петък, 14 май 2010 г.

Деца рисуваха за Деня на Европа

Изложба от рисунки, на тема "Моето европейско гражданство", бе открита в началото на седмицата в изложбената зала на улица "Искра" 4 в Казанлък. Конкурсът "Моето европейско гражданство", който е съвместна инициатива на Община Казанлък и Европа директно - Стара Загора, офис Казанлък, завърши с връчване на грамоти на участниците. Отличените участници ще бъдат наградени на 10-ти май, когато в града на розите ще бъде евродепутатът Илиана Иванова. Конкурсът за детска рисунка бе обявен на 29 март именно от члена на Европейския парламент Илиана Иванова по повод първата година от работата на Европейски информационен център "Европа директно" в Казанлък. Инициативата е част от е част от работната програма и Календар 2010 на Центъра.
Изложбата от най-добрите детски рисунки, която бе открита в понеделник е посветена на Деня на Европа - 9-ти май.
В експозицията участваха рисунки на деца от 6 до 18 годишна възраст от Националната гимназия по пластични изкуства и дизайн "Академик Дечко Узунов", Професионалната гимназия по лека промишленост и туризъм, както и школите по изобразително изкуство в Казанлък: "Живопис" към Общински детски комплекс "Св. Иван Рилски" с ръководител Галя Иванова, "Артлиния" с ръководител Ваня Запрянова, ателие "Пъстроцвет" към читалище "Жар" с ръководител Катя Зографова, "Емануил Манолов" към читалище "Искра" с ръководител Цветана Виткова и ателие "Репин" с ръководител Цветан Банчев.
Три са възрастовите групи, в които организаторите на конкурса са оценявали младите художници. Във възрастта от 6 до 10 години, първото място си поделиха двама от възпитаниците на "Артлиния" Кирил Кацаров за творбата си "Корабът Европа пътува към бъдещето" и Ивелин Ненов с "Аз съм българче достойно". В същата възрастова група, журито е присъдило двойни и останалите призови места - първо и второ, които отново са за възпитаници на "Артлиния".
Във възрастовата група от 10 до 14 години с първа награда е възпитаничката на ОДК "Св. Иван Рилски" Адриана Велкова "Любов и приятелство". Възпитаници на детския комплекс си поделиха второто място във възрастовата категория. При най-големите, от 14 до 18 години, на първо място журито е класирало ученичката от НГПИД "Академик Дечко Узунов" Пламена Георгиева с творбата й "България - част от единния европъзел". Второто място в тази група отново е за възпитаници на "Артлиния". В тази възрастова група, журито определи и трима участници, които да се наредят на почетното трето място.
За отбелязване на Деня на Европа офисът на Европа директно в Казанлък е предвидил и други мероприятия, стана ясно в началото на тази седмица. На 10 май ще бъде проведено състезание по подреждане на детски пъзел с карта на Европа, а по-късно в парка до монумента "Обединена Европа", ще бъде засадено вечно зелено дръвче, което да бъде коледното дръвче на Европа на територията на общината.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар