петък, 14 май 2010 г.

Светът на тъмнината

Марийка Петрова Кирева е родена в село Ръжена. Като всяко дете, тя расте здрава, жизнена и палава и естествено, върши много детски лудории. Катери се по дърветата, рита топка с момчетата, прескача дуварите на къщите.
Един ден, при поредната си лудория, Марийка намира под една от, вероятно, ритната от самата нея керемида, вързоп омотан с канап. Любопитството надделява и тя скъсва канапа и вижда друга кутия, в която има цигарена кутия пълна с медни пръчици, които се оказват всъщност - капсули детонатор. Без да уведоми родителите си за находката, тя самичка се заема с нейното изследване. От първия капсул-детонатор, успява да извади съдържанието. По думите на Мария, това не е било барут, защото много пъти тя била виждала барут у баща си, който бил ловджия, и е можела да го разпознае.
"Вторият, реших да го запаля. С поднасянето на пламъка, детонаторът се взриви в ръцете ми, откъсна по една трета от трите ми пръста и загубих зрението си на 100 %" - връща се назад в спомените Марийка. Тогава, тя е само на 11 години - ученичка в 5 клас. ..... повече - четет в "Долина"
Кольо Николов

Няма коментари:

Публикуване на коментар