петък, 11 март 2011 г.

Стотици българи празнуваха 3-ти март на Шипка

тази година обаче, сравнително малко държавници уважиха честването на върха

Стотици българи и малцина представители на държавната законодателна и изпълнителна власт се поклониха на връх Шипка пред паметта на героите, загинали за българското Освобождение.
Въпреки студа, силния вятър и сняг на върха, патриоти от близо и далеч поднесоха венци пред паметника и костницата.
По време на тържествената реч, произнесена от Великотърновския митрополит, Негово Превъзходителство Григорий, представители на патриотични формации скандираха "Мизия, Тракия, Македония", но множеството не пое призива им.
Тазгодишното честване на Шипка на 133-та годишнина от Освобождението на България бе уважено от скромен брой представители на държавни институции: министърът по усвояването на средства от европрограми Томислав Дончев, консулът на Русия в Русе, военните аташета на Русия и Украйна, народни представители от Старозагорски и Гаровски регион, областните управители на Габрово и Стара Загора, кметове на общините Габрово, Казанлък, Стара Загора, председатели на местни парламенти от Габрово и Казанлък, кметове на населени места.
В словото си министър Дончев бе категоричен, че "късата народна памет вещае кратко и неясно историческо бъдеще" и призова присъстващите да живеят и работят така, че да оставят България свободна страна, защото такава са я получили от своите предци.
"Липсата на враг, не значи липса на опасност, каза още в словото си Дончев, според който "свободата ни днес е застрашена от мързел, апатия и малодушие".
Домакинът на тазгодишните чествания на Шипка - кметът на Габрово Николай Сираков благодари на всички, изкачили се до историческата светиня, въпреки студеното време с думите: "Има смисъл да сме тук, защото трябва да помним, че България е едно велико явление".
Протоколен гаф, с бързо приключила официална церемония по поднасянето на венци и цветя в костницата на Паметника на свободата стана причина голяма част от представителите на посолствата да не успеят да стигнат навреме до паметника и да поднесат венците си и с военни почести.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар