петък, 28 октомври 2011 г.

Приказки, игри, танци и рецепти ще събират малчуганите от ЦДГ "Звънче"


Приказки, игри, танци и рецепти ще съберат малчуганите от ЦДГ "Звънче" в Казанлък в продължение на 2 година. С помощта на своите преподаватели и родители, децата ще станат участници в проекта по програмата "Коменски"озаглавен "Една приказка, един танц, една рецепта и много приятели" който детското заведение спечели това лято.
В рамките на октомври, малчуганите от всички страни - Испания, която е и координатор на проекта, Румъния, Велокобритания, България и Полша, са се запознали със страните партньори и къде се намират те в Европа. Първата работна среща, която ще се проведе в Испания, ще е през идния месец. Там, освен представяне на участниците и страната домакин, работните екипи ще изготвят и годишен план за работа. До месец февруари догодина, когато ще е втората среща в Полша, всеки от участниците трябва да е проучил традиционните приказки на своя народ, да е подбрал няколко, които да представи в илюстрирана книжка. Всяка от страните партньор трябва да подготви една от приказките, които ще бъдат преведени на английски и предоставени на останалите, съобщиха още от "Звънче". В следващите етапи на проекта, ще бъде извършено подобно проучване и на традиционните игри, танци и рецепти на различните страни участници в проекта. Финалът на проекта ще е през юни 2013 година в Румъния, а казанлъшката детска градина ще домакинства на партньорите си през май 2013 година. На срещата в града на розите, ще бъде направена оценка на предходната година работа. В България ще бъде и най-вкусната част от проекта - работа свързан с традиционните за страните ястия, подбрани в работата по проекта.
Как участниците деца да търсят традиционната информация, как ефективно да участват в общи дейности, свързани с други страни, да учат чужд език и говорят свободно в друга държава, са част от целите, които проектът си поставя.
По думите на директорът на ЦДГ "Звънче" г-жа Д. Карагенска, основен приоритет в него е както работата със самите деца, досегът им до традициите, културата и ценностите на дедите им, е включването на семейството в работата и образователния живот на децата.
Като пряка полза, не на последно място, екипът на казанлъшката детска градина поставя и обмяната на опит с колеги от европейски страни, в обучението на деца в предучилищна възраст.
Всяка стъпка от работата по проекта, както и общите резултати от различните модули, ще бъдат записани на DVDи книга и ще останат на разположение на ,частниците, както и на всички интересуващи се. В края на проекта всички DVD и книги ще бъдат съхранени в една кутия на културното наследство.
За втори път кандидатства детската градина с проект по Коменски, този път успешно. По темата се запалва учителката Теодора Белчева, която се превръща в основен движещ фактор по създаването му, а в последствие и координатор за България. Дейностите по него вече са залегнали в учебния план. Колективът на и всички възпитаници на детското заведения ще се включат в реализацията на различните дейности, но основната тежест ще падне върху най-големите - от 3-та и подготвителна група, коментира още директорът.
"Изключително щастливи сме, че и ЦДГ "Звънче" ще има възможност да работи по европейски проект. Още по-щастливи сме от темата му, която ни допадна още с първото виждане - изключително подходяща за деца, освен това, много близка до нагласата на нашето учебно заведение. Защото ние, винаги сме се старали, възпитаниците на "Звънче" да получават не само знания свързани с учебния материал, но и такива за историята, традициите и културата на народа ни през вековете. Проектът ще им даде възможност не само да изследват своя народ, да приложат събраните до момента знания в дейностите, но да опознаят по същия начин и други европейски народи. От своя страна, ние ще имаме възможност не само да представим своите деца и нашия град, но и цяла България, което прави задачата ни и много отговорна." - коментира още Д. Карагенска.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар