петък, 9 септември 2011 г.

Розата отново сближи Казанлък и Япония


Изложба от детски рисунки "Розата - мост на приятелство" бе открита в първия ден от Дните на тракийската култура в Казанлък. Събитието бе организирано от Общинска библиотека "Искра" със съдействието на Община Казанлък и Асоциация за приятелство "Казанлък-Япония".
В града на розите, своите творби вдъхновени от царицата на цветята, показаха над 70 деца от град Мунаката в Япония и малки казанлъшки таланти. 30-те японски участници, от различни школи по изобразителни изкуства в гр. Мунаката, са рисували казанлъшкия символ по разкази и са се вдъхновявали най-вече от същността на Празника на розата. Затова и много от рисунките са свързани с Царицата на розата, с малките розоберачки.
От своя страна, казанлъшките художници се вдъхновили от идеята на своите японски "колеги" и рисували по темата по времето на лятната академия в библиотека "Искра", издават организаторите и не крият радостта си от факта, че розата освен вдъхновение, за пореден път се оказва и повод за приятелство.
Изложбата подредена в сградата на казанлъшката библиотека откри кметът Стефан Дамянов. Той поздрави малките художници и сподели пред присъстващите мнението на Н.Пр. посланикът на Япония у нас г-н Макото Ито, че двустранните контакти на ниво градове между България и Япония са най-дълготрайни, сърдечни и непрекъснато развиващи се между градовете Казанлък, от една страна, и Фукуяма, Хирошима и Мунаката, от друга.
Сериозен принос за укрепване на приятелството има и асоциацията "Казанлък-Япония" с председател Христо Ибушев. А едно учебно заведение в града на розите - ПМГ "Никола Обрешков", вече си сътрудничи с японското училище "Айя".
Деца от детска градина "Теменуга" поздравиха малките художници с песни за приятелството, а читалище "Братство" в с. Енина - със специално стихотворение, написано за случая.
Долина

Няма коментари:

Публикуване на коментар