петък, 28 октомври 2011 г.

Престъпна група спечелила 3 млн. лв.


Старозагорски адвокат бил "мозък" на схемите, ще дирят как са били изпрани парите

Близо 3 млн. лв. е спечелила от незаконно осъществявана банкова дейност през периода 2004-2007 година престъпна група, базирана в Стара Загора, съобщиха във вторник от ОД на МВР след проведена операция под кодово наименование "Лихварите" на териториално звено "Борба с организираната престъпност". Според официалното съобщение н хода на операцията са били задържани осем души, сред тях две жени, намерен и иззет е бил архив, удостоверяващ престъпна дейност през последните 6 години.
Установени са били над 400 клиента на задържаните на практика в цялата страна, над 200 вписани ипотеки над имоти - собственост на задължени лица по договори за заем, записи на заповеди и договорни ипотеки. С натрупаното имущество от извършваната престъпна дейност групата е учредила ново дружество, с което са кандидатствали и са получили лиценз.
Ръководител на групата е бившият началник на старозагорското областно звено "Арести" при министерството на правосъдието и настоящ адвокат Илчо Тенев Илев. 40-годишният дипломиран юрист стана известен след задържаните си на 21 март 2003 година, когато му бяха повдигнати обвинения по чл.209, ал.1 вр. чл.26,ал.1 НК и чл.293 от НК. В последствие обвиненията са били отчасти отменени, а след двумесечен престой в килията Илев напуска правосъдното ведомство и се регистрира като адвокат в Пловдив.
Пет години по-късно прави безуспешен опит да осъди прокуратурата да му заплати 20 000 лв. за преживените страдания зад решетките. Дясна ръка на Илев е бил 38-годишният Станко Желязков, собственик и управител на три дружества в Стара Загора с основен предмет на дейност свързан с покупко-продажба на недвижими имоти.
Сред "закопчаните" от спецполицаите са съпругата на Илев Станислава, майка му Бонка и брат му Евгений. Четиримата родственици заедно или поединично, както и в различни конфигурации са собственици и управляващи на няколко търговски дружества, през които е била осъществявана част от престъпната дейност.
Според регистъра ДАКСИ това са "ХАН 09" ООД, "Финанс груп 1" ООД, "Сити груп 1" ЕООД, "Първа заложна къща" ЕООД и "Първа заложна къща Експрес" ЕООД, които са регистрирани на два адреса в Стара Загора.
Последна по време е съдебната регистрация на "Първа заложна къща Експрес" ЕООД от 11 май 2010 година, като предметът на дейност е "Предоставяне на парични заеми, обезпечени със залог върху движими вещи, осъществяване на сделки с изделия от благороден метал и скъпоценни камъни, както и всяка друга търговска дейност, незабранена от закона, а когато се изисква разрешение или лиценз - след издаването им.". Регистрираният капитал на дружеството е 2 /два/ лева. Дружеството е регистрирано по член чл.13 ал.1 от Валутния закон под №4422 на 20 август с.г..
В хода на разследването станало ясно, поясняват от пресцентъра на МВР, че дружествата, от които са отпускали парични заеми срещу лихва в качеството си на пълномощници или собственици, не са имали лиценз за такава дейност.
Обезпечаването на отпуснатите заеми и високите лихви е ставало чрез запис на заповед; договор за заем; сключване на договорна ипотека и изготвяне на договор за покупко-продажба на имот /веднага след него сключвали предварителен договор за покупко-продажбата на същия имот/.
Според официалното съобщение на 6 от задържаните лица предстои да бъде повдигнато обвинение.Тепърва ще се изясняват механизмите, по които незаконно придобитите милиони са били изпирани, лаконично коментира директорът на ОД на МВР-Стара Загора, комисар Алекси Алексиев.
Христо Христов

Няма коментари:

Публикуване на коментар