петък, 14 май 2010 г.

Кой, кога и как е измислил абитуриентските балове?


- Гледай, бе, Пешо, какъв екстравагантен милионер...!
- К'ъв ти милионер, бе, това е най-обикновен абитуриент! Нали преди две години и ние бяхме същите и викахме "ЕХ, ЖИВОТ, ЗДРАВЕЙ! ЗДРАВЕЙ!!!"

Карикатура: Румен Сомов




За да си отговорим на този въпрос, както винаги, трябва да хвърлим поглед назад в история и встрани, за да видим как се случват нещата по света.
Всъщност, достатъчно е да скокнем обратно в добрата стара Англия или пък в Париж, за да развъртим балните си рокли на баловете на младите дебютантки. Това събитие и преди и сега е било едно от най-важните, най-представителните и бляскавите, най-дългоочакваните за „каймака" на обществото. На дебютантските балове били представяни за първи път официално в обществото дъщерите от знатни аристократични родове, които току били навършили 18-19 години и били вече на възраст, подходяща за годеж и женитба. Вкусът, който демонстрирало момичето с облеклото си на бала, маниерите, уменията му, знанията и очарованието всъщност били нещо като рекламна стратегия, имиджов трик, който трябвало да убеди евентуалния кандидат за женитба, че ще направи добра инвестиция, ако поиска ръката на тази дебютантка. Естествено луксът и цената, както на колието, роклята и обувките на девойката, така и на ордьоврите и шампанското, говорели красноречиво като цяло за състоянието и щедростта на семейството на дебютантката. Защото аристократизъм, аристократизъм, но какво да прави човек с бедна аристократка у дома, независимо от това, че „ у дома" означава скромен средновековен замък, а не тясна градска къща на улицата на пекарите в града. Благосъстоянието, знатният произход и положението в обществото са от изключително голямо значение, когато мислиш да задомиш дъщеря си или пък мислиш да си намериш жена и да създадеш собствено семейство Така поне са мислили британските аристократи навремето. Сигурно са били прави, та да се вслушат в тях даже французите.
.... повече - четете в "Долина"
текст: Илиана Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар