петък, 11 март 2011 г.

Емил Караниколов:"Конкурсите в тази община се правят за определени хора"


Повод за разговора с народния представител от ГЕРБ Емил Караниколов стана негово участие в българската делегация в Седмата пленарна сесия на Парламентарната асамблея на Съюза за Средиземноморието. В организацията членуват 40 страни: всички държави-членки на ЕС и държавите с излаз на Средиземно море.
Тазгодишната сесия се проведе в Рим и бе открита от председателя на Камарата на депутатите на Република Италия Джанфранко Фини. Във форума участваха също председателят на Сената на Република Италия Ренато Скифани, председателят на Европейския парламент Йежи Бузек и президентът на Европейската банка за инвестиции Филип Майстат.
Другият повод за интервюто бе и решение на казанлъшката организация на партия ГЕРБ за оттегляне на политическото доверие от своя представител в Община Казанлък - секретарят Рада Гоцкова.

- Господин Караниколов, връщате се от голям европейски форум в Рим. Как там се коментира и коментират ли се въобще българските скандали - ССРС-та, влизането ни в Шенген, ръста на цените, понижения рейтинг на кабинета?
- В Европа това въобще не се коментира. Това, което бе тема номер едно и което вълнуваше всички бе ставащото в Либия и Близкия Изток и емигрантите, които се насочват към границата с Тунис, както и очертаващата се хуманитарна криза. Темата бе важна и поради факта, че голяма част от тези чужденци са потенциални емигранти в страната домакин на форума - Италия. Много се дискутираха и мерките и всичко онова, което Европа трябва да предприеме, за да спре този процес. По този повод министърът на външните работи на Италия - Джанфранко Фини заговори за небходимостта от нов "План Маршал", този път за страните от Арабския свят, както и за програми от типа на Еразъм, в които млади и талантливи студенти от тези страни да се обучават в европейски институции и учебни заведения и после да се завърнат в страните си като бъдещи елити. Каза се, че Европа трябва да инвестира в Арабския свят, по подобие на инвестициите, направени в Европейски страни, веднага след Втората световна война. Идеята е да се инвестира в тамошната икономика, за да може хората да си останат по родните места. И двете идеи намират добър отзвук на този форум.И се надявам да бъдат реализирани.
- Но въпреки тези интересни предложения, срещата в Рим остана някак встрани от новините. Защо?
- Може би, защото всеки ден ситуацията в Либия и Арабския свят се променя, твърде динамично е там, което намира място в челото на новините. Но срещата в Рим беше важна, защото се поставиха много и важни въпроси за дискусии. Най- малкото всички искат спокойствие в Арабския свят, защото ставащото там пряко рефлектира върху останалите икономики, върху нас.
- Но не е ли малко късно Европа да предлага такива мерки за Либия и Близкия Изток? Може би са били нужни такива мерки, но преди 15-20 години? Духът от бутилката вече е изтърван.
- Преди 15-20 години Европа и ЕС имаха други проблеми. Тогава целта е била разширяване. Това е било приоритет. Сега обаче има други приоритети и други виждания. Сега Европа измества своя фокус, защото Арабския свят е много близко до нея. Той е не само основен доставчик на стратегически ресурси, но и ние така или иначе сме свързани с тази част от света: исторически, културно, кулинарно, ако щете. Най-малкото и този общ форум, който ни събра - Седмата пленарна сесия на Съюза на Средиземноморието има и друга цел: това море - Средиземно, което винаги е било море на войната да стане море на мира. Тази идея бе споделена и от турския представител на форума.
- Като заговорихме за мир, точно на националния празник на страната, лидерът на партия Атака Волен Сидеров на голям митинг в София поиска няколко неща от правителството, в замяна на последваща подкрепа: отнемане на лицензиите на трите енергоразпределителни дружества в България и даде срок на кабинета до края на този месец да свали от ефир новините на турски по БНТ. Тези искания, както и констатациите на няколко социологически агенции, че 63% от българите не искат за президент човек от ГЕРБ, падналото доверие в кабинета и негови ключови фигури, не ви ли притеснява? Обръча около ГЕРБ се свива.
- Новините на турски език се излъчват в 17 часа, часови пояс, който има най-малко зрители. Но ако ние свалим новините на турски език, ще се получи така, че хората ще си обърнат антените към Турция и тогава ще се информират за ставащото в България от друга, чужда телевизия - било то турска или Ал Джазира. Кое е по-добре за нашите сънародници? Да научават новините на своя майчин език от БНТ, която е обществена телевизия или от турска телевизия, или която и да е друга, но все едно с други политически интереси. Освен това в много европейски държави има новини на различни езици. Ето един пример Германия: там има новини на турски, на английски, на испански, а съвсем скоро ще започнат излъчвания на новини и на китайски. Тоест това не е някакъв български прецедент, в който се излъчват новини на турски. Преди години, през лятото имаше такива предавания на други езици за чуждите гости по Българското Черноморие. Не мисля, че новините на турски език трябва да са ябълката на раздора. Що се касае въобще до присъствието на Турция в ЕС, то напълно подкрепям онова, което заяви премиерът ни Борисов при посещението си миналата година в Турция. Той каза, че Турция трябва да изпълни всички искания, които поставя ЕС и едва тогава ще може да се говори за подкрепа. Що се касае до отлива на подкрепа за ГЕРБ и нежеланието на хората за президент от средите на управляващите, ще кажа само, че още е много рано да се говори за електорални нагласи за изборите. Изборите ще са втората половина на октомври, а дотогава могат да се случат много неща, които могат да променят тези електорални нагласи. Знаете какво стана на предишните избори.
... повече - четете в "Долина"
Деляна Бобева

Няма коментари:

Публикуване на коментар