петък, 11 март 2011 г.

133 години ОСВОБОЖДЕНИЕ...

В цялата страна денят на Освобождението бе отбелязан с тържествени празнични програми, а връх Шипка традиционно посрещна най-родолюбивите българи, които устояха на лошите метерологични условия, и станаха част от възрожденската атмосфера на чутовното възвишение.
Един малък градец с богата духовност и патриотизъм, какъвто е Павел баня, също почете националния празник с официални церемонии и концертни мероприятия.
В навечерието на 3-март ученици от СОУ "Христо Ботев" и Професионалната гимназия по ресторантьорство и хотелиерство, гр. Павел баня взеха участие в традиционния лекоатлетически крос, който стартира от Централен площад "Освобождение". По късно през деня от 17.30 часа, павелбанци присъстваха и на концертна програма под надслов "Вечните песни - Български".
В самия ден на празника - 03.03.2011г. от 10.00 часа, граждани и гости се стекоха пред паметниците на Цанко Минков - Комитата, паметника Майка и паметника на загиналите финландски войни в борбите за национално освобождение в центъра и парковата част на града, където бе тържествено вдигнато националното знаме, под звуците на "Мила Родино" и бяха поднесени цветя от общинското ръководство, общински съвет, жители и гости на гр. Павел баня. Специален превоз бе организиран за желаещите да посетят тържествата на връх Шипка. Група ентусиазирани павелбанци, вдъхновени от празничната атмосфера, се отправиха към гробищен парк Павел баня, където поднесоха цветя на гроба и бе почетена с едноминутно мълчание паметта на най- младия Ботев четник и наш съгражданин - Цанко Минков - Комитата.
Официалният празничен концерт започна в 18.00 часа в Зрителната зала на читалище "Напред 1903". Културният корпус на града бе подготвил интригуваща и богата програма, която засили празничното настроение на присъстващите, и достави удоволствие и естетическа наслада на ценителите на българското. Лирическо встъпление с одата "Левски" от цикъла "Епопея на забравените" на Иван Вазов, направи актьорът на Младежкия театър, гр. София и наш съгражданин Иван Несторов, който представи монолог пред лика на Апостола.
Кметът на община Павел баня - Станимир Радевски отправи топли думи в своето слово към съгражданите си по повод националния празник, а хорът за школувано пеене "Тодор Мазаров" изпълни познати и обичани възрожденски песни, с които поздрави присъстващите в залата.
След творческа почивка, група "Златна есен" при пенсионерски клуб "Напредък", гр. Павел баня, отново бе на сцената, с ново амплоа и репертоар по повод събитието.
Специално място бе отредено на фолклорен танцов ансамбъл "Детелини", който представи три нови танца пред родната публика, но безспорно кулминацията в спектакъла бе шедьовърът "Илинден", създаден и поставен за пръв път в чест на 100 годишнината от Илинденско-Преображенското въстание от танцьорите и художествените ръководители. Всички възпитаници на "Детелини" играха отново с много хъс, желание и настроение за своите гости, което личеше от грейналите им лица…
На излизане от залата, зрители споделиха чувствата, които са изпитали, когато са чули песни като "Тих бял Дунав", "Хубава си моя горо", "България". Несъмнено българското живее в сърцата на много от нас, но са нужни красиви и пълни с патриотизъм поводи като 3-ти март, то да намери своето проявление, защото думите на дядо Вазов още отекват в душите на съвременните патриоти, защото "пиянството на един народ" ражда паметната дата 03.03.1878 година! Неговите герой живеят запечатани в страниците на хилядолетната летопис; неговите герои туптят в сърцата на родолюбивите личности; неговите герой възкръсват винаги, щом българин изрече заветните думи: "Българийо, за тебе те умряха! Една бе ти достойна зарад тях!!!"...
Румен Скрински

Няма коментари:

Публикуване на коментар