Стефан Дамянов упрекна за създадената ситуация Общинският съвет на града, който приел небалансиран бюджет.
Още в средата на миналата година директорите на детски градини в Казанлък предупредиха, че сериозно се изостава с плащането към доставчици има реална опасност те да преустановят зарежданията на складовете им.
Разтревожен от ултиматума на директорите, кметът на Казанлък насрочи среща с тях този вторник, на която персонално ще се обсъжда ситуацията с парите във всяко едно от 11-те детски заведения и ще се вземат мерки.
На срещата присъстваха още заместник-кметът по образование, здравеопазване, култура и младежки дейности Юлияна Палазова, и директорът на дирекция "Финанси и бюджет" Димитър Димитров. .... повече - четете в "Долина"
Деляна Бобева

Деца рисуваха за Деня на Европа

Изложба от рисунки, на тема "Моето европейско гражданство", бе открита в началото на седмицата в изложбената зала на улица "Искра" 4 в Казанлък. Конкурсът "Моето европейско гражданство", който е съвместна инициатива на Община Казанлък и Европа директно - Стара Загора, офис Казанлък, завърши с връчване на грамоти на участниците. Отличените участници ще бъдат наградени на 10-ти май, когато в града на розите ще бъде евродепутатът Илиана Иванова. Конкурсът за детска рисунка бе обявен на 29 март именно от члена на Европейския парламент Илиана Иванова по повод първата година от работата на Европейски информационен център "Европа директно" в Казанлък. Инициативата е част от е част от работната програма и Календар 2010 на Центъра.
Изложбата от най-добрите детски рисунки, която бе открита в понеделник е посветена на Деня на Европа - 9-ти май.
В експозицията участваха рисунки на деца от 6 до 18 годишна възраст от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов", Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, както и школите по изобразително изкуство в Казанлък: "Живопис" към Общински детски комплекс "Св. Иван Рилски" с ръководител Галя Иванова, "Артлиния" с ръководител Ваня Запрянова, ателие "Пъстроцвет" към читалище "Жар" с ръководител Катя Зографова, "Емануил Манолов" към читалище "Искра" с ръководител Цветана Виткова и ателие "Репин" с ръководител Цветан Банчев.
Три са възрастовите групи, в които организаторите на конкурса са оценявали младите художници. Във възрастта от 6 до 10 години, първото място си поделиха двама от възпитаниците на "Артлиния" Кирил Кацаров за творбата си "Корабът Европа пътува към бъдещето" и Ивелин Ненов с "Аз съм българче достойно". В същата възрастова група, журито е присъдило двойни и останалите призови места - първо и второ, които отново са за възпитаници на "Артлиния".
Във възрастовата група от 10 до 14 години с първа награда е възпитаничката на ОДК "Св. Иван Рилски" Адриана Велкова "Любов и приятелство". Възпитаници на детския комплекс си поделиха второто място във възрастовата категория. При най-големите, от 14 до 18 години, на първо място журито е класирало ученичката от НГПИД "Академик Дечко Узунов" Пламена Георгиева с творбата й "България - част от единния европъзел". Второто място в тази група отново е за възпитаници на "Артлиния". В тази възрастова група, журито определи и трима участници, които да се наредят на почетното трето място.
За отбелязване на Деня на Европа офисът на Европа директно в Казанлък е предвидил и други мероприятия, стана ясно в началото на тази седмица. На 10 май ще бъде проведено състезание по подреждане на детски пъзел с карта на Европа, а по-късно в парка до монумента "Обединена Европа", ще бъде засадено вечно зелено дръвче, което да бъде коледното дръвче на Европа на територията на общината.
Долина

"Обратен ефект" или най-неоплакващата се група


Във време и държава, в които всеки се оплаква от живота си, момчетата от една от най-колоритните български банди "Обратен ефект", твърдят за себе си, че не се оплакват от живота си и се опитват да се забавляват непрекъснато. И вероятно, това е самата истина. Абсолютен факт обаче беше, че никой от посетителите на клуб "Черните рози" нямаше оплаквания за вечерта, която споделиха с момчетата от "Обратен ефект" в средата на миналия месец. Колкото до забавлението.... явно музикантите умеят да се забавляват добре, като при това, да увличат в тази емоция и публиката си.
Ето какво още сподели пред "Долина" вокалът на "Обратен ефект" Николай Попов.
- Кой е точно ефектът, който обърнахте на обратно?
- Вече не може да се говори за истински обратен ефект при "Обратен ефект" защото ефекта е само ефект. В смисъл, вече правим всичко само за купон, без да вкарваме каквито и да било скрити послания или да търсим такива. Тоест ефектът е такъв, какъвто си става.
- А има ли някакъв дефект, този ефект?
- За десет години не съм забелязал да има дефект. Машината работи безотказно.
- Какво не сте склонни да дадете, независимо от това колко настоятелно и категорично сте притиснати в ъгъла?
- Такива неща по принцип няма, защото зависи от изкушението и от цената, която трябва да се плати. Но ние всичките вече сме на такова психическо ниво, че правим само това, което ни се иска, а което не ни се иска, просто не го правим. Така сме го решили вече. И от доста години насам ценностната ни система е тотално изградена и си я следваме.
- Ще има ли нова серия на "Моля ви, мадам" или сериалът ще си остане само в 3 епизода?
- Ще има да. Идеята ни е до края на годината да издадем албум, който да бъде както със стари, така и с нови парчета, тоест нещо като reunion с най-големите хитове, плюс нови парчета. Ще бъде нещо малко по-голямо, не сме определили точна дата на излизане, когато стане - тогава. Вероятно трябва да е до края на годината. Ние постоянно правим нови парчета, така че идеята е просто да се хванем и да ги съберем.
- Сериалите отдавна са на мода. Кое според вас ще е най-подходящото заглавие за една типична българска "сапунка"?
- "Ела ме ритни"!
- Как един "не човек, а кръгъл идиот", успява да е все пак "българин патриот"?
- Няма как да бъдеш българин във България, ако не си, ако не кръгъл, то поне идиот. Ние всичките сме просто в някаква фаза от идеализъм до идиотизъм.
- Добре де, защо се оплакваме непрекъснато, а оставаме да живеем тук, но нищо не правим освен да се оплакваме?
- Не знам, ние по принцип не се оплакваме. Ние сме ги избрали за момента да е така положението и не се оплакваме. Всъщност, това е най не оплакващата се група. На нас си ни е добре. Посрещат ни навсякъде както трябва и ние си гледаме да си правим купона и да обикаляме нагоре-надолу.
- Творчеството ви е - ирония, сарказъм, така да се каже - остро осъждане и осмиване на човешки и обществени пороци, забава или....?
- Не, не, никакво осмиване на никакви пороци. Ирония до някаква степен и купон най-вече.
Радостина Байчева

Светът на тъмнината

Марийка Петрова Кирева е родена в село Ръжена. Като всяко дете, тя расте здрава, жизнена и палава и естествено, върши много детски лудории. Катери се по дърветата, рита топка с момчетата, прескача дуварите на къщите.
Един ден, при поредната си лудория, Марийка намира под една от, вероятно, ритната от самата нея керемида, вързоп омотан с канап. Любопитството надделява и тя скъсва канапа и вижда друга кутия, в която има цигарена кутия пълна с медни пръчици, които се оказват всъщност - капсули детонатор. Без да уведоми родителите си за находката, тя самичка се заема с нейното изследване. От първия капсул-детонатор, успява да извади съдържанието. По думите на Мария, това не е било барут, защото много пъти тя била виждала барут у баща си, който бил ловджия, и е можела да го разпознае.
"Вторият, реших да го запаля. С поднасянето на пламъка, детонаторът се взриви в ръцете ми, откъсна по една трета от трите ми пръста и загубих зрението си на 100 %" - връща се назад в спомените Марийка. Тогава, тя е само на 11 години - ученичка в 5 клас. ..... повече - четет в "Долина"
Кольо Николов

