петък, 24 септември 2010 г.

Хроника на Eкспедиция "Западна България' 2010"*


29.7.2010г. /четвъртък/ -
От Площадчето зад Пощата до хижа "Ком"
В 5ч. 15мин., в прохладното утро, от площадчето зад Пощата в Казанлък, двете старозагорски возила, комплектовани с деветдесет и трима, близки по разговорка любознайковци, тръгнаха на запад. През Карлово, след малка почивка на Гълъбец, подминахме Антон и трудно забележимата табела, върнахме 50 метра на заден ход, и след 1 км. спряхме преди първия обект /7ч. 30м./
На 300 метра североизточно, се показваха останките на Еленската базилика и ранно християнския манастир "Св. Пророк Илия", с правоъгълна крепостна стена /200 х 300м/, дебела 1,6 м., с кули /7 х6м/ в четирите ъгли. Строежът е започнал по времето на Юсиниан /527-565 г.н.е./, а през Второто Българско Царство е бил голямо книжовно селище. Разрушен е около 1700 г. Внушителни осем метрови тухлени остатъци от югоизточната част на църквата и каменен кръст, на фона на стръмното Старопланинско било, с връх "Паскал", гористата местност и рекичката от изток, са привлекателно място за отдих и събори. На 20м. е новия параклис "Св. Илия" с голям сводест стенопис, на препускащ с колесница Гръмовержец. В 8ч.10 м. потеглихме и на бензиностанцията в Пирдоп, 20 минутната кафе-пауза разсъни пътниците.
По околовръстния път на София, на разклона за Локорско /9ч. 47м./, приехме последното слънчасало от двучасово чакане попълнение /Вилито, Виктория и Перуника/. При Нови Искър /10ч.15м./ поехме по Искърския пролом.
Стигнахме в Своге в 10ч. 50м. Отклонихме се вдясно, и по Искрецката река, през Свидня, от 11ч. 20м. до 12ч. пребивавахме на Искрецка територия.
В края на 19 в. специална комисия избрала селото с най-много слънчеви дни и най-чист въздух в България за място, където да се построи дарена от Княз Фердинант болница за лечение на туберколоза. Сега част от основните сгради, разположени в прекрасния сто и десет годишен парк с екзотични дървета,са подновени. Югоизточно от малката каменна църква от 12 век, подсилена с външни контрафорси, е единствената у нас седемстенна кръщелна /баптистерий/. ... повече - четете в "Долина" 
Христо Ангелов

Няма коментари:

Публикуване на коментар