петък, 14 май 2010 г.

Дупките остават - ще ги заобикаляме на тъмно


Дупките по казанлъшките улици, проблем който тормози жителите на община Казанлък от години, скоро няма да бъде разрешен. Освен че ще ни се налага да продължим да ги заобикаляме, вероятно в бъдещите месеци, ще трябва да го правим и на тъмно нощем, заради икономиите, които Общината ще трябва да прави от уличното осветление.
Това стана ясно след среща на организирана от кмета Стефан Дамянов с кметовете на населени места в община Казанлък, директорите на културни институти и всички второстепенни разпоредители на средства. Повод за нея беше решението на правителството да намали с до 20 % бюджетните трансфери за общините от 1 юли. Решението е било оповестено от министър Дянков на среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.
Ако това се случи, Община Казанлък ще загуби общо 4 милиона 298 хиляди лева държавна субсидия, изчисли кметът Дамянов. Той посочи също, че антикризистната мярка на правителството ще наложи спешна актуализация на местния общински бюджет, за да бъде съобразен той с новите финансови условия. Още миналата сряда, Дамянов увери, че ще бъде създадена работна група, който да изработи мерки за справяне на Общината със ситуацията.
Казанлъшкият градоначалник обаче беше категоричен, че в общината ще бъде наложена строга финансова дисциплина, както и драстични съкращения на разходите. Сред първите мерки, които общинска администрация обмисля е съкращаване на разходите за градско осветление, които в момента възлизат на над 400 хиляди лева. Като пример в тази посока, Дамянов посочи опита на други общини, които пестят от парите за електроенергия като спират уличното осветление в часовете от 22 до 6 часа.
Следващото перо, в което ще бъдат пестени общински пари са капиталовите разходи, съобщи още Дамянов. Там ще продължат да бъдат разплащани стари задължения и извършвани текущи и аварийни ремонти. Няма да бъде спряна обществената поръчка за изкърпване на дупките по уличната мрежа, но ще бъде прекратена обществената поръчка за асфалтиране на улици.
Общинска администрация ще помисли и за намаляване на разходите за охранителна дейност на общинските сгради, училища и детски градини, съобщи още Стефан Дамянов. В момента, за това общината плаща на наети външни фирми, но е възможно и да се използват практиките на други общини и да се създаде общинско предприятие за охрана.
Ще бъдат пестени и пари от комуникации, транспорт и за администрацията каза още Дамянов. Казанлъшкият кмет обаче не уточни, дали предстоят съкращения в щата на общинска администрация или, за а бъдат запазени работните места, ще се наложи намаляване на заплатите на административните кадри. ...повече - четете в "Долина"
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар