петък, 11 май 2012 г.

Проследяването на митовете отведе учениците на Хуманитарната гимназия в Турция

От едноседмичен обмен в Турция се завърнаха възпитаници на Хуманитарна гимназия "Св. Св. Кирил и Методий". Поредната мобилност беше осъществена по проекта "Проследяване на митовете - между магията и реалността в културата и традициите на  Европа", по който училището работи вече втора година.
Като част от първата мобилност, участниците, които трябваше да отговарят на редица изисквания, основното от които бе отличното владеене на английски език, представиха в италианския град Отавиано, митът за тракийския цар Офрей. Работещите по проекта момичета и момчета участваха и в подреждането на специален кът на проекта и на изложба, посветена на българските празници, в основата на които стои култът към Великата богиня майка и нейният син - Слънцето.
В рамките на проекта бяха проведени и две работни срещи. Първата се състоя в Румъния и на нея бяха очертани задачите на всяка една от страните през първата година на проекта. По време на визитата на партньорите в България, която се проведе през септември миналата година, бяха определени задачите за предстоящата последна година на проекта.
След изтеглянето на жребий на българските ученици се падна разучаването на традиционен турски танц, на полските - български, на италианските - полски, на румънските ученици - италиански и на турските - характерен румънски танц.
На две сцени - пред жителите на гр. Бирги и на стадиона в гр.Йодемиш в Деня на детето, представиха подготвения турски танц казанлъшките ученици.
На финала на празника в Бирги всички участници в него разучаваха заедно танците на домакините.
По време на посещението в Турция, младежите от IХ, Х и ХI клас на Хуманитарната гимназия на Казанлък имаха възможността да разгледат и редица паметници на културата - археологическия и етнографския музеи на Измир, музеят на Афродита, гр.Ефес и др. В програмата на домакините не липсваха и популярни туристически дестинации като Памуккале и Кушадасъ.
След приключването на втората мобилност, предстои финалната среща по проекта, която ще се състои в началото на юни 2012г. в Полша.
Тогава от нашата страна се очаква да представи DVD за срещите и мероприятията, които са проведени в рамките на изминалите две години.
Валентина Койчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар