петък, 11 май 2012 г.

"Библиотека "Искра" - паметта на Казанлъшкия край"

С изложба под това заглавие ще приключат изявите на общинската библиотека посветени на Националната библиотечна седмица. тя ще стартира на14 май и ще премине под мотото "Библиотеките - паметта на нацията". В тематичната изложба, която ще бъде открита на 17 май в мултимейдийната зала на музей "Искра", ще бъдат представени едни от най-старите ръкописи и редки и ценни издания свързани с историята на Казанлъшкия край, съхранени във фонда на казанлъшката културна институция. Експозицията ще бъде ситуирана в музея, заради възможностите за правилно съхранение и излагане на експонатите, които мултимедийната му зала предоставя.
В рамките на седмицата ще бъде представена и поетичната книга на Мария Донева "Магазин за обли камъчета" и проведен Международния поетичен конкурс "Вишнев цвят".
В същата седмица ще продължат и няколко от най-атрактивните за казанлъчани инициативи на библиотеката - ден на отворените врати, в който правото на 12 месеца ползване на библиотеката без такса, ще получат тези, които решат да станат читатели именно тогава, библиотечната екскурзия, беседите и инициативата - "Стани библиотекар за 1 ден". В същата седмица ще тече и записването на курсисти за компютърния център. Както припомни директорът на библиотека "Искра" там се обучават възрастни хора, а от началото на обученията през центъра са преминали над 30 курсиста на възраст от 50 до над 80 години.
Националната седмица ще премине и под знака на срещите и разговорите на всички библиотекари в страната с централната и местните власти, като целта е проблемите да бъдат поставени и за тях да се потърси адекватно решение. Срещи с местната власт ще има в Казанлък, съобщи директорът на библиотеката Анна Кожухарова. В национален план, библиотекарите ще настояват за адекватно и редовно държавно субсидиране, като и за допълнение към закона за Културното наследство със стратегия за опазване и достъп до националното книжовно богатство.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар