петък, 28 октомври 2011 г.

Веселин Стоянов грабна литературната награда "Стефан Фурнаджиев"


През последните години ръководството на Община Павел баня се отнася с все по-голямо внимание към творците на художествена словесност които са родени, живеят или работят в селищата на нейната територия и им засвидетелства своето уважение и подкрепа. Последният израз на тази грижовност беше учредената с решение на Общинския съвет съвместно с Инициативен комитет общинска литературна награда за поезия и проза "Стефан Фурнаджиев". Тя бе обявена във връзка с петата годишнина от смъртта на известния поет от с. Габарево и е благороден жест на признание за приноса му към развитието на българската литература. Наградата ще се присъжда ежегодно по време на честване рождения ден на поета - втори октомври. За нея могат да се състезават автори от цялата страна, публикували книги с поезия или проза през предходната година или за цялостно творчество. Целта на тази награда е "стимулиране създаването на литературни творби с високи художествени достойнства и отдаване признание на изявени български творци в различните литературни жанрове." За да бъдат поощрени творческите пориви и на местните автори, освен възможността да се включат със собствена издадена книга в състезанието за литературната награда, нейният статут им предоставя и друг допълнителен шанс - да участват в съпътстващия наградата конкурс за поетична творба, разказ, есе или друг литературен вид. Въпреки, че се обявява за първи път и още не е добила популярност, за литературната награда се явиха 4 кандидати - един за цялостно творчество и трима с по една книга - с поезия, с разкази и роман. В литературния конкурс участваха и 18 творци - с лирика, есета и разкази. На 4-ти октомври петчленна комисия от специалисти, които предварително бяха прочели представените творби, излъчи с тайно гласуване фаворитите за литературната награда и литературния конкурс.
Победителите станаха известни на 7-ми октомври в Джанановата къща в с. Габарево, където от 18.00 ч. се състоя вълнуващо тържество, посветено на 75-та годишнина от рождението на Стефан Фурнаджиев. Сред публиката от Габарево и Павел баня бяха членовете на журито, както и писателят д-р Димитър Няголов и поетесата Соня Фурнаджиева - дъщеря на патрона на литературната награда. Уредничката на къщата-музей Тотка Бичева припомни звездни моменти от живота и творчеството на починалия поет и прочете негови стихове. В тържествената обстановка, председателят на журито за присъждането на наградите - зам. кмета на община Павел баня г-жа Йордана Енева - обяви имената на победителите и им връчи наградите. Казанлъшкият писател Веселин Минчев Стоянов стана първия носител на литературната награда "Стефан Фурнаджиев" с романа си "Моделът и неговият художник", издаден през 2010 г. от изд. "Захарий Стоянов". На първо място в литературния конкурс е класирана младата талантлива поетеса Тотка Христова Динева, педагог в СОУ "Христо Ботев" гр. Павел баня за поетичното есе "Подарявам ти думите".
Веселин Стоянов благодари на Общината за присъдената му награда и сподели съкровени спомени от срещите си със Стефан Фурнаджиев, а Тотка Динева прочете наградената си творба, посветена с вълнение и обич на последните земни дни на габаревския поет. Въодушевени от поредното духовно преживяване в неповторимата атмосфера на този дом на духовността, хората споделяха оживено впечатленията си от събитието и не бързаха да се разотиват, макар на небето вече да бяха изгрели първите звезди. И вярвам, че всеки отнесе от тук нещо от неспокойния дух на Стефан Фурнаджиев и усещането за безсмъртието на неговото "Габарево свети!"
Йорданка Трополова

Няма коментари:

Публикуване на коментар