петък, 11 март 2011 г.

Жените - по-зле платени от мъжете

Трудът на жените в България е по-зле заплатен от труда на мъжете. Това обаче не се дължи на дискриминация, а на факта, че в някой сектори, където като заети лица преобладават жените, заплащането на труда е по-ниско. Това са предимно сферите на образованието, здравеопазване, услуги, държавна администрация и други. Влияние върху тази статистка оказва и факта, че жените са тези, които по-често и за повече време отсъстват от пазара на труда по естествени причини - майчинство и грижи за децата или възрастни членове на дома. Това се отразя както върху техния доход, така и върху размера на пенсиите им. Това сподели по време на информационния ден организиран от Българската търговско-промишлена палата в средата на миналата седмица в Казанлък, основния докладчик, икономиста и дългогодишен ръководител на редица предприятия в региона - Иван Славчев.
В България няма драстични случаи на дискриминация на пазара на труда, но все още липсва институционалната основа. Така накратко могат да се обобщят изводите от оценките на Европейската общност по отношение на изпълнението на директивите от ЕС за пазара на труда, коментира още Славчев. Той подчерта, че целта на информационния ден е работодатели и заети лица да се запознаят с мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда с цел стимулиране на тяхното прилагане, както и запознаване с Националната стратегия по темата, която засяга периода 2009-2015г. Въпреки че липсва дискриминация по полов признак на пазара на труда, все пак в нашата страна съществуват определени нагласи за това, че някой професии, роли в семейството или сфери на дейности, са по-подходящи определен пол, стана ясно още от доклада на Иван Славчев. Според изнесените от него данни, все още в България съществуват и предразсъдъци у някой работодатели спрямо младите жени, на които предстои да имат деца, затова и попадащите в тази група, често изпитват трудност да започнат работа.
Целите по отношение на постигане на равнопоставеност между мъжете и жените на пазара на труда, които нашата страна си е поставила, включват преди всичко приближаването на нивата на заплащане, както и увеличаване на процента на женското присъствие във властта. По втория показател, от 2007 година насам тенденцията сочи обаче по-скоро обратното - жените в 40-тото Народно събрание са били 22 % от броя на народните представители, за сметка на процентното им съотношение в 38-тото Народно събрание. Още по-слабо е представителството на жените в изпълнителната и местната власт, стана ясно още от подготвения доклад.
Според изнесените данни обаче, в България все по-отчетливо се наблюдава тенденция младите мъже да възприемат доста отговорно ролята си на баща и да участват активно в отглеждането на децата в семейството. Тази тенденция обаче все още е твърде слаба. Затова и към този момент, може да се каже, че в България жените определено имат по-малко свободно време за разлика от мъжете. Освен задълженията на работното си място, жените са натоварени с грижите за дома и децата, за възрастните и зависими членове на семейството. Тази натовареност произтича и от факта, че в страната ти все още не са достатъчно добре развити някой обществени услуги.
Информационният ден бе организиран по проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й", изпълняван от БТПП и финансиран от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. В него се включиха както представители на Българската търговско-промишлена палата, така и представители на синдикални и браншови организации от Казанлък.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар