петък, 11 март 2011 г.

Кризата удари и по 8-ми март

И тази година по традиция ден-два преди тазгодишния 8-ми март улиците на Казанлък се изпълниха с многобройни продавачи на цветя. В конкуренция с все още актуалните сергии за мартеници, цветната пъстрота събираше погледите на малки и големи в неделния ден.
В унисон с общото повишение на цените и цветята за празника не направиха изключение. Масово рози в опаковка се харчеха по 4 лева за бройка, а лалетата по два лева-два и петдесет. Толкова струваше и стрък зюмбюл. Без промяна останаха единствено карамфилите, които в зависимост от големината на цвета се продаваха между 1-1,50 лева. Според клиенти заради добрата си цена и качество тази година карамфилите отново се превърнаха в хит, след като в последните години отстъпиха място на рози и зюмбюли.
По традиция на завиден интерес за този празник се радват и изкуствените цветя, китайски или произведени в Европа, които с доброто си качество успешно заменят живата китка.
Стагнацията и кризата в доходите на българина е удари по джоба и стопаните на козметичните и фризьорски салони. Дългогодишни коафьори и козметици споделиха, че за първи път от много години насам останаха без опашки в салоните, нито с предварителни записвания за разкрасителни процедури за празника. Малко бяха и традиционните осмомартенски банкети в казанлъшките ресторанти.
Тазгодишният 8-ми март е 102-рия път, в който се отбелязва. За първи път Денят на жената е честван на 28-ми февруари 1909 г. в САЩ по инициатива на Американската социалистическа партия. Започнал като политическо събитие, с годините празникът постепенно става част от културата на много страни.
Деляна Бобева

Няма коментари:

Публикуване на коментар