петък, 5 март 2010 г.

Благой Емануилов: "90 години Русия носи на гърба си един грях който не е извършила"


Благой Емануилов е роден на 1 април 1934 година в с. Габарево. Завършил е гимназията в Казанлък и юредическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Зад гърба си има над 30 години юридически стаж, от които 20 години като следовател. С проблема за гибелта на руското царско семейство се занимава от 1995 година. Първите публикации по темата са във в. „Марица" - Пловдив. През 1996 г. във в. „Седмичен труд" се лансира версията, че цар Николай II е скрил двамата си наследника - Алексей и Анастасия, и на тяхно място е сложил двойници.През 1996 година излиза и първата му книга „Тайната на Николай II".Новата му, втора по ред книга носеща заглавието „Император Николай II и конспирацията на XX век" е един нов сензационен опит да разкрие истината за руското царско семейство.„Колкото и значимо събитие на XX век да е разстрелът на цар Николай II и семейството му, толкова повече то не е изяснено. Всеки, който се е докоснал до темата, ползва документи неточни, неясни, често пъти с противоречиво съдържание, а понякога и неверни. Фактите се ползват сами за себе си, без да се свързват помежду си, не се свързват с международните обстоятелства, с политическите тенденции. Игнорират се дори съществуващият от векове западен заговор срещу Русия. А понякога и най-дребният факт, на пръв поглед незначителен е с огромно значение…" споделя от кориците на книгата си автора Благой Еманоилов. По повод излизането на книгата му „Император Николай II и конспирацията на XX век" и разбулването на едно от най-големите мистерии в световната история, смъртта царското семейство, разговаряме с Благой Еманоилов. В следващия брой очаквайте презентация на самата книга.




- От 15 години се занимавате с темата за наследниците на царската руска фамилия Романови - Алексей и Анастасия. Какво в тази загадка държи интересът ви толкова време?


- Четвърт век съм работил като следовател, а следователят има една единствена работа - да намери истината. Така че, в сърцето и в ума, както на всеки следовател, така и в мен се е получило нещо като професионална деформация - да търсим истината. Още през 1998 г., агенция "Ройтерс" отбеляза, сякаш разбрали моите основания: "Български следовател иска да намери историческата истина за Романови."


- А каква истина намерихте?


- Ами ето накратко няколко истини, свързани с Романови и събитията около тях в онова време:- Николай II е скрил Алексей и Анастасия под напора на политически събития и предвид това, че Алексей е наследник на трона. Но поради това, че той е още малък, Николай II изпраща с него и най-малката му сестра Анастасия, с която те са имали по-близки помежду си. - На мястото на двамата царски наследници, Николай II, с оглед на тяхната сигурност, поставя двойници. - Алексей и Анастасия не са сред разстреляните. - Ана Андерсен, жената която в продължение на 64 години /от 1920 до 1984 г./ твърди че е Анастасия, е едно подставено лице, а не самозванка. Чрез нея се цели да се изтеглят авоарите на Николай II от западните банки. - В операцията по разстрела на царското семейство, никъде не се мярка председателят на ЧК, легендарният Джерджински. - На много места в тази операция обаче, се долавя ръката на германските тайни служби. - Ликвидирането на руското царско семейство не е насочено лично към Романови, а е към Русия. - Истина е също, че царските деца Алексей и Анастасия, са прекарали живота си в Габарево, Казанлъшко.


- А какви са неистините, на които се натъкнахте в разследването си?


- Не е истина, че причина за разстрела на семейството е, приближаваща към Екатеринбург Бяла армия. Не е истина, че е имало заговор организиран от бели офицери за спасяването на Николай II. Бели офицери не са изпращали писмо до Николай II, с което да го предупредят, че ще бъде освободен, това писмо е написано от ЧК конспиративно. Не е истина също, че е разстрелян само Николай II, а семейството е съхранено на сигурно място. Не е истина обаче и, че сред разстреляните са Алексей и Анастасия, както не е истина, че труповете на двамата царски наследници са изгорени. Не е истина, че са разстреляни 11 души - разстреляни са 9.


- Следователят е призван да търси истината. Защо обаче си избрахте да търсите точно тази истина - за наследниците на Романови?


- Защото става дума за Габарево, за това дали е вярно, че именно там Алексей и Анастасия са прекарали живота си. Да го наречем - местен патриотизъм.


- А не се ли страхувате, защото темата наистина е любопитна за целия свят и вероятно там има тайни, които някой желае да скрие?


- За първи път публичност на тезата ми, че двете си деца Николай II е скрил в Габарево, беше дадена във вестник, "Седмичен Труд", тогава "Жълт Труд". След тази публикация, ми се обадиха от Руското посолство в България. След време, говорих с тях още веднъж, но така и не получих поисканата от мен информация. В тази връзка, много пъти съм се питал - защо Русия не иска да се шуми около случая. Според мен, по отношение на Романови, Русия страда от гузна съвест, което всъщност е и причината да не иска да се говори много за случая. В потвърждение на тази моя теза има и още доказателства, свързани с това, колко документи споменати в исторически извори, напрактика сега се оказват несъществуващи според руските архиви. Ще спомена само, че преди години, когато беше препогребението на костите на царското семейство, там не присъства нито представител на Руската Дума, нито правителството. Единствено прединеството, Елцин, беше там и изказването му беше в същия план - малко гузно. Аз обаче, както съм писал и в книгата си, считам, че 90 години Русия носи на гърба си един грях който не е извършила.


- А чий е този грях?


- Според мен, основният интерес в тази история е бил на Германия и по нейно давление е извършено това убийство на царското семейство. Двубоят, така да се каже, между Германия и Русия, като велики сили, е доста стар, много назад във времето започва. Но Русия винаги е била силна и могъща страна и винаги е пречила на амбициите на германските владетели по различно време за Велика германия. За всичко случило се с Романови, от руска страна вина носи само Ленин. Който ако не под давление на Германия, то чисто на класов принцип е взел решението за убийството на руския цар и семейството му.


- А дали някой ден, все пак истината за Романови ще излезе на бял свят?


- След двеста години, французите намериха сърцето на Людвик 17-ти, и направиха препобгребение на краля. След много години е установи, че Наполеон. Установи го един шведски зъболекар, който като мен е започнал собствено изследване. Затова смятам, че рано или късно - истината винаги излиза.


Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар