петък, 9 септември 2011 г.

В Енина ожънаха пшеницата, ред е на слънчогледа






за първи път от близо 20 годишното си съществуване, кооперацията в Енина плаща рента по 60 кг. зърно на декар

Приключи жътвата на житните култури в Енинската кооперация, информираха от ръководството й в края на миналата седмица. 1500 тона пшеница, са прибрали кооператорите от 5 200 декара. На 12-те хиляди декара, които земеделската кооперация обработва, през тази година са били засети и ръж, ечемик, овес, слънчоглед, рози и лавандула.
"Доволни сме от годината и от реколтата като цяло. Можеше и повече, но сушата оказа влияние. Въпреки това общото количество на зърното което добихме - пшеница, ечемик, овес, е над 5 500 тона. Дори се наложи още в началото на жътвената кампания да продадем малко от зърното, защото складовете ни не можеха да го поберат. Но сега вече всичко е наред и ще изчакаме есента и зимата, когато вероятно цените на зърното ще се вдигнат, за да продаваме отново. Въпреки че, миналата година беше доста по-силна като добив от декар продукция, тази година сумарно погледнато добивите ни са по-големи, защото обработваме по-голямо количество земя. Кооперацията стопанисва 12 хиляди декара земя разположена в 6 землищата - Долно Изворово, Енина, Крън, Хаджидимитрово, Копринка и Казанлък /Кайнарджа/. Най-голям е процентът на засятата от нас пшеница, но от житните култури сме посели и 2200 дка ръж, 1000 дка ечемик, 700 дка овес, 700 дка слънчоглед. Около 300 дка отделихме за лавандула и разбира се рози - 70 декара." - споделя след края на кампанията председателят на кооперацията Сава Савов.
Края на жътвената кампания обаче не означава край на работата, уточнява още той. В началото на тази седмица е стартирало прибирането на слънчогледа. Целогодишно, работниците в кооперацията са ангажирани и с отглеждането на 50 крави и 30 юници, за изхранването на които са отдели и терени с люцерна.
Над 1200 души наброяват член-кооператорите в Енина. В кооперацията работят 13 души, като сезонно се наемат допълнително работници и специалисти спрямо нуждите на съответната кампания, съобщи още Сава Савов.
В момента в Енина тече кампанията по изплащането на рентата на член-кооператорите, които за първи път имат право на избор в какъв вид да я получат - изцяло в зърно - по 60 кг. на декар, част в зърно и част в пари или изцяло в пари. Решението си да предостави този избор председателят обяснява така: "Трябва да сме достатъчно гъвкави спрямо нуждите на хората. Вече няколко години съм председател на кооперацията и знам че е трудно да угодиш на всички едновременно. Но хората са в правото си да имат предпочитания за начина по който да получат рентата си. затова тази година решихме да им дадем право на избор и мисля, че всички са доволни. Още повече, че тази година Енинската кооперация поставя рекорд в историята си - до сега за 18 години кооперацията не е стигала рента 60 кг. на декар. За догодина пък сме амбицирани да я направим 65 кг."
Кооперацията разполага с 9 трактора, а преди месец е закупила един чисто нов, един рециклиран и допълнителен инвентар, не крие гордостта си председателят й и допълва, че техниката е много важно условие за съществуването и успехът на една кооперация. С печалбата от тази година се предвижда да бъде закупен още инвентар и техника необходими за земеделската работа. Най-голяма нужда в момента кооперацията има от собствен комбайн, като амбицията е в бъдеще да бъдат отделени и средства за това.
120 тона пшеница вече е отвята, обеззаразена и подготвена за посев, коментираха още работниците в кооперацията, като надеждите на всички са, идната реколта да бъде още по-голяма, за радост на стопаните и член-кооператорите.
Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар