четвъртък, 9 септември 2010 г.

Мюсюлмански предпразнични вълнения

Наближава големият празник Рамазан / Шекер/ байрам. Това е празник на тържеството на оруча / постенето/ над нашите страсти и желания. Той е море от истини, в което душите се изчистват от гнева и враждата - един голям подарък за мюсюлманите. Ще съумеят ли да изпълнят поръките на Всевишния, ще могат ли да използват повода за сплотяване на своите редици както и да се възпитат в някои чисто човешки добродетели.
В тези дни особено неспокойни са домакините около покупките за приготовлението на баклавата и вълненията свързани с гостите.
Самият празник продължава три дни. През първият ден молитвените зали се изпълват с вярващи за Байрам намазъ. След излизането от джамията започват поздравленията или целуването на ръка от младите на възрастните, което означава опрощаване на греховете, сдобряването. Според Корана до третия ден сърдитите страни трябва да се сдобрят. Неподалият ръка за помирение се смята за грешен пред Всевишния. През този ден се обгрижват мъртвите / може и предния ден/. Първата вечер се канят най-близките гости - синове, дъщери, зетьове и т.н. На трапезата задължително присъства баклава. Създава се атмосфера на взаимопомощ сред хората, взаимоуважение, почит и обич. Поздравленията, както и приемане на гости продължава до третия ден.
... повече - четете в "Долина"
Хилмие и Хюсню Ибиш

Няма коментари:

Публикуване на коментар