65 ГОДИНИ ОТ ПОБЕДАТА НАД ФАШИСТКА ГЕРМАНИЯ

Късно вечерта(в 22 ч. 43 мин.) на 8 май 1945г. в специално подготвена зала на Военно-инженерното училище в Карлхорст (предверие на Берлин),украсена с държавните флагове на Съветския съюз, САЩ, Великобритания и Франция, се събрали представителите на върховното командване на страните съюзници, съветски маршали, войските на които са щурмували Берлин, журналисти. Зад масата заели места заместник Върховния главнокомандващ Въоръжените сили на СССР Маршала на Съветския съюз Г.Жуков, заместник главнокомандващ на експедиционни сили на съюзници Главният маршал на авиацията на Великобритания А. Тедер, командващият стратегическите въздушни сили на САЩ генерал К. Спатс, главнокомандващиият френската армия генерал Таси. Малко след това, в залата били доведени представители на германското Върховно командване-генерал фелдмаршал Кайтел, главнокомандващия на военно-морските сили адмирал на флота Х. Фридебург и генерал полковник от авиацията Г.Щумпф, имащи съответните пълномощия от К. Деница (назначен от Хитлер преди смъртта му за „райхсканцлер и върховен главнокомандващ")
Първа точка от подписания от тях „акт за военна капитулация" гласи:
„Ние долуподписаните,действайки от името на Германското Върховно командване,се съгласяваме на безусловна капитулация на всички наши въоръжени сили на суша,на море и във въздуха,а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване,предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената армия и едновременно на Върховното Командване на Съюзническите експидиционни сили".
С този акт завършва Втората световна война на Европейския континент, 65 годишнината от която отбелязваме днес.Тя е световен военен конфликт, протекъл през средата на 20-ти век. Наречен е така, защото бойни действия са се водят на три от седемте континента и в три от окияните (Атлантическия, Тихия и Северния ледовид) и в тях участват всички развити страни по това време.
Причините предизвикали избухването на Втората световна война в най-общ план се определят като последица от решенията на подписания във Версай до Париж на 28 юни 1919г. Мирен договор с Германия. Последния определя Германия като нападателка и я задължава да заплати репарации в размер на 132 милиарда марки. Едновременно с това се отнемат части от нейните територии в полза на Франция, Белгия, Полша, Дания и Обществото на нациите (ОН). Естествено това е един много тежък икономически и най-вече морален удар за страната и може да се приеме като основание за търсене на реванш в една нова война. Тази причина обаче не може да се приеме като определяща за избухването на Втората световна война. Най-същественото, което историята красноречиво показва са икономическите и политическите интереси на Германия в предвоенния период. Развиващата се в много бързи темпове индустрия на Втория Райх започва да изпитва глад за пазари на своите стоки и най-вече за суровини необходими за производството. Всичко това се съчетава с фундаменталния стремеж на Западните държави да ликвидират комунистическия режим установен в Съветския съюз. Германският икономически потенциал и огромната суровинна база на Русия попаднали в тяхни ръце щеше да бъде условие за успешно противодействие на особено силната икономическа и капиталова експанзия на САЩ на световните пазари. В крайна сметка, всичко се свежда до владеенето на суровинните ресурси и търговските и финансови пазари, а Втората световна война е олицинтворение на тези изконни стремежи. Ето защо не можем да разглеждаме действията на Германия през периода на Втората световна война само като реванш. В потвърждение на изказаното до тук е и хронологията на събитията преди и след обявяването на войната на 1-ви септември 1939г.
През първия етап на Втората световна война Германия, Италия и Япония завладяват суверенни държави и десетки нации. Завоевателите налагат нов ред на пълно подчинение и постоянен политически и морален терор. Техните монополи и корпорации заграбват промишлени комплекси, суровини и национални богатства на подчинените нации и държави.Агресорите превръщат милиони хора в жертви на съдистични инквизиции и физическо изтребление. Потиснатите народи започват въоръжена борба против агресорите и новите господари,за национално освобождение,държавен суверенитет и човешки права. За тях войната има справедлив, демократичен характер. .... повече - четете в "Долина"
Български антифашистки съюз-Казанлък