петък, 11 май 2012 г.

Клуб "Млад журналист"

Студио "Графичен дизайн" при ОУ "Георги Кирков"- добро начало за бъдещите петокласници

Не може да не влезете в  ОУ "Георги Кирков" и да не се възхитите на украсеното училищно фоайе. Не може да наближи празник и училището да не грейне в направената с художествен усет и изящно майсторство украса. И всичко това благодарение на един невероятен учител по изобразително изкуство, приятел на учениците и помощник на всички, които работят в ОУ "Георги Кирков".
Затова днес ние от клуб "Млад журналист" решихме да надникнем зад скромната личност и големия талант на Янко Николов. Неговата дейност буди огромен интерес сред учениците и техните родители, защото освен часовете той ръководи и студио "Графичен дизайн", работещо по ПРОЕКТ "Да направим училището привлекателно за младите хора"
След упорито "ухажване" ето какво сподели Николов пред "Младите журналисти":
"В часовете по Компютърен дизайн учениците усвояват практически умения за ползване на компютърни програми за рисуване и композиране. Предлагам различни предизвикателства, които провокират творчеството на децата. Реализираните учебни проекти доказват, че при малките дизайнери проявата на знанията и постоянството са налице, когато са мотивирани. Популяризираме уменията им като включваме техните творби в дарения, изложби или изпращаме като поздравления.     
Обучението се явява втори етап в цялостното обучение, като от една страна затвърждава, надгражда и развива придобитите знания, умения и отношения, а от друга - позволява ориентирането на учениците в света на съвременните информационни и комуникационни технологии с цел избора на бъдеща професионална реализация.
Обучението по всяко от ядрата се осъществява на спираловиден принцип. Заложеното в учебно съдържание се надгражда, като акцентът  е върху изграждане на знания и умения за създаване на документи с графични обекти. В останалите заложени теми акцентът е върху придобиване на начални представи и умения за използване на приложен софтуер.
В процеса на обучението учениците се запознават с основни възможности на съвременните компютърни системи да обработват различен тип информация; да я представят в различна форма - векторна графика, компютърна графика, съвкупност от технически средства, използвани за създаване и обработка на изображения чрез компютър, графични файлови формати и да получават достъп до разнородна информация от различни източници. За мен е важно учениците да придобият увереност в собствените си компетенции при работа с персонален компютър, да се ориентират в съдържанието на информация, представена на различни носители или в Интернет, да усвоят нови компютърни системи, притежаващи достатъчно мощни и лесни за усвояване средства за работа с графични изображения, да умеят да експериментират с информация в текстов, табличен и графичен формат, да създават документи с графични изображения по зададени теми, да съхраняват и отпечатват компютърни документи."
Ние, младите журналисти, сме, слабо казано, впечатлени от всичко, което ни разказа господин Николов. А при нас в ОУ "Георги Кирков" има и други интересни и полезни класни и извънкласни дейности. Ако и вие сте останали с нескрито чувство за любопитство ела те и се уверете сами. А вие, бъдещи петокласници, отблизо и далече направете правилно своя избор, защото сега вие ще градите своето бъдеще.
При нас изборът за вас и вашите родители ще е лесен!
Клуб "Млад журналист" при ОУ "Георги Кирков", с ръководител Събина Цокева

Няма коментари:

Публикуване на коментар