четвъртък, 24 юни 2010 г.

Станимир Радевски: “Предстои засаждането на още около 800 дка череши в община Павел баня"


Станимир Радевски е втори мандат кмет на Община Павел баня.
Роден на 12.06.1952г. Завършил Национална спортна академия - София и Висш институт за подготовка на офицери. Женен с две деца.Работил е като треньор в ДФС "Розова долина" гр. Казанлък, треньор на националния отбор по колоездене. Офицер в Министерство на вътрешните работи и заместник началник на областния отдел на Изпълнителна агенция автомобилна администрация - Стара Загора.
Разговаряхме с него след края на един от най-очакваните в Павел баня празници - Празникът на розата и минералната вода и в навечерието на друг изключително атрактивен и колоритен празник за Общината - Празникът на черешата в село Габарево.


- Господин Радевски, това е четвъртият поред Празник на черешата, който се провежда в село Габарево. Защо черешата е толкова специален символ за Габарево?
- Черешите, наред с розовите градини, винаги са били част от поминъка на габаревци. Първоначалната идея беше да се възстанови позабравеният традиционен „Празник на родното село", както и да се насочи вниманието към тези традиционни за този край черешови насаждения, които по това време не бяха в много добро състояние. Не знам дали точно празникът изигра своята роля, но за тези четири години се появиха над 1000 дка елитни черешови насаждения, а с. Габарево е на път да се нареди на едно от първите места по производство на череши и то за външния пазар.
- Какво може да видят тази година гостите на празника и кое според вас е най-атрактивното?
- Най-атрактивното на празника е това, че го има в условията на икономическа криза. Това, разбира се е в кръга на шегата, но не мога да не спомена изключителната роля на „Руно-Казанлък"АД за осъществяването на празника през тази година. По традиция гостите ще могат да присъстват на ритуала „Черешобер" в елитните черешови масиви, както и да се потопят в невероятната творческа атмосфера, която витае в с. Габарево и Джанановата къща на различните културни събития по време на празника. Повече информация за черешопроизводството в Габарево ще получите на специална конференция, а празничната атмосфера ще се поддържа с много музика и концертна програма от различни колективи от селото.
- Колко са черешовите насаждения в Габарево и предвиждате ли създаването на нови масиви?
- В момента в землището на с. Габарево има над 2 000 дка черешови насаждения, като 1500 от тях са засадени през последните години. Предстои засаждането на още около 800 дка. Община Павел баня полага усилия за подпомагане на земеделските производители и привличане на инвеститори, така че пустеещите земи в общината да намалеят значително, а трайните насаждения отново да заемат своя основен дял в поминъка на населението.

- Отмина Празникът на розата и минералната вода. Според вас успява ли към момента Павел баня да се възползва максимално от уникалната природна комбинация на рози и минерална вода?

- За 6 години Празникът се утвърди като атрактивен и очакван от гражданите и гостите на община Павел баня и с всяка година броят на туристите, които го посещават се увеличава. Този факт означава, че Павел баня все повече се утвърждава като водещ център на розопроизводството и балнеологията в страната. В никакъв случай обаче, възможностите в тази насока не са се изчерпали. Инвестиционният интерес към курорта и останалите населени места на общината се повишава, а това е свързано с много работа по подобряване инфраструктурата, решаване на проблемите с разумното разпределение и използване на геотермалните ресурси, както и повишаване образованието и квалификацията на кадрите, заети в туристическия бизнес и производството. Бих казал, че все още не се възползваме максимално от природните дадености, но сме намерили вярната посока и ще вървим към тяхното разумно оползотворяване..... повече - четете в "Долина"

Радостина Байчева

Няма коментари:

Публикуване на коментар