петък, 11 май 2012 г.

За българското слово - достойно място в образователната програма "УСПЕХ"

На 25-ти април Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в гр. Павел баня направи своята първа публична изява по проекта "УСПЕХ", с рецитал на ученици, включени в извънкласната форма -  Клуб "Приятели на словото". Във встъпителните си думи при откриването на събитието, директорката на гимназията г-жа Даниела Андонова обяви, че учебното заведение участва в проекта "УСПЕХ" от м. февруари 2012 г. За сега в него са се включили доброволно 45 ученици, които са разпределени според техните интереси и предпочитания в 4 извънкласни форми на работа: Клуб "Вино, храна и здраве" с ръководител Цветана Пискюлева, преподавател по професионална подготовка, в който се обучават бъдещите сомелиери *, Клуб "Моето непознато АЗ", с ръководител преподавателката по психология Петранка Пеева, който има за цел да подпомогне учениците в техния стремеж за себепознание и личностно развитие, Секция "Създаване на интернет страница", предпочетена от запалените почитатели на общуване с компютрите и ръководена от Веска Калчева, Клуб "Приятели на словото", с ръководител литераторката Донка Иванова. Директорката изрази очакванията на целия педагогически колектив, че тези форми ще увеличат интереса на учениците към учебно-възпитателния процес, ще съдействат да се повиши тяхната мотивация да участват в училищния и извънучилищен живот, както и ще им създаде реалното усещане за принадлежност и отговорност към собственото учебно заведение и към неговия социален престиж. А всичко това ще повиши и собственото им самочувствие на нужни и ценени от обществото специалисти.
Всъщност, нека поясня за нашите читатели какво представлява проекта "УСПЕХ". Той стартира от началото на 2012 г. в държавните и общинските училища у нас и е най-мащабния за нашата страна до сега проект, осъществяван по схемата "Да направим училището привлекателно за младите хора" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси". Финансиран е изцяло от Европейския социален фонд и ще се осъществява в продължение на 3 учебни години. Негов бенефициент  е Министерството на образованието, младежта и науката, чиито амбиции са през този период в проекта да се включат около 500 хиляди ученици от първи до 12-ти клас, чрез участие в 15 хиляди различни форми на извънкласна и извънучилищна дейност. Названието "УСПЕХ" всъщност е абревиатура, чието съдържание е "Училище за Себеутвърждаване и Подготовка към Европейски Хоризонти". Дългосрочната цел на тази програма е да осмисли свободното време на учениците, да се създадат условия за развитие на потенциала на всяко дете, на възможности за физическо, интелектуално и личностно развитие, пълноценна социална интеграция и последваща професионална реализация на подрастващите. Да се подобри достъпът им до образование и обучение чрез разнообразяване и разширяване на извънкласните и извънучилищните дейности като клубове, кръжоци, секции и др., да се осъществявя превенция на отпадането от училище и да се тушира агресията сред учениците. Тази програма, която е наистина грандиозна като замисъл и мащабност, вдъхва надеждата, че ще помогне за разкриването и изявата на неподозирани идеи и таланти сред българските деца. Затова в нея с ентусиазъм се включват все повече учебни заведения от страната едно от които е и павелбанската Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство. Ръководителката на Клуб "Приятели на словото"  Донка Иванова представи на публиката 15-те участници. "Написали сме на поканите си за вас девизът ни "Всички можем да летим", защото тук, в нашия клуб, обръщаме поглед предимно към извисените ценности, към мечтите и позитивното отношение към живота и основните думи в нашия речник са свобода, надежда, любов и вяра. От февруари до сега участниците в клуба прочетоха много книги с поезия и проза от чуждестранни и български автори. Стремежът ми е да опознаят поезията и прозата на класици в областта на словото, както и на най-известни съвременни български автори. Планирали сме и срещи с местни творци. Искрено се радвам, че успях да накарам тези млади хора да четат и това може би е най- голямото ми постижение. Най-хубавото в рецитала, който след малко ще чуете е, че всеки ще се представи с онова, което най-много му е харесало от досега прочетеното и което съм сигурна, че ще изпълни от душа" - каза г-жа Иванова.
На фона на тих музикален съпровод възпитаниците на клуба прочетоха стихове от Джани Родари, Петя Дубарова, Недялко Йорданов, Мадлен Алгафари, Стефан Цанев, Валери Петров.
Развълнувана от чутото, ми се иска да поздравя педагозите, които са решили да върнат нашите деца и внуци към богатството и красотата на българското слово. Казвам го с радост и с надежда, защото само два-три часа преди това с възмущение слушах как от екрана на едно телевизионно предаване наша уж "известна специалистка" говореше с апломб за "клъстъри", "трендове", "фурнитюри" и прочие понятия, за които има чудесни български думи и се питах с тъга до кога ще търпим съмнителни "специалисти"-самозванци, избиващи комплекси, да замърсяват с чуждици богатия и звучен "език свещен на нашите деди"?! Затова - на Клуб "Приятели на словото" към Професионална гимназия по ресторантьорство и хотелиерство в Павел баня желая от сърце УСПЕХ! И дано грижата за съхраняването на българското слово и писменост заеме първостепенно място в програмите на всички учебни заведения в страната, за да запазим ненакърнени от агресивни посегателства автентичната си култура и националната си идентичност!
Йорданка Трополова

* Сомелиер - Тази професия е утвърдена още през далечната 1318 г. със специален указ на френския крал Филип V.  По онова време е означавала буквално  виночерпец. В съвремието така се нарича служител в ресторант, който поднася на клиентите листа с вината и другите напитки, предлага най-доброто съчетание между ястия и вина и сервира избраните напитки при най-добри условия и в най-подходящи чаши.  

Няма коментари:

Публикуване на коментар