петък, 27 април 2012 г.

Затворници и военни ще чистят редом с казанлъчани

30 пункта ще раздават на желаещите да се включат в почистването на Казанлък на 12 май, ръкавици и чували за смет

20 от излежаващите присъди в Старозагорския затвор, ще се включат в акцията по почистването на Казанлък, която ще е част от Националната кампания "Да изчистим България за един ден". "Голямото" чистене ще се проведе на 12 май и в него вече са заявили участие много обществени организации, предприятия и граждани. Старозагорските затворници ще се включат в мащабната акция благодарение на съдействието на директора на ОДМВР комисар Алекси Алексиев, съобщи в началото на тази седмица пред журналисти кметът на Казанлък Галина Стоянова. Разделени на две групи от по десет души, те ще почистят велоалеята от моста до село Бузовград и района над местността "Казмера" в Казанлък.                          казанлъшките военни пък ще се заемат с премахването на боклука от най-големия парк на територията на града "Тюлбето". Територията му е била отредена за тях, заради големия човешки ресурс, който местното поделение може да задели във връзка с кампанията, коментира още Стоянова.
Пенсионерски, туристически, младежки организации, фирми и граждани, вече са изявили желание да се включат в инициативата. Общината продължава и към момента обаче, да изпраща писма до местни предприятия, с покана за участие в мащабната акция. Някой от одобрилите идеята фирми, ще се включат с техника, която да подпомогне извозването и разчистването на по-обемни отпадъци и импровизирани сметища. С чистене на 12 април ще се захванат и повечето казанлъшки училища, стана ясно в началото на тази седмица. Освен училищните дворове, възпитаниците на всяко учебно заведение участващо в кампанията, ще почистят и околните улици.
На 30 пункта в града, на 12 май общински служители ще раздават ръкавици и чували са смет на всички, които решат да се включат организирано или самостоятелно в акцията в своя квартал или дори край своя дом. 10 хиляди чувала и 5 хиляди чифта ръкавици е подсигурила общинска администрация във връзка с чистенето. Събраните чували с отпадъци, гражданите могат да оставят във или край контейнерите. За да не се получава натрупва не боклук от 5 часа сутринта на същия ден, 12 коли на общината ще започнат извозването на контейнерите, а работа им ще продължи през целия ден.
Въпреки концентрираната кампания на самия 12 май, в Казанлък и общината чистенето започна още в началото на този месец, припомни кметът Галина Стоянова. Повечето кметства вече са почистени, а в самият Казанлък от началото на април се събира пясъка от улиците и те се измиват.
В рамките на пролетното почистване в Общината, местната администрация е решила да направи и още един жест към гражданите, който да помогне за това, населените места да станат по-чисти и приветливи. За целта от 21 април до 12 май, общинските депа за строителни отпадъци  - край Шейново и Черганово, ще приемат безплатно отпадъците на гражданите. Тази общинска инициатива е опит да бъде спряна практиката на тайно изхвърляне на строителни отпадъци до контейнерите за боклук, коментираха още общинските служители. Те припомниха, че наемането на специален контейнер за такъв отпадък струва 52 лева, които в рамките на определените дни сега, ще могат да бъдат спестени от жителите на Общината.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар