четвъртък, 25 март 2010 г.

“Споделено” - новата литературна рожба на Ганка Стойчева

В рамките на Чудомировите празници тази година, лъчезарната и слънчева Ганка Стойчева ще представи четвъртата си поред книга. След „Най-хубавият сън", „Голямата изненада" и „Далеч от мечтите" най-новата книга на авторката - „Споделено", вече е факт. В стоте страници на хартиеното издание са събрани 27 разказа и очерци за личности, с които съдбата я е срещнала през годините.
Държейки в ръце новородената си рожба и развълнувано разлиствайки страниците й, Ганка Стойчева споделя: „Много съм развълнувана в такива моменти, когато държа в ръцете си всяка моя новоизлязла книга. Първият допир с нея е незабравим за мен!" На въпроса ми какво те провокира да издадеш четвъртата си поред книга, тя с усмивка отговори: „Хубаво е когато човек може да споделя с някого своите болки, радости, впечатления, разочарования, обич и тъга…Когато човек сподели радостта си тя става по-голяма, когато изплаче болката си - той не се чувства сам и изоставен. „Споделено" е книга със споделени разкази между мен и всички вас - моите читатели. Разказът е най-малкият роман, затова и избрах тази форма. Героите в моите разкази отразяват действителността, такава каквато аз съм я видяла и почувствала. Такава, каквато понякога се ражда в ума на твореца."
Ганка Стойчева е родена на 31 октомври 1932 година в казанлъшкото село Ясеново. Първите стъпки в литературата прави в кръжока на Чудомир, където „прохождат" много млади тогава, а в последствие утвърдени творци от нашия град и региона. както сама признава, Чудомир е първият й критик и учител в трудния път на разказвача. Част от творчеството на енергичната Ганка Стойчева е свързано и с краезнанието.
На въпроса - какви изненади е приготвила още на своите читатели и какво смята още да сподели с тях, Ганка Стойчева с усмивка разкри пред вестник „Долина": „ Предстои излизането на бял свят на още две мой книги, но за сега ще запазя в тайна какво ще има в тях"
„Споделено" четвъртата литературна рожба на Ганка Стойчева ще бъде представена на 31.03.2010г. в ЛМХ „Чудомир" от 17:00 часа. Въпреки, че това е четвъртата и издадена книга на авторката до сега, тя ще бъде първата официално представена. Особено вълнуващо за Ганка Стойчева е, че тя ще бъде представена по време на Чудомировите празници, които се провеждат всяка година в Казанлък.
Яница СТАНЧЕВА

Няма коментари:

Публикуване на коментар