четвъртък, 9 септември 2010 г.

Две казанлъшки рок банди забиха на Фестивал в Несебър


28 групи, 2 дуета, 2 вокални формации и 23 индивидуални изпълнители си събраха инструментите и багажа и заминаха за три дни в Несебър, но не, за да хващат тен на плажа и да се возят с лодка за разходка, а за да докажат, че МОГАТ - да свирят и да пеят. Такава възможност им предоставиха за 14-то поредно лято организаторите на Поп Рок Фестивала в стария морски град. Община Несебър и Читалище "Яна Лъскова" превърнаха античния амфитеатър в сцена за млади поп, рок, джаз, кънтри, соул и пънк певци и музиканти. За да се включиш в конкурсната програма, достатъчно бе да се обадиш по телефон, да пишеш по мейл и да попълниш формуляра за участие, с който попадаш в една от двете категории - изпълнител или група и под или над 14 години. Само толкова. Без предварително изпратени записи, без селекция.
Селекцията се случва на място, направо на сцената - като реакция от страна на публиката и като оценка от страна на журито в състав: китаристът на ФСБ Иван Лечев, продуцентът на БНР Мая Райкова и директорът на музикална къща "Фактор" Веселин Тодоров. По-строги от тях се оказаха само озвучителите, които, за да спазят регламента, не прощаваха на банди, които за 4 минути не успеят да си навържат инструментите, да дадат проба и да засвирят. Всяко представяне на сцената не трябваше да бъде пък повече от 12 минути. Имаше и сърдити, разбира се, и хвърлени на земята от яд китари, но това си е част от характера на рок музиканта и част от емоционалния заряд на фестивала.
RESPONCE и HANGOVER бяха групите, които впечатлиха журито и обраха наградите. СТЕТСЪНС пък развеселиха публиката с кънтри ритми. СТОКХОЛМ разлюляха публиката с уникален кавър на "Umbrella" на Риана. ШОКОЛАД (втората казанлъшка група за фестивала) пък впечатлиха Мая Райкова от БНР с парчето "11/8 роk" и спечелиха специалната награда на организаторите от читалище "Яна Лъскова" в Несебър. За дебют награди си прибраха Георги Милтиядов и Флория Цанкова. За най-добра авторска композиция отличен бе вокала Адриан Гугов, от група "VIPERFISH". Те успяха и да взривят публиката в първата и последната вечер на фестивала с атрактивното си изпълнение на сцена. Не получиха призовата награда, защото, както се разбра от журито по-късно, вече са я печелили преди година-две, но под друго име.
GRAND PRIX на фестивала грабна американката Лорън Марч, която бе поканена от Мая Райкова да участва като солист на концерт на Биг Бенда на БНР. Награди от музикална къща "Фактор" получиха също Ивана Пенчева и Данаил Чуков.
Критичните уши на Иван Лечев, Веселин Тодоров и Мая Райкова чуха на сцената на фестивала и една съвсем млада казанлъшка група. Какво се случи след това, питаме момчетата от TRIPLE THREAD - Стефан Гавраилов (СТЪФ), вокал и китара, Калоян Гетов (КОКО), бас и Виктор Маринов (ВИК), барабани:
... повече - четете в "Долина"
Илияна Димова

Няма коментари:

Публикуване на коментар