четвъртък, 11 март 2010 г.

Актьорите на "Арсис" представиха класика на Аристофан


С възгласи "Браво" и с бурни аплодисменти казанлъшката публика възнагради блестящата игра на младите актьори от театрална студия
"Арсис" с ръководител Мая Стоянова, която е и режисьор на премиерния спектакъл "Жените в Народното събрание". Премиерата на театралното предизвикателство се състоя на 5 март от 19 часа в салона на НЧ "Искра".
Новото заглавие в афиша на театрална студия "Арсис" е един съкратен вариант на комедията на Аристофан.
"Това е една изключителна пиеса със съвременно звучене, тъй като тя засяга проблеми със съвременно звучене", разказва режисьорът на постановката и ръководител на студията Мая Стоянова. Моделът на демокрация, социални въпроси, отношенията между мъжа и жената - все проблеми, които вълнуват съвременния човек. "Човек трябва да търси хармонията в живота", това пък е най-общо посланието на тази древна комедия, пречупена през призмата на младите артисти на театрална студия "Арсис", които са на от 6 до 12 клас. "Жените в Народното събрание" като сценарий е нещо средно между стара и нова комедия - запазен е хорът като персонаж. "Това е едно предизвикателство към децата, участници в спектакъла, досега те не са работили такъв текст. Трудността идва оттам, че пиесата е писана в мерена реч и те трябва да избегнат напевния модел", разказва Мая Стоянова.
В постановката участват дванадесет младежи. Шестима от тях направиха своя дебют - Атанас Дяков в ролята на Блепир, Радослав Димитров в ролите на Съседа и Слугата, Елизабет Делева - Трета жена, Жаклин Димитрова - Девойка, Десислава Савова -Глашатайка. Особено ярко се откроиха изпълненията на Петър Петров в ролята на Хремет и Момъка, Инна Димитрова в ролята на Първа баба, Деница Атанасова в ролята на Праксагора и на Втора баба, Ралица Дамболова в ролята на Втора жена и Веселина Янева в ролята на Първа жена и Трета баба. Блестящ в ролята на Блепир беше дебютантът Атанас Дяков. Според режисьорката Мая Стоянова и този път МТС "Арсис" доказа, че театърът си остава все още крепостта на живото изпълнителско изкуство, а с постановката на Аристофан нейните възпитаници са придобили голям опит в актьорското майсторство.
Постановката е дело на Мая Стоянова, хореографията - на Мариета Станева. И тази постановка ще бъде реализирана с помощта на Театър "Л. Кабакчиев" - техен е декорът. Амбициите на екипа на постановката "Жените в Народното събрание" е да участват в няколко фестивала, но всичко зависи от средствата, заключава Стоянова.
Театрална студия "Арсис" е създадена преди 8 години, като първата постановка в афиша на театъра е "Муа у тупан".
Вече е факт първият жест от страна казанлъшката публика - бяха закупени първите 40 билета за нея - подарък за учителите на ПГЛПТ от директорът на училището Рени Червенкова.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар