четвъртък, 25 март 2010 г.

"Низ ужаса на Пламъците" Разорението и Спомена


"Тази книга се издава в памет на стотиците хиляди тракийски бежанци-изгнаници, прокудени от родните им места в Одринска Тракия през 1913 година.
В памет на всички избити, изклани, насилени и разорени от Арда до Черно и Бяло море.Тази книга нека бъде жълъд посят, а дъба, който ще поникне от нея - да стори сянка на тяхната Мъка и Памет!"
От 20-те години на миналия век признателните тракийски българи и българската общественост, заедно с Българската армия и Българската православна църква отбелязват тържествено в цялата страна 26 март като Ден на Тракия.
Падането на Одрин се чествало от Тракийската организация в Казанлък в продължение на два дни съвместно с Дружеството на запасните офицери и Военния клуб. За едно такова честване в. "Казанлъшки общински вестник" пише: „На площада е шумно и многолюдно. Речи произнесли министърът на войната ген. Бакърджиев и председателят на Върховния изпълнителен комитет на Тракийската организация Коста Георгиев. Точно в 12 часа биели черковните камбани, свирели сирените на фабриките и автомобилните клаксони, хвърчат аероплани със знамена. След това тържеството се пренася в казармата, където на следващия ден се прави клетва или войнишко шествие."
А с Постановление № 62 от 2006 г., този ден е признат официално и от българското правителство като Ден на Тракия.
Тази година дружество "Тракия" отбелязва своя празник и с издаването на един особено ценен сборник, съдържащ романизирания документален разказ на Никола З. Шумарев "Низ ужаса на пламъците" и изцяло фактологическия свитък "Ехо от родовата памет" подготвен от Божана Богданова и Костадинка Димитрова. .... - повече - четете в "Долина"

Данаил Парнаров

Няма коментари:

Публикуване на коментар