четвъртък, 8 юли 2010 г.

Изтече срокът за регистрация на етажната собственост

едва 30 % от собствениците на сгради в режим на етажна собственост са спазили срока за регистрация

Вчера беше последният ден, в който всички многоетажни сгради трябваше да бъдат регистрирани в съответните кметства. Изискването е наложено новия Закон за управление на етажната собственост, който влезе в сила от 1.05.2009 г. и замести действащия дотогава Правилник.
До 29-ти юни в общинска администрация Казанлък са били подадени над 260 заявления за регистрация на сгради в режим на етажна собственост, като само на 29 юни са подадените заявления са над 100, съобщиха от общинска администрация. От там уточняват също, че според предварително направено проучване, подлежащите на регистрация сгради в град Казанлък са около 900. Тоест, към 29-ти юни, около 30 % от собствениците на сгради в режим на етажна собственост са спазили законовите срокове за регистрация до 30 юни 2010 г.
За всички, които в рамките на определения от закона срок, не са извършили организацията и регистрацията, в следващите 6 месеца Кметът на общината ще организира провеждането на общи събрания и избор на управителни органи в сградите в режим на етажна собственост, където не са свикани такива събрания и не са избрани такива органи поради липса на инициатива на собствениците и обитателите на съответната етажна собственост. Мярката е записана в Преходните и заключителни разпоредби на Закона за управление на етажната собственост. Общинските служители обаче уточниха, че назначените управителни органи ще са от живеещите в сградата собственици, а не общински служители. Грижа на общинска администрация ще бъде единствено създаване на организацията по свикване на събранията за избора им.
От общинска администрация съобщиха също, че за не спазилите срока на закона ще има и санкции. Размерът им е указан в Административнонаказателните разпоредби на закона, където е записано: "Чл. 55. (1) Собственик или обитател в сграда или отделен вход в режим на етажна собственост, който не изпълни задължение по този закон, се наказва с глоба от 20 до 100 лв., когато е физическо лице, или с имуществена санкция от 150 до 350 лв., когато е юридическо лице."... повече - четете в "Долина" 
 
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